EEl CVI explica els municipis de la plana Utiel-Requena els nous reptes i obligacions en matèria de gestió de residus 

Post també disponible en: Castellano

El president i els tècnics del Consorci València Interior han abordat les qüestions relatives a la nova legislació que afecta les entitats locals

El Consorci València Interior (CVI) ha finalitzat a la Plana Utiel- Requena la primera ronda de reunions per les comarques consorciades celebrades per a conéixer de primera mà les necessitats dels municipis. La trobada ha tingut lloc en la seu de la Mancomunitat de l’Interior Terra del Vi, situada a Utiel, on el president del CVI, Francisco Gómez, el gerent, Ángel Rodríguez així com el personal tècnic de l’ens han explicat a les entitats locals els reptes i responsabilitats que se’ls plantegen en matèria de gestió de residus.

La reunió ha servit també per a posar damunt de la taula les obligacions per a les entitats locals. En concret han explicat que han d’aprovar un programa propi de gestió de residus; una ordenança que garantisca el compliment de les noves obligacions, l’adaptació dels contractes públics de recollida i tractament de residus de competència local, l’establiment d’una nova taxa municipal específica, diferenciada i no deficitària, així com les noves obligacions relatives a la informació relacionada amb els models de recollida i les quantitats recollides i taxades, entre altres aspectes. 

“La solució per a complir els objectius que marca la llei és canviar la manera de recollir els residus, atés que, per primera vegada, aquesta llei fa obligatòria la separació domiciliària” segons ha assenyalat el gerent del CVI. L’objectiu final de la llei és previndre i reduir la generació de residus i els impactes negatius de la seua gestió i, per a això “els ajuntaments heu de liderar un canvi que faça possible reduir al mínim els materials rebutjats a abocador, fent efectiva una gestió circular dels recursos” ha conclòs.
A la trobada han assistit representants públics i tècnics de la comarca: Sinarques, Venta del Moro, Fuenterrobles, Requena, Villargordo del Cabriel, Camporrobles i Xera, als quals s’ha unit el representant de Bunyol.

En la reunió ha participat un tècnic de la Diputació de València, qui ha explicat les línies principals d’ajudes en les quals estan treballant i les subvencions que ja han pagat per a qüestions relacionades amb la gestió dels residus i l’aigua. A més, va assenyalar que l’ens provincial està treballant en un cens d’instal·lacions i emplaçaments amb amiant amb l’objectiu de planificar la seua retirada.
El president del consorci ha assenyalat que aquesta ronda de reunions “pretén acostar el CVI a totes les comarques consorciades” i va posar l’accent “en el compliment de les noves obligacions de les entitats locals en matèria de gestió de residus”. Durant la trobada, les persones assistents han traslladat als representants del consorci qüestions relacionades amb la situació que es viu particularment en cada municipi de la comarca quant a la gestió dels serveis ambientals i han plantejat els seus dubtes quant a la nova legislació.

Què és el Consorci València Interior

El Consorci València Interior és l’ens supramunicipal que duu a terme el tractament dels residus de 61 municipis de les cinc comarques de l’interior de la província de València: Camp de Túria, la Regió muntanyenca, la Foia de Bunyol-Xiva, la Plana Utiel-Requena i el Racó d’Ademús. Per a això compta amb dues plantes de tractament de residus, situades a Llíria i Caudete de las Fuentes, així com una planta de transferència a Xiva. És a Caudete de las Fuentes on es troba també situat l’abocador, lloc on s’eliminen de manera segura les fraccions que no han pogut ser recuperades en les plantes de tractament.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*