AVA-Asaja reclama al ministeri d’Agricultura que prioritze als ramaders en les ajudes anunciades pel Coronavirus per al sector oví-caprí

Post també disponible en: Castellano

L’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA) valora positivament la intenció de l’ministeri d’Agricultura d’establir una línia d’ajudes directes destinades a el sector oví i capricho, però reclama que es prioritze als ramaders professionals davant de la resta de baules de la cadena comercial, ja que són ells els més damnificats d’aquesta crisi al no trobar compradors per als bens i cabrits, així com per a la llet i els productes lactis. Així mateix, l’organització sol·licita a la Conselleria d’Agricultura un seguit de mesures extraordinàries complementàries a les de l’ministeri, dirigides a donar suport als ramaders valencians per pal·liar les pèrdues econòmiques que estan patint.

La venda d’aquests animals s’ha vist bloquejada i aviat arribaran a un pes superior a l’apte per al seu consum, ja que aquesta situació succeeix en el moment àlgid de la campanya de Pasqües, època de l’any en la que habitualment es venia la major part dels animals. A això cal sumar els costos d’alimentació dels animals que no poden ser venuts. Les pèrdues estimades per AVA-ASAJA ja superen els 5 milions d’euros en el que portem de crisi sanitària, només en les explotacions de la Comunitat Valenciana, però podrien disparar-se fins als 30 milions durant les properes setmanes.

Per això, l’organització agrària reclama que el suport previst pel ministeri sigui destinat prioritàriament als ramaders professionals. Concretament, AVA-ASAJA demana a el govern que s’elevi el nombre d’animals per explotació que poden obtenir ajuts a més dels 70 previstos inicialment i que es tinguen en consideració no només els animals amb destinació a escorxador, sinó també els animals destinats a reposició oa venda per vida, i contempli els animals vells de les explotacions. De la mateixa manera, l’associació agrària també sol·licita que no es contempli com a data final d’aquestes ajudes el dia següent de la finalització de l’estat d’alarma, sinó a l’almenys dos mesos després, que des del sector s’estima que serà el que tard l’hostaleria (canal HORECA) a recuperar la seva activitat.

En el marc de les mesures sol·licitades amb anterioritat a l’Ministeri ia Brussel·les, AVA-ASAJA demana a més que s’agilitzin a l’màxim els tràmits per a la posada en marxa de les mesures d’emmagatzematge privat i que, en referència a les ajudes acoblades a l’oví / caprí 2020, es consideren els animals deixats en les explotacions per a reposició dins el llindar dels 0,6 xais / cabrits per femella primable per poder optar a l’ajut associada tenint en compte l’excepcionalitat de la situació actual.

AVA-ASAJA també demana a l’administració autonòmica que tingui la mateixa consideració amb el sector oví-cabrum que el ministeri i que adopti mesures extraordinàries per evitar l’abandonament d’un sector ja de per si desestructurat i amb greus dificultats. En aquest sentit, les mesures requerides per aquesta organització són: l’exoneració de l’pagament de les anualitats 2020-2021 de l’aprofitament de pastures i rostolls de les muntanyes d’utilitat pública de la conselleria, la Confederació Hidrogràfica de l’Xúquer (CHJ) i dels ajuntaments; la distribució gratuïta de subproductes hortofructícoles a les explotacions ramaderes per reduir les despeses d’alimentació; que es tingui en consideració que ja ha començat la campanya de esquilada que duien a terme quadrilles especialitzades d’altres països, de manera que es demana a l’administració que facilite l’arribada d’aquests treballadors temporers; que s’agilitzen a el màxim possible els pagaments pendents de la PAC 2019 perquè els ramaders puguin percebre aquests ajuts abans de la finalització de el període de vigència de l’estat d’alarma; així com la compra massiva del producte lacti i carni de el sector oví-caprí per part de les administracions públiques per a ús públic.

Finalment, AVA-ASAJA també demana a les administracions que en les properes convocatòries d’ajuts públics destinats a el sector ramader es prioritzi a el sector oví-caprí i al d’caps de bestiar braus, per ser els més afectats per la pandèmia de l’Covid-19.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*