
Post també disponible en:
Castellano
El sindicat posa Alzira II com a exemple d’inseguretat i exigeix a Conselleria celebrar el Dia contres les Agressions amb mesures urgents com més mitjans i línies telefòniques
El sindicat CSIF assenyala que les 615 agressions físiques i verbals recollides per Conselleria de Sanitat en 2021 en la seua memòria de prevenció de riscos representen una xicoteta part de les quals ocorren, ja que la majoria no es denuncia. El sindicat alerta d’un increment d’agressions i robatoris en els centres de salut, i avisa que la saturació laboral i la falta de línies telefòniques agreugen la tensió i el risc.
La Central Sindical Independent i de Funcionaris (CSIF) posa com a exemple del que està ocorrent el centre sanitari integrat Alzira II, que atén el dia a al voltant d’un miler d’usuaris entre els qui acudeixen amb cita i els qui van a urgències. En aquest recinte, que únicament compta amb una línia d’atenció telefònica, en l’últim any s’ha produït una agressió física i dos verbals denunciades, a més de furts en les consultes en els quals no es va poder identificar a qui els va fer i una detenció per robatori.
La central sindical explica que els professionals del centre afronten aquesta situació sense assessorament jurídic en cas de denunciar i sabent que no disposen de protecció de vigilància de seguretat a la porta del recinte. Aquesta circumstància arriba a provocar fins i tot petició de canvi de centre de treball. Tampoc el departament de salut informa els delegats de prevenció d’aquests incidents. Aquest context retrau, en general, als professionals de denunciar les agressions.
El sindicat recalca que aquests fets es multipliquen en nombrosos centres de salut, malgrat haver insistit a Conselleria, tant per escrit com en taules de negociació, en la necessitat d’establir vigilància de seguretat, de realitzar campanyes de sensibilització sota la premissa de “cuida a qui et cuida” o de reforçar l’atenció al pacient amb més personal i línies telefòniques per a agilitar els processos i reduir la possibilitat de situacions de tensió.
CSIF insisteix que els 615 casos recollits en la memòria de Conselleria de Sanitat únicament representen “la punta de l’iceberg”. D’aqueixa dada, el sindicat posa l’accent que tres de cada quatre agressions les pateixen dones professionals de la sanitat valenciana, ja que en total sumen 465 dels 615 casos que Sanitat inclou en el seu informe.
La central sindical espera que la celebració, demà 12 de març, del Dia Europeu contra les Agressions en l’Àmbit Sanitari, constituïsca un esperó per a Conselleria per a adoptar mesures urgents. Referent a això sol·licita millor planificació i organització sanitària, amb un augment de plantilles i un pressupost concorde a les necessitats reals.
CSIF, en aquesta línia, insisteix en canvis normatius i administratius dirigits a agressors, campanyes de conscienciació, dotació de personal de seguretat en els centres d’atenció primària, amb prioritat per als més conflictius, instal·lació i recomanacions del Botó SOS, major presència en centres sanitaris d’interlocutors policials, suport jurídic i suport psicològic als professionals agredits i plans efectius contra les agressions a personal de la sanitat per a minorar els riscos.
Be the first to comment