142 persones han acudit a la Unitat de Conductes Addictives de la Ribera per problemes relacionats amb el consum d’alcohol

Post també disponible en: Castellano

Representen el 37% de les demandes totals de tractament en l’UCA de la Ribera en 2021

La Unitat de Conductes Addictives (UCA) del Departament de Salut de la Ribera ha atés un total de 142 persones durant l’any 2021 per problemes relacionats amb el consum d’alcohol.

Esta xifra representa el 37% de les demandes totals de tractament realitzades a la UCA l’any passat, sent, per tant, l’alcohol sol o en combinació amb altres drogues (el 19% consumia, a més, cocaïna), la substància principal per la qual els pacients han acudit a la Unitat.

Perfil social del pacient

Del total de pacients vistos per problemes amb l’alcohol en l’UCA en 2021, en el 41,5% dels casos el pacient estava casat o vivia amb una parella de fet, mentre que en el 32% era solter i en el 25%, divorciat o separat.

La majoria dels pacients, el 58%, tenia 1 o 2 fills. Així mateix, només el 5,6% declara tindre una parella dependent. 

Pel que fa a la situació laboral de les persones demandants d’atenció per consum d’alcohol, el 44% es trobava treballant, mentre que el 37% es trobava en situació de desocupació, i el 15% era pensionista i/o amb una incapacitat permanent.

Segons han assenyalat els responsables de la UCA, “este perfil ens demostra que, lluny del que a priori pot pensar-se, les persones amb problemes relacionats amb l’alcohol podem ser qualsevol de nosaltres i que és ací on resideix el perill. Moltes vegades, per l’ús que d’ell fem en tota mena de festes i celebracions, ens oblidem que l’alcohol és una substància tòxica amb importants repercussions per a la nostra salut i que la línia que separa el consum prudent del consum de risc i el consum perjudicial, pot arribar a tornar-se molt fina”.

Unitat de Conductes Addictives

Situada junt al Centre de Salut d’Alzira del carrer Pau, l’UCA del Departament de Salut de la Ribera està atesa per un equip multidisciplinari de professionals, compost per una metgessa de consultes addictives, un psiquiatre, dues psicòlogues, una infermera i una auxiliar d’Infermeria.

En ella, els pacients reben un seguiment a nivell individual (cites amb la metgessa i/o psicòloga), assisteixen a grups terapèutics i reben suport familiar. La Unitat és també l’encarregada de gestionar les derivacions a altres recursos de suport de la xarxa sanitària per a pacients amb problemes addictius com: unitats de desintoxicació hospitalària, centres de dia o comunitats terapèutiques. 

Igualment, l’UCA de la Ribera es coordina amb altres entitats sanitàries, socials i municipals de la comarca, amb la finalitat de proporcionar una assistència integral als pacients que presenten trastorns addictius. 

A part de la labor assistencial, l’UCA realitza altres activitats en diversos àmbits com: formació per a residents de les especialitats de Medicina Familiar i Comunitària, Psiquiatria i Psicologia; Pràcticum màster i Grau de Psicologia; projectes d’investigació, o suport a organismes de prevenció i promoció de la salut.

A més, l’UCA forma part del Grup ARPA (Abordatge a la Ribera dels Problemes per Alcohol), integrat per professionals sanitaris d’Atenció Primària, Especialitzada, Unitats de Prevenció Comunitària municipals i Salut Pública, que treballa a la Ribera per a reduir el consum d’alcohol i millorar l’atenció d’este problema de salut a tots els nivells: preventiu, assistencial i social.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*