El Consorci València Interior desenrotlla una APP per a facilitar l’acompanyament en el projecte de compostatge domèstic

Post també disponible en: Castellano

L’aplicació permet registrar les aportacions de manera senzilla, consultar dubtes i tindre accés a notícies relacionades amb la gestió dels residus

El Consorci València Interior (CVI) està immers en un ambiciós projecte de compostatge mitjançant el qual es pretén reduir la quantitat de residus que arriben a planta mitjançant el processat natural dels bioresidus a les llars. O el que és el mateix: economia circular en estat pur. Aquest projecte dóna ara un pas més, ja que el Consorci ha desenvolupat l’APP EcoCompostaje per acompanyar les famílies en aquest programa.

El procés és molt senzill: Les famílies interessades a participar s’inscriuen a les xerrades informatives en què s’explica com compostar a casa i els beneficis de formar part d’aquest projecte. A continuació, es subscriu un compromís amb el CVI que els fa lliurament d’un compostador amb un codi QR per al seu habitatge. El president del CVI, Robert Raga, ha assenyalat que les famílies, un cop es descarreguen l’APP “poden rebre assessorament personalitzat per part de l’equip d’educació ambiental, registrar les aportacions de residus a la compostera i consultar els seus dubtes”. “En definitiva, es pretén que se senten acompanyats en aquest procés de gestió de residus que, en la majoria dels casos, és nou per a ells”, ha conclòs. Aquesta APP es pot descarregar des de qualsevol dispositiu mòbil i per a qualsevol sistema operatiu.

El CVI està desenvolupant el compostatge en dos àmbits: en els centres educatius i amb la ciutadania en general. Els centres van ser els primers a començar a implantar aquesta campanya transformadora en la gestió dels residus, concretament el 2017. En aquest àmbit són els propis escolars els que col·laboren en el dipòsit de les restes de menjar al compostador i, a més, es posa en valor des de petits l’arrelament de les arrels, a la tradició, a l’economia circular. Els centres oferixen també formació a les persones que treballen al menjador, de manera que tota la comunitat educativa està involucrada i compromesa.

Els primers que van iniciar aquest pla a nivell escolar van ser els centres escolars d’Ademús, en concret a l’IES i el Col·legi Rural Agrupat (CRA) Racó d’Ademús, que van donar els seus primers passos al novembre de 2017 i han continuat en centres escolars d’Alpuente, Xelva, Llíria, Calles, Venta del Moro, l’Eliana, Marines, Olocau i Cheste i Riba-roja de Túria.

Pel que fa a la societat civil, en el que va d’any s’han realitzat 23 formacions a grups de veïns, en què han participat 370 persones i s’han lliurat un total de 153 compostadors, tot i la crisi del COVID. Tant les formacions com el lliurament dels compostadors es fan seguint els protocols establerts i mantenint les distàncies de seguretat. El CVI assumeix el cost de les tasques de formació, la distribució de les composteras i l’acompanyament en la gestió dels bioresidus. El projecte s’ampliarà per tots els municipis consorciats.

De moment ja s’ha fet formació en municipis com Olocau, Godelleta, la Pobla de Vallbona, l’Eliana, Ademús, Llíria, Marines Vell, Riba-roja de Túria, Bétera, Alpuente, Nàquera, Cheste i Chiva, amb programes adaptats a les realitats concretes de cada zona dins la seua planificació local en matèria de gestió de bioresidus. I la demanda va en augment.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*