Arranca amb bona participació la recollida porta a porta de la matèria orgànica en el barri de la Celadilla d’Utiel

Post també disponible en: Castellano

Aquesta prova pilot és la primera experiència de recollida separada d’orgànica a la comarca i forma part de la campanya “Arriba l’orgànica, torna a la terra” de la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi (MITV)

Ahir va començar, amb èxit de participació, la recollida porta a porta de la fracció orgànica en el barri de la Celadilla d’Utiel, on els veïns i les veïnes d’aquest barri van deixar els seus poals de reciclatge a la porta de casa perquè el servei de recollida fera la recollida de l’orgànica. En total, van ser recollits 60 kg de matèria orgànica i va col·laborar més del 50% del veïnat.

Des d’anit, els residents de la Celadilla poden traure els seus poals amb els residus orgànics a la porta de la seua casa els dimarts, dijous i diumenges a les 22h. Amb aquest nou sistema porta a porta, La Celadilla avança a la implementació de la cinquena fracció de residus que prompte s’implementarà en tota la comarca. 

Durant tota la setmana, dos educadors ambientals de la Mancomunitat han visitat cadascuna de les residències del barri per a entregar un kit gratuït amb un poal de reciclatge marró, dos rotllos de bosses compostable i un fullet informatiu. En aquestes visites personalitzades, també han explicat la importància de separar els nostres residus per a donar-los una segona vida com a compost i han resolt els dubtes que tenia la ciutadania sobre el nou sistema. 

Els educadors ambientals seguiran aquesta setmana visitant les residències de la Celadilla i repartint material en diferents punts del barri per a assegurar una implementació reeixida del sistema. La ciutadania de la Celadilla que encara no té el seu kit gratuït, pot contactar amb la Mancomunitat en el telèfon 962173586 o recollir-lo en la seu del carrer Adarb 5 de 09.00 a 14.00 hores. La campanya informativa també s’està desenvolupant en els diferents canals de la MITV -web i RRSS- i en la nova pàgina web: https://www.organicatierradelvino.es/ 

Una recollida separada d’orgànica per a cuidar del medi ambient 

Actualment, el 40% de les nostres bosses de fem són residus orgànics com a restes d’aliments, paper o cartó tacat o taps de suro. En recollir de manera separada la fracció orgànica, els residus orgànics que abans acabaven desaprofitats en abocadors seran transformats en compostos en la planta de tractament de Caudete de las Fuentes. El compost és un recurs molt valuós i eficient, que redueix la nostra petjada de residus, millora la fertilitat de la terra i alimenta els cultius. També ajudarà a reduir l’ús de fertilitzants i pesticides, així com la quantitat de residus dels abocadors, per a previndre la contaminació d’aqüífers i millorar la petjada de carboni d’aquest territori. 

La implementació d’aquest nou sistema de recollida porta a porta de l’orgànica també respon a les directives europees, estatals i autonòmiques que estableixen l’obligatorietat de recuperar el 90% dels residus abans de 2035. Amb la nova recollida separada de matèria orgànica, Utiel aposta per la sostenibilitat i s’avança a les exigències legislatives de gestió de residus. 

La Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi se suma a la recollida separada de l’orgànica 

La prova pilot de la recollida porta a porta en el barri de la Celadilla d’Utiel és només la primera fase de la implementació de la recollida separada de la fracció orgànica a la comarca. En les pròximes setmanes, s’implementarà en els municipis de Caudete de las Fuentes, Fuenterrobles, Villargordo del Cabriel i en la pedania de la Torre.

Dissabte passat 2 de juliol, es va celebrar una jornada informativa en el centre social de la Torre d’Utiel amb la tècnica de compostatge del Consorci València Interior. En aquesta pedania, s’instal·larà una compostera comunitària perquè els veïns puguen depositar les seues restes orgàniques i donar-los una segona vida com a compost. 

En la resta de municipis de la comarca, la recollida de la fracció orgànica es realitzarà a través de contenidors tancats marrons. La ciutadania tindrà una clau per a depositar els seus residus orgànics, per a així assegurar la major qualitat possible de la recollida separada. 

Amb aquesta implementació de la recollida separada de la matèria orgànica en el territori, la Mancomunitat Terra del Vi subratlla el seu compromís amb la sostenibilitat i la reducció de residus per a cuidar millor del medi ambient.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*