AVA-Asaja acusa la CE d’eludir la crisi agrària i ambiental que provoquen els acords comercials

Post també disponible en: Castellano

L’estudi de el Centre Comú d’Investigació (JRC) de la Comissió Europea (CE), que preveu una balança positiva en l’economia i en el sector agroalimentari comunitari fins al 2030 gràcies a la seva agenda comercial, ha aixecat butllofesentre els agricultors i ramaders valencians.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) acusa la CE d’eludir i amagar els greus problemes que està provocant la signatura sistemàtica d’acords comercials amb tercers països, al no contemplar en l’informe deficiències comla manca de reciprocitat en matèries tan sensibles com l’ús de productes fitosanitaris, la competència deslleial, el solapament amb la producció europea, l’entrada continuada de plagues i malalties o l’impacte ambiental que genera eltransport de mercaderies des de milers de quilòmetres. De fet, el mateix estudi reconeix que no ha incorporat a l’hora decalcular les seves estimacions les repercussions de l’Pacte Verd Europeu i la polèmica estratègia ‘de la Granja a la Taula’, així com l’impacte de l’Covid-19.

Segons una primera avaluació d’urgència per part d’AVA-ASAJA, tot i les previsions optimistes a nivell general, l’agricultura mediterrània surt especialment perjudicada. La balança comercial és negativa en els sectors de l’arròs, les aus,el boví o el sucre, mentre que en fruites, hortalisses i oli no es concreta la pèrdua de rendibilitat perquè manca de dadesuniformes i obvia el risc fitosanitari derivat de noves plagues i malalties. Així mateix, l’informe restringeix les mesures de protecció dels sectors sensibles únicament als contingents arancelarios i aparca altres eines més ambicioses.

El president d’AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, assegura que “l’opinió de Brussel·les no quadra en absolut amb la dramàtica realitat que travessen els productors europeus: ni amb la crisi de rendibilitat, ni amb la falta de relleu generacional, ni amb l’augment de terres sense conrear. Els convenis que la CE subscriu amb tercers països no exigeixen una mínima reciprocitat i la PAC resulta totalment insuficient per garantir una estabilitat i uns preus justos al camp. A més, la liberalització incontrolada de el comerç afavoreix la introducció de plagues i malalties que acaben disparant el malbaratament alimentari a peu de camp de centenars de milers de tones de fruita, per exemple. Un cop més seran els conreus mediterranis els que especialment paguin els plats trencats d’aquesta festa. Per tot això, prou de manipulacions i d’estudis opacs, esbiaixats i interessats que l’únic que pretenen és fomentar encara més el moviment de mercaderies sense tenir en compte la crisi agrària i la contaminació que engendra “.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*