AVA-Asaja demana millores en l’assegurança agrària i mesures fiscals per a alleujar les pèrdues i els sobrecostos a causa de les pluges persistents i les gelades

Post també disponible en: Castellano

Les pluges i el fred causen més de 25 milions de pèrdues en l’agricultura valenciana

Les adversitats climàtiques no donen treva al camp valencià. Si en la segona quinzena de març les pluges persistents van ocasionar importants minvaments de producció, l’onada de fred àrtic que ha assotat la Comunitat Valenciana des del cap de setmana ha sumat nous danys de gravetat en nombrosos cultius.
Segons les primeres estimacions de l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja), i tenint present que encara és prompte per a concretar amb major precisió l’abast dels danys, l’acumulació de les precipitacions i de les gelades en un moment tan avançat de la temporada causarà amb tota seguretat més de 25 milions d’euros de pèrdues als agricultors i ramaders de la Comunitat. Les produccions més afectades per aquest episodi de fred són les ametles, les fruites d’os i el caqui, així com cítrics, hortalisses i sectors ramaders com l’apicultura.
L’associació apunta al fet que el fred pot haver fet malbé entorn del 90% de la producció d’ametles a la comarca d’Utiel-Requena. Hi ha camps amb totes les flors i els brots ‘cremats’ i agricultors consultats temen que els arbres solten en els pròxims dies més fruits al sòl a causa del feble estat vegetatiu. Altres zones interiors com la Vall d’Aiora, Els Serrans o la Foia de Bunyol acullen igualment ametles gelades.
Les fruites d’os també han patit graus d’afecció de fins al 100% en zones profundes i fredes de comarques productores com La Ribera Alta, La Vall d’Albaida i la Vall d’Aiora. Entre les fruites més castigades pel fred destaquen bresquilles, nectarines, paraguaians, albercocs, cireres i prunes. Així mateix, parcel·les de caquis que ja havien arrancat la brotada poden haver perdut gran part de la futura collita a causa de l’excessiva baixada de les temperatures a la Ribera o Camp de Túria.
Flores de cítrics i hortalisses com a creïlles, cebes, encisams o col·les han vist agreujar els danys que ja s’havien començat a deixar sentir amb les pluges de març i que, ara, amb aquesta massa d’aire àrtic amenacen encara més amb reduir les collites. L’acumulació de dies plujosos, ennuvolats i freds també ha causat mortaldat d’abelles per falta de menjar, a més de quantiosos sobrecostos en alimentació animal i calefacció a diversos sectors ramaders.
AVA-Asaja sol·licita a Agroseguro que agilite els peritatges en les zones afectades per les pluges i les gelades primaverals a fi de pagar les oportunes indemnitzacions com més prompte millor. Adverteix, no obstant això, que “molts productors perdran tot el fruit d’un any al no haver contractat l’assegurança agrària, perquè les condicions oferides en la pòlissa no són prou atractives i no sempre estan connectades amb la realitat a peu de camp”. Per això, l’organització insta el Ministeri d’Agricultura a asseure’s amb el sector amb motiu d’aquesta nova inclemència climàtica i consensuar millores en les assegurances agràries.
AVA-Asaja reitera a les administracions que òbriguen una línia d’ajudes per a facilitar l’adquisició de productes fungicides amb els quals poder minimitzar els danys provocats per l’excés d’humitat i de fred. Així mateix, l’organització agrària reclama al Govern que amplie les mesures fiscals per a pal·liar les pèrdues i els sobrecostos en el sector agrari. Informa, Luis Ibáñez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*