Una trentena de persones participaren en la celebració del Dia de l’Arbre a Vilamarxant

La ribera del riu Túria ha anat perdent part de la seua riquesa natural autòctona amb el pas del temps i per l’acció humana. Per això ahir, i per segon any consecutiu, el Dia de l’Arbre es va celebrar al Parc Natural del Túria, amb la participació d’una trentena de veïns i veïnes de Vilamarxant.

L’activitat, organitzada per la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilamarxant i el Parc Natural, va iniciar-se amb un itinerari interpretatiu per la ribera del riu. Isaac Muedra, guia del parc, va ser l’encarregat d’explicar el perquè d’esta activitat. En primer lloc, va destacar que, ara per ara, hi ha major conscienciació en la societat a l’hora d’entendre que “nosaltres formem part del medi natural que ens envolta i, per tant, hem de tindre comportaments responsables amb ell”.

Per això, va remarcar que l’activitat d’ahir anava més enllà “del simple fet de plantar arbres, consisteix en, a poc a poc i entre totes i tots, recuperar un espai natural i de flora autòctona que va desaparéixer perquè l’ésser humà no coneixia l’impacte d’algunes de les seues accions”. Accions com ara “la crema d’àrees de ribera per fomentar el cultiu de canyes que, ara, sabem que es tracta d’una espècie exòtica i invasora, que es reprodueix amb molta rapidesa i que li està guanyant terreny a les espècies pròpies del nostre entorn”, destacava el guia del Parc.

Les explicacions d’Isaac Muedra sobre la riquesa dels nostres paratges naturals i sobre la seua recuperació van ser seguides amb especial atenció pels xiquets i xiquetes que van acudir a la cita amb els seus familiars.

Després d’estes explicacions, les i els assistents van recarregar forces amb un esmorzar a càrrec de l’Ajuntament de Vilamarxant.

Plantació d’arbres propis de ribera

Issac Muedra i el tècnic mediambiental de l’Ajuntament de Vilamarxant, Salvador Villalba, van dipositar els plantons de cada arbre i arbust segons la seua ubicació més òptima. En total, es van plantar més de 40 exemplars d’espècies pròpies de ribera, com ara salzes, àlbers, lledoners, oms, murta, arços blancs o freixes. Totes i tots els participants van realitzar un intens i divertit treball seguint les instruccions dels tècnics.

Entre els col·laboradors i col·laboradores van estar membres del Voluntariat Ambiental; xics i xiques de la Casa de Joventut de Vilamarxant i la seua coordinadora, Ester Clemente; l’alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos; el regidor de Medi Ambient, Manolo Bernad; i molts ciutadans i ciutadanes conscienciats i compromesos amb la preservació dels nostres espais naturals.

Manolo Bernad va agrair “la participació altruista de totes i tots els assistents que, amb el seu treball i la seua assistència a estes convocatòries, duen endavant dues importants tasques: d’una banda, ajudar a la recuperació dels nostres pulmons verds i, d’altra, transmetre un missatge de conscienciació per difondre bones pràctiques mediambientals”.

Ara, cal esperar que les condicions climatològiques siguen les adequades per vore estos arbres créixer i que, en un temps, esta zona recupere la seua essència natural.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Tu dirección de correo no será publicada.


*