‘Defensa el teu Poble’ denúncia a Renovalia davant la Fiscalia de València per fraccionament de les macroplantes solars en la Serranía

Post també disponible en: Castellano

La fiscalia provincial de València ha obert diligències a instàncies de l’associació “Defensa el teu Poble” per presumpta tramitació irregular de les macroplantes fotovoltaiques de l’empresa Renovalia Energy Group a la comarca de la Regió muntanyenca.

“El fons d’inversió Renovalia ve presentant des de 2021 projectes fotovoltaics en la Serranía. Molt pròxims i sovint contigus, tots tenen una capacitat de 49.9 MW, sumant un total de 950 MW que ocupen 1.100 hectàrees. Un truc que els permet evitar l’avaluació per part del Ministeri de Transició Ecològica (que tramita les de potència igual o major a 50 MW) deixant el procediment en mans de l’administració autonòmica”, tal com han manifestat des de l’associació “Defensa el teu Poble”.

Aquesta associació considera tal circumstància “una vulneració de la normativa estatal i ja ho va manifestar en les al·legacions presentades a cadascun dels projectes: el fraccionament d’un macroprojecte en projectes més xicotets només busca evitar l’avaluació ambiental del conjunt complet per part de l’administració estatal”.

“Després de la nul·la informació publica inicial i infructuoses sol·licituds d’accés a l’expedient, ‘Defensa el teu Poble’ ha decidit denunciar davant la Fiscalia que tant promotora com Conselleria han obviat els greus impactes ambientals sobre àrees protegides com a Xarxa Natura 2000 i zones d’especial protecció per a aus, així com la greu afecció a regadiu i sòls fèrtils. Tot això amanit amb una presumpta manipulació dels terminis legals del procediment i un intolerable menystinc dels ajuntaments i els seus plans d’ordenació”. 

L’associació argumenta que en els últims anys, “a l’atzar de l’auge de les renovables i els incentius públics, s’han multiplicat els projectes d’aquest tipus a les comarques d’interior, dels quals la Serrania és un clar exemple. No obstant això, aquests projectes no sempre compten amb el consens dels habitants i les administracions locals, que veuen amenaçat el seu patrimoni natural, cultural i econòmic. Una suposada “utilitat pública” atorga a les promotores el beneplàcit de les administracions per a expropiar fins a un 75% del sòl rústic necessari, i amb els diners de les ajudes estatals i europees, tots financem un negoci redó que usurpa la terra d’agricultors i produeix un greu menyscapte ambiental i econòmic”, han finalitzat des de “Defensa el teu Poble”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*