Un dia de les dones i per les dones a Vilamarxant

Este matí, tres veïnes del municipi que han aconseguit els seus reptes professionals i personals, en representació de les dones de Vilamarxant, han llegit un manifest per la igualtat i l'equiparació de drets entre sexes en el Dia Internacional de la Dona.
Este matí, tres veïnes del municipi que han aconseguit els seus reptes professionals i personals, en representació de les dones de Vilamarxant, han llegit un manifest per la igualtat i l'equiparació de drets entre sexes en el Dia Internacional de la Dona.
Este matí, tres veïnes del municipi que han aconseguit els seus reptes professionals i personals, en representació de les dones de Vilamarxant, han llegit un manifest per la igualtat i l'equiparació de drets entre sexes en el Dia Internacional de la Dona.
Este matí, tres veïnes del municipi que han aconseguit els seus reptes professionals i personals, en representació de les dones de Vilamarxant, han llegit un manifest per la igualtat i l’equiparació de drets entre sexes en el Dia Internacional de la Dona.

Este matí, desenes de veïnes i veïns de Vilamarxant, membres de diferents col·lectius i associacions i representants municipals s’han donat cita a les portes de l’Ajuntament de Vilamarxant per reivindicar el paper de les dones en la societat i demanar una equiparació real de drets laborals i socials entre sexes en el Dia Internacional de la Dona.

Tres veïnes del municipi, en representació de les dones de Vilamarxant, han llegit una moció aprovada conjuntament per tots els grups polítics a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies.

 

Les ha presentades la regidora de Comunicació i Participació Ciutadana, Amparo García, qui ha destacat la importància d’esta data i del paper de la dona en la societat, «per això hem triat a tres veïnes del nostre municipi que representen perfectament els valors que es transmeten i es reivindiquen en un dia com el de hui», destacava.

Així, la lectura ha estat a càrrec de Teresa Gil, metgessa en urgències hospitalàries a l’Hospital General de València; Ruth de los Reyes, enginyera agrònoma i doctora en Tecnologia dels Aliments; i Sandra Sornosa, investigadora a l’Institut d’Investigació Sanitària La Fe i doctora en Químiques. Totes tres desenvolupen professions que, anys enrere, tenien un marcat caràcter masculí en l’imaginari col·lectiu social.

En la moció es remarca que “en els últims temps, la crisi econòmica ens ha portat a una situació de major desigualtat. Així mateix, la situació econòmica ha suposat un atac directe contra el procés d’igualtat entre dones i hòmens, en aspectes tan importants com la precarietat laboral”.

També es destaca que “a l’Estat Espanyol, la situació dista molt de la d’altres països del nostre voltant. Així, la diferència salarial se situa en un 23,25%, és a dir, una mitjana d’uns 6.000 euros anuals menys per una treballadora que desenvolupa un treball d’igual valor que un home, segons dades de l’últim informe realitzat per les organitzacions sindicals. Se segueixen produint flagrants casos de violència de gènere, discriminació salarial, major índex de desocupació femenina, escassa presència de dones en llocs de responsabilitat política, social, cultural i econòmica i continuen havent-hi molts problemes per conciliar la vida personal, laboral i familiar”.

També s’afirma que, per tots estos arguments, “és més que necessària una llei per pal·liar esta injustícia social i econòmica que afecta a totes les dones treballadores, així com la implementació de les mesures que les Corts Valencianes van instar al govern estatal”.

Així, es llancen una sèrie de propostes i demandes acordades per totes les formacions polítiques a la Federació Valenciana de Municipis i Províncies:

– Demanar al Govern espanyol que inicie els tràmits per aprovar una llei d’equiparació efectiva salarial entre hòmens i dones.

– Instar als partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats a presentar propostes i que agiliten els processos per aprovar la llei.

– Instar al Govern estatal a destinar recursos en inspecció del treball i seguretat social per a detectar i sancionar discriminacions directes i indirectes salarials per raó de sexe.

– Instar a les Administracions Públiques competents a equiparar els permisos de paternitat i maternitat i, a més, que siguen intransferibles i cent per cent remunerats, amb el calendari d’implementació respectiu.

– En la mesura de les respectives competències locals, integrar de forma activa i transversal el principi d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i hòmens, el desenvolupament de totes les seues accions i decisions, especialment en els següents àmbits: accés i promoció en l’ocupació, eradicació de la violència de gènere, educació, pensions, salut, esport, representació política i social, desenvolupament i innovació, societat de la informació, cultura, política exterior i cooperació al desenvolupament i en el mitjà rural.

La moció es presentarà en el ple ordinari del pròxim 22 de març.

L’exemple de les dones de Vilamarxant

Amb este acte, l’Ajuntament de Vilamarxant ha volgut mostrar la seua implicació per la igualtat de gènere i es compromet a dur endavant les mesures acordades i necessàries que estiguen al seu abast. Pel que fa a l’administració local, l’any passat, el consistori va impulsar el primer Pla d’Igualtat Municipal per detectar qualsevol tipus de desigualtat salarial o de comportament que no respecte l’equiparació de drets i el respecte entre sexes i donar, quant abans, la solució adequada.

