Ecologistes en Acció i la Plataforma Aire Limpio qualifiquen de «notícia excel·lent» el cessament de la incineració de residus perillosos a Bunyol

Post també disponible en: Castellano

Els ecologistes celebren que la cimentera de Bunyol, ara en mans d’un nou propietari, Çimsa, deixi d’incinerar residus perillosos com feia Cemex.

És una vella reivindicació de la Plataforma Aire Limpio A Bunyol-Xiva i de diversos Ajuntaments i un clam social a la comarca de la Foia de Bunyol, ja que aquesta incineració generava substàncies perilloses per a la salut humana.

Sorprèn que la Conselleria de Transició Ecològica faci gala ara de la seua intervenció en aquest tema quan va autoritzar la crema de 30.000 tones de residus perillosos en data recent de 16 d’octubre de 2021, rebutjant les al·legacions dels col·lectius socials, ecologistes i Ajuntaments.

La nova propietària de la cementera de Bunyol (Cimsa Ciments España SAU) ha renunciat voluntàriament a incinerar residus perillosos, pràctica a la qual es va aferrar Cemex Espanya durant més de 15 anys.

D’una “excel·lent notícia” han qualificat els ecologistes la renúncia voluntària del nou propietari de cementera de Bunyol, Cimsa Ciments España SAU, filial de la cimentera turca Çimsa, a incinerar residus perillosos en el procés d’elaboració del ciment blanc. “Encara que es desconeixen les circumstàncies i termes d’aquesta renúncia, la qualitat de l’aire i la salut ambiental de la comarca de la Foia de Bunyol guanyarà molts enters a partir d’ara”, han manifestat des de la Plataforma Aire Net.

“Des de novembre de 2006 Cemex Espanya SA va tenir autorització per a incinerar en les seves instal·lacions a Bunyol diversos tipus de residus perillosos i no perillosos: dissolvents industrials clorats i no clorats, combustibles líquids que contenen substàncies perilloses, llots de tractaments físic-químics que contenen substàncies perilloses i rebutjos del tractament de residus urbans”.

“En 2011 Cemex va presentar un projecte per a convertir la cimentera de Bunyol en una macroincineradora que pretenia incinerar 260.000 tones anuals de residus perillosos i no perillosos, ampliant la seva capacitat en els seus dos forns de ciment blanc i gris”.

“Des de llavors es va aixecar un poderós moviment social d’oposició a la incineració de residus, amb innombrables mobilitzacions, presentació d’al·legacions i manifestos i estenent la protesta fins a diversos Ajuntaments de la comarca”, tal com han recordat des d’Aire Limpio.

“En dues ocasions la Conselleria competent va estar a punt d’accedir a aquesta sol·licitud. Al setembre de 2014 quan governava el PP i al juny de 2016 amb el Botànic. A aquestes propostes de resolució en el tràmit d’audiència Ecologistes en Acció va presentar raonades i potents al·legacions que van paralitzar el procediment. Finalment a l’octubre de 2021 i desoint les al·legacions de col·lectius socials i Ajuntaments, la Conselleria competent va autoritzar a Cemex a incinerar 123.000 tones anuals de 56 tipus de residus no perillosos en l’únic forn de ciment blanc que quedava després del desmantellament del forn de ciment gris, i de 30.000 tones de dissolvents i combustibles líquids que contenen substàncies perilloses. Aquesta quantitat de residus era fins i tot superior a la sol·licitud inicial de Cemex en 2011”.

“Encara aquesta Conselleria no s’ha dignat a contestar el recurs d’alçada contra aquesta autorització, que van presentar els ecologistes i diversos Ajuntaments de la comarca”, han recordat.

“Per això sorprèn que ara aquesta Conselleria tregui pit i valori positivament aquesta renúncia de Cimsa perquè suposa la culminació a un treball conjunt de la societat civil i ambiental de la comarca de la Foia de Bunyol, treball conjunt inexistent, perquè la Conselleria i la Generalitat ha tancat l’orella al clam contrari a la incineració”, han criticat des d’Aire Limpio.

“Resulta patètic que la Conselleria addueixi ara el principi de proximitat, ja que aquests residus perillosos tenien el seu origen íntegrament en altres Comunitats Autònomes, quan va fer cas omís d’aquesta al·legació en el tràmit d’audiència”.

“Volem agrair a la Plataforma Aire Net en La Foia de Bunyol-Xiva, a la ciutadania responsable i als Ajuntaments que durant aquests anys han donat suport a aquesta reivindicació (Macastre, Xest i Xiva els que més) i que han donat la cara enfront del lobby incinerador de Cemex i a la Generalitat Valenciana”, han finalitzat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*