AVA-Asaja qualifica de “contraproduent” la prohibició sense matisos de les cremes agrícoles

Post també disponible en: Castellano

Aguado: “Deixar les restes de poda secs sis mesos és un polvorí i pot ser pitjor el remei que la malaltia en generar més incendis dels que es volen evitar”.

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) qualifica de “contraproduent” la decisió de la Generalitat de prohibir amb caràcter general i sense matisos les cremes agrícoles fins al 16 d’octubre. Segons destaca el president de AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, “deixar les restes de poda assecant-se durant sis mesos és un polvorí i aquesta mesura, tal com està redactada, pot resultar pitjor que la malaltia en generar més incendis en el medi rural dels quals es volen previndre”. 
L’aspecte de la resolució que més malestar i confusió ocasiona en les files del sector agrari és que la prohibició de cremes no diferència entre els camps que estan a menys de 500 metres de massa forestal dels altres, on lògicament no existeix el mateix risc d’incendi. Tampoc introdueix mesures preventives o correctores (com l’obligació de comptar amb el permís de l’ajuntament, disposar d’un tanc d’aigua, etc.) que permeta cremes particulars amb la màxima seguretat possible. 
El sector agrari es troba en aquests moments de l’any en plena època de poda dels cultius llenyosos, així com d’arrancada d’arbres per a transformació de les explotacions. Aquestes labors, que han de fer-se ara d’acord amb el cicle natural de les plantacions, deixaran en el sòl multitud de restes vegetals que representen un reservori de plagues i malalties i una quantitat excessiva de biomassa amb potencial risc d’incendi. 
Per això, AVA-Asaja sol·licita al govern valencià que contemple la possibilitat legal d’autoritzar cremes agrícoles amb condicions de seguretat i en aquells moments puntuals en els quals la situació climàtica canvie i existisca menys risc. En tot cas, l’associació demana un pla seriós per a subvencionar trituradores a nivell particular o col·lectiu. Una gran part del sector agrari valencià ja tritura les restes de poda, però hi ha agricultors que només poden recórrer a la crema, sobretot en aquelles parcel·les amb difícil accés de la maquinària, ja siga pel marc de plantació com per l’orografia. 
Sobre l’últim incendi a Tàrbena que es va originar en camps abandonats, Aguado subratlla que “portem molts anys advertint a la classe política i a la societat en el seu conjunt que la millor prevenció d’incendis és mantindre els camps cultivats, que són el bosc verd que no es crema. Mentre que les parcel·les abandonades acceleren la velocitat de les flames, les cultivades frenen l’avanç del foc i serveixen de zona de seguretat als bombers. Si hem arribat a aquesta situació tan preocupant, és per la falta de polítiques per a garantir una rendibilitat digna en l’agricultura”. 
Així mateix, AVA-Asaja insta les diferents administracions a millorar la neteja dels barrancs i els espais forestals de propietat pública, ja que la biomassa acumulada en els mateixos contribueix a augmentar el número i la gravetat dels incendis.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*