El Certamen de Bandes de la Diputació recupera la seua esplendor amb el retorn de la competició a totes les seccions 

Post també disponible en: Castellano

Després de diverses edicions en les quals una o més categories havien quedat desertes, el 47é Certamen de Bandes de la Diputació de València comptarà amb participació de bandes en cadascuna de les quatre seccions.

El diputat de Bandes de Música, Ricardo Gabaldón, ha presidit el sorteig de l’ordre de participació d’una competició que se celebrarà els dies 27 i 28 d’abril en el Palau de la Música de València.

El Certamen de Bandes de la Diputació de València torna a celebrar-se en 2024 recuperant tota la seua esplendor. Després d’uns anys en què, a causa de la pandèmia, una o més categories de la competició van quedar desertes, la 47a edició del certamen comptarà amb la participació de bandes en cadascuna de les quatre seccions. En total seran 11 les societats musicals presents en l’esdeveniment que se celebrarà els dies 27 i 28 d’abril en el Palau de la Música de València.

Per al diputat de Bandes de Música de la corporació provincial, Ricardo Gabaldón, “tornar al Palau de la Música és un al·licient especial per a les nostres bandes que, en nombroses ocasions, han manifestat la importància de poder actuar en este auditori tan especial per a la societat valenciana”.

D’esta manera, el 47é Certamen de Bandes de la Diputació de València està dividit en quatre seccions, que van de Primera a Quarta en funció del nombre de músics que integra cada banda. Així, en la Secció Primera, que és la més nombrosa, participen fins a 90 persones, en la Secció Segona fins a 70, no més de 50 en la Secció Tercera i un límit de 40 en la Secció Quarta. La prova consistirà enguany en la interpretació de dos obres per cada banda, una obligada i una altra de lliure elecció. De les dos composicions a valorar, l’obra obligada que s’ha establit per a cadascuna de les seccions haurà d’executar-se en primer lloc.

Les obres obligades seran ‘Terra de conquestes’, d’Enrique Cárcel Villalba, per a la Secció Primera; ‘Cançons de la meua terra’, de Ferrer Ferran, una nova composició que s’estrenarà en el certamen, per a la Secció Segona; els participants en la Secció Tercera hauran d’interpretar ‘El camino del Santo Grial’, d’Eduardo Nogueroles; mentre que els de la Secció Quarta tocaran ‘Tresors valencians’, de Jordi Peiró Marco, també de nova composició per a este certamen.

El sorteig

El sorteig per a conéixer l’ordre de participació de les bandes inscrites en el 47é Certamen de Bandes de la Diputació de València ha tingut lloc en el Saló de Plens de la corporació provincial. El mateix ha estat presidit pel diputat d’Administració General i Bandes de Música, Ricardo Gabaldón, al costat del cap del servei de Cultura, Josep Vidal, l’assessor musical de la Diputació, Jesús Perelló i, en representació de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), Joan Bocanegra.

Després de la celebració del sorteig, Ricardo Gabaldón ha volgut “agrair a totes les bandes la seua participació en un certamen en el qual segur que ens delecten a tots amb les seues actuacions. Sens dubte serà una magnífica ocasió per a veure i escoltar la bona música que fan les nostres bandes”, i ha animat a totes elles a “fer-ho tan bé com siga possible per a demostrar a tots els valencians la fortalesa que continua tenint la nostra música hui dia”.

Segons el resultat del sorteig, el dia 27 d’abril a la vesprada la Unió Artística Musical de Montroi serà la primera a actuar de la Secció Primera, seguida de l’Agrupació Musical l’Amistat de Quart de Poblet. El dia 28 a la vesprada, serà el torn de la Secció Segona, que començarà amb l’Agrupació Artístic Musical Santa Bàrbara de Piles, seguida de la Societat Musical l’Entusiasta de Benifairó de la Valldigna i la Societat Musical Santa Cecilia de Chelva.

La Secció Tercera tindrà lloc el 28 al matí, i en ella participaran l’Associació ‘Música Jove’ de València, la Banda Simfònica d’Ontinyent ‘Tot per la Música’, i l’Ateneo Musical del Puerto de Valencia (Banda Juvenil), en este ordre.

Finalment, la Secció Quarta, que inaugurarà el certamen el dia 27 al matí, s’obrirà amb la interpretació de l’Associació Amics de la Música de Benifaió, seguida per les actuacions de CIM Banda de Música de Torrefiel, i la Unió Musical Centre Històric de València.

Premis i actuacions fora de la província

Quant als premis de la present edició, la banda que aconseguisca la major puntuació en la secció primera rebrà 5.500 euros; 4.500 euros la guanyadora de la secció segona; 3.500 la vencedora en tercera; i 2.500 euros per a la banda amb la millor puntuació en la secció quarta. En el cas que, a més, s’aconseguisca la menció d’honor, les quanties abans referides seran de 6.500 euros per a la secció primera; 5.500 euros per a la secció segona; 4.500 euros per a la secció tercera; i 3.500 euros per a la secció quarta.

A això cal afegir, com a novetat, l’anunci realitzat per Ricardo Gabaldón de la inclusió de dos nous premis. Un de 500 euros als guanyadors de cada secció en l’apartat d’obra obligada, amb la col·laboració de Musical Campos i Neomúsica; i un altre de 700 euros al millor solista de tot el certamen, amb la col·laboració d’UME. A més, Clemente Pianos participa amb la cessió gratuïta del piano que s’emprarà en esta edició.

Una altra de les novetats que ha revelat el diputat Ricardo Gabaldón consistix en el fet que, a més del premi econòmic, “des de la Diputació potenciarem la col·laboració amb altres administracions perquè les bandes guanyadores puguen actuar fora de la província”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*