La Conselleria de Cultura aportarà a La Pobla 255 mil euros per a la tercera fase del projecte de restauració de la Casa Bernal

La Casa Bernal és un edifici amb un indubtable valor històric.
La Casa Bernal és un edifici amb un indubtable valor històric.
La Casa Bernal és un edifici amb un indubtable valor històric.
La Casa Bernal és un edifici amb un indubtable valor històric.

L’edil de Patrimoni a l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona, Beatriu Palmero, es va reunir la passada setmana amb el subdirector general de Patrimoni de la Generalitat Valenciana, Antoni Bravo; i amb la cap del Servei de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Consuelo Matamoros. L’objectiu d’aquesta cita era sol·licitar a la Conselleria de Cultura de la Comunitat Valenciana una inversió a la Casa Bernal, edifici històric del municipi poblà (que explica, en l’actualitat, amb el reconeixement de ‘Bé de Rellevància Local’, dins del Catàleg del Patrimoni Arquitectònic del Terme Municipal).

Fruit dels successius encontres que s’han mantingut durant l’últim any, així com del projecte elaborat per l’arqueòleg municipal de la Pobla de Vallbona, Juanjo Ruiz, i els arquitectes poblans Navarro-Civera i Vigil-Pardo, el Consell ha estimat la petició efectuada des del consistori poblà i ha decidit aportar un poc més de 241.000 euros per a dur a terme la tercera fase del projecte de restauració de la Casa Bernal, a més d’altres 12.700 euros per cobrir les despeses derivades de la inspecció tècnica i executiva d’aquest projecte.

La Casa Bernal, en qualsevol cas, és un edifici amb un indubtable valor històric: dos habitatges del segle XIX es van unir, ja en el segle XX, per a crear l’edificació que coneixem actualment. Fins i tot hi ha estudis arqueològics que acrediten la presència de murs en l’edificació de finals del segle XIII, que fan pensar que l’emplaçament de l’edifici no és casual: unia València amb Llíria, a través del ‘Camí Reial’, i més enllà existia una doble bifurcació: una per a dirigir-se bé a Aragó i l’altra, per encaminar-se a Castella.

D’escometre aquestes reformes es va encarregar José María Manuel Cortina Pérez, un dels arquitectes modernistes més prestigiosos d’aquell període històric. A més, van ser habituals les trobades en aquest edifici en els quals Teodor Llorente es reunia amb destacades figures de la cultura i literatura d’aquella època. Disposa d’una superfície aproximada de 460 metres quadrats i l’actual corporació municipal desitja convertir-la en un centre sociocultural per a la localitat.

Primera ajuda econòmica des de la Conselleria de Cultura
Beatriu Palmero s’ha mostrat molt feliç per la resposta obtinguda des de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana: “Estem davant una magnífica notícia, ja que és la primera vegada que aquesta àrea del govern autonòmic li assigna a la Pobla de Vallbona una inversió. Mai fins ara s’havia donat aquesta situació, i és un orgull que es produïsca per ajudar al fet que es restaure un edifici com la Casa Bernal».

Aquesta decisió, encara que està confirmada des de la Conselleria de Cultura mateix, està supeditada a l’aprovació del pressupost d’enguany, que es produirà al novembre o desembre proper. La Casa Bernal és un edifici del segle XIX, que va ser residència a temporades del poeta, escriptor i periodista Teodor Llorente (una de les màximes figures de la Renaixença).

El projecte de restauració de la Casa Bernal es divideix en diferents fases: la primera va ser una intervenció d’urgència per assegurar l’edifici i apuntalar-lo per evitar que caiguera; la segona fase consisteix a rehabilitar la façana del carrer Teodor Llorente; en la tercera, que és la que ha rebut aquesta inversió, s’efectuarà una prospecció arqueològica, es rehabilitarà la façana del carrer Colón, es reconstruiran les cobertes dels dos edificis i s’actuarà a la zona de la cuina.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*