Amb la decisió que sigueren tres dones del municipi que han assolit els seus reptes professionals les encarregades de fer hui la lectura, “hem intentat crear referents positius perquè xiquetes i dones de la localitat els visualitzen, que els resulten pròxims i que els ajuden a creure en elles mateixa i a marcar-se reptes professionals i personals en la vida, més enllà del gènere”, assenyalava la regidora Amparo García.

Les tres dones que han intervingut en l’acte han pogut dedicar-se a la professió amb la qual somiaven i, ara per ara, la compaginen amb una vida personal satisfactòria.

Teresa Gil va tindre predilecció per la medicina des de xicoteta, perquè li agradava “ajudar, descobrir i investigar” cosa que, ja de major, la va fer triar “els estudis i la professió de metgessa”. Assegura que, ara per ara, en la seua professió “la presència de dones és majoritària, tot i que de més jove, alguna vegada i després d’explorar i explicar una malaltia hi havia qui em deia: “Molt bé tot, però quan ve el metge a veure’m?”.

Respecte a la manera en què concilia la vida laboral amb la personal i familiar reconeix que “de vegades és una tasca complicada, sobretot perquè, com a metgessa d’urgències hospitalàries, faig torns de 24 hores, la qual cosa és difícil de dur per a la família i els amics”. Amb tot, Teresa reconeix que “el suport de tota la família fa possible que jo puga exercir la meua professió amb entusiasme. Sempre m’he sentit animada i amb suport. Les meues amigues em pregunten els torns per quedar. Saben que encara que quan la majoria està despert, tal vegada jo estic dormint, o quan la majoria dorm jo estic desperta, em tenen al seu costat”.

Ruth de Los Reyes ha treballat com a investigadora a la Universitat Politècnica de València i al centre tecnològic ITACA, gràcies a les ajudes estatals Torres Quevedo per a la incorporació de doctors. Fa 4 anys va decidir iniciar la seua pròpia empresa, «Microbiotech», de la qual és CEO i responsable de l’àrea d’I+D+i. “Microbiotech” és una PiME innovadora, que es dedica al disseny i fabricació d’equipament de microones per reduir tant el consum energètic com les emissions i els residus dels processos tèrmics.

El seu referent per dedicar-se a esta professió va ser son pare. També reconeix que “tot i que conec a dones de la meua professió que han hagut de fer front a comportaments sexistes, jo personalment mai els he patit. Tal vegada perquè he tingut la sort de viure en un ambient com l’universitari o en la meua pròpia empresa. De fet, col·laborem a sovint amb l’Institut d’Enginyeria d’Aliments de la UPV i la seua directora es una dona”. A l’hora de conciliar, Ruth reconeix que “ser dona emprenedora té moltes complicacions, però un dels grans beneficis és que, gràcies a les noves tecnologies, pots gestionar el teu temps per poder conciliar en la família i la vida en general”

Sandra Sornosa treballa com a Supervisora Tècnica del Biobanc La Fe i assegura que “sempre m’ha agradat el treball de laboratori i el món de la investigació”.

També destaca que “en els llocs de treball, generalment, no he hagut de fer front a cap actitud sexista. Però en un parell d’ocasions he tingut problemes pel fet de ser dona a l’hora d’aconseguir un treball. En una entrevista per ser cap de laboratori, els 10 primers minuts es van centrar en la meua experiència i el meu perfil que s’adaptava perfectament al que buscaven. La resta de l’entrevista va girar al voltant del fet de ser dona perquè estava en una edat en la qual podia tindre fills.  El resultat va ser que no em van agafar. Em digueren que havia acabat la segona i que havien agafat a la primera persona perquè en dos assignatures de la carrera havia tret matricula d’honor. A mi ni tan sols m’havien preguntat les notes”.

Pel que fa a la conciliació laboral i familiar assegura que “la duc endavant gràcies a l’ajuda del meu home. Els dos treballem  i les tasques de la casa i el xiquet és cosa dels dos. També m’ajuda l’entorn que tinc que en el meu treball.  Els meus caps em proporcionen certa flexibilitat en cas de necessitar-la”.

Nosaltres donem les gràcies a dones com Ruth, Teresa i Sandra que, amb el seu exemple, ajuden a moltes altres dones a lluitar per aconseguir les seues metes personals i professionals.

Vaga internacional

D’altra banda, recordem que l’Ajuntament de Vilamarxant ha donat esta jornada suport a les treballadores municipals que han volgut sumar-se a la vaga feminista convocada a nivell mundial. Amb el lema «Si nosaltres parem, es para el món», es pretén fer una crida a totes les persones amb la finalitat de reflexionar sobre què passaria si les dones deixaren de fer totes les tasques que assumeixen en el seu dia a dia i que, en moltes ocasions, reben per elles menys reconeixement social i econòmic que els hòmens.

Amb esta jornada es vol donar un pas mes per eradicar una injusticia social que ens afecta a totes i a tots.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*