Barceló: “La Comunitat Valenciana ha administrat ja 48.583 dosi de la vacuna contra la COVID-19, un 80% de totes les que s’han rebut”

Post també disponible en: Castellano

Esta mateixa setmana es continuarà vacunant personal sanitari i residències, amb una previsió d’administrar 29.000 vacunes més

La setmana que ve es començarà amb la segona dosi de la vacuna en residències sense brots i es començarà a vacunar en centres ocupacionals

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que el seu departament ha administrat fins al migdia d’aquest dilluns un total de 48.583 dosis de vacunes enfront de la COVID-19, xifra que ha qualificat d ‘ “important” i que suposa el 80% de l’total de dosis rebudes fins al moment a la Comunitat Valenciana, exceptuant les que han arribat aquest dilluns. Barceló també ha informat que “poc més de el 2% ha rebutjat explícitament ser vacunat, un total de 1.249 persones”.

Barceló ha explicat el recorregut que realitza una vacuna fins arribar a la persona que la rebrà, “no tant per la complexitat de l’procés i la seua organització, que ho és, sinó pel maneig dels temps que, com saben, ha de ser gairebé exacte”.

D’aquesta manera, respecte a la vacuna Pfizer, la qual a hores d’ara s’està subministrant, ha recordat que les dosis arriben entre les 9.00 hores i les 11.00 hores de cada dilluns per avió a Alacant, Castelló i València a 80 graus sota zero. Des d’allà són traslladades als tres centres d’emmagatzematge de les tres províncies. Aquestes vacunes poden conservar-se durant sis mesos a aquesta temperatura en els ultracongeladores que ha habilitat la Conselleria.

Un cop emmagatzemades, les vacunes es distribueixen als departaments de salut en funció d’una programació preestablerta i unes quantitats prèviament calculades. El procés exigeix ​​que les vacunes que s’envien a cada departament, en vials de 5 dosis, es descongelen durant tres hores.

El departament de Salut rep les vacunes que necessita per complir la programació de manera immediata. Són vials conservats en nevera entre 2 i 8 graus. La seua duració, a aquesta temperatura, és de 5 dies. Des del departament de salut es distribueixen a residències, hospitals o centres de salut on van a administrar-se. I és allà on, amb sèrum fisiològic, es reconstitueix el vial amb 5 dosis per a ser administrat. A partir d’aquest moment, es disposa de 6 hores per, finalment, realitzar la vacunació.

Tot aquest procés va acompanyat del maneig de l’historial clínic de la persona a qui se li va administrar, d’un ampli dispositiu amb el material (sèrum, agulles hipodèrmiques), de la introducció de totes les dades en el sistema, de la farmacovigilància, per si hi hagués algun efecte secundari, i, en conjunt, de la mobilització d’un bon nombre de personal de sistema sanitari públic perquè “el procés de vacunació siga el més ràpid i efectiu possible”, ha apuntat Barceló.

Vacunació en residències

Pel que fa a la vacunació en residències, lloc on es va iniciar el procés de vacunació a finals de desembre, la titular de Sanitat ha informat que, durant els últims dies, “s’ha incrementat el nombre de residències amb brots actius, el que ens ha obligat a replantejar en diverses ocasions l’estratègia de vacunació en aquests centres”. A més, “afegim a això diverses de les residències que el temporal d’aquests dies ha aconsellat no vacunar i que s’estan vacunant ara. En aquest moment, hi ha 153 residències amb brots actius, 53 en procés de vacunació i prop de 300 completament vacunades”, ha informat Ana Barceló.

De les 48.583 dosis administrades, a la província de Castelló s’han utilitzat 6.526, en la de València 22.574 ia Alacant, 19.483.

Planificació en les pròximes setmanes

Pel que fa a la planificació dels propers dies i setmanes, la consellera ha explicat que aquesta mateixa setmana es seguirà vacunant a personal sanitari i residències, “amb una previsió d’administrar 29.000 vacunes. La setmana que ve es començarà amb la segona dosi de la vacuna en residències sense brots, es continuarà amb els sanitaris i es començarà a vacunar a centres ocupacionals “.

L’última setmana de gener es vacunarà en segona dosi a residències i personal sanitari i en primera dosi, a les residències amb brots actius. S’administraran un total de 42.500 dosis. A la primera setmana de febrer s’incorporaran al procés, entre d’altres sectors de risc, els grans dependents i els centres de dia de gent gran.

Cinc milions d’esperances

Finalment, la màxima responsable de la sanitat valenciana ha ressaltat que la xifra de dosis administrades “no és un nombre, és una esperança. En realitat són, no 48.583 esperances, sinó 5 milions d’esperances”.

La consellera ha assegurat que, “amb complicitat i amb responsabilitat, com així ha estat fins ara, institucions, ciutadania i ciència, junts, som més, som més forts; caminem millor i més segurs”. “No deixem de caminar. No ens aturem, arribem junts i juntes a al final”, ha conclòs Ana Barceló.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*