El Departament de Salut de Manises anima a la vacunació de grip i covid amb una campanya sota el lema “Protegeix els que més vols”

Post també disponible en: Castellano

Tots els centres mèdics de Bunyol, Alboraig, Macastre, Yàtova, Xest, Xiva, Quart de Poblet, Godelleta, Torís, Loriguilla, Riba-roja, Aldaia i Mislata porten vacunant des d’octubre

Els ciutadans poden demanar cita presencialment en el seu centre de salut, per trucada telefònica o a través de l’App de GVA 

Els professionals sanitaris del Departament de Salut de Manises recorden que la prevenció “és la millor manera de cuidar de la nostra salut i cuidar als que ens envolten”

El fred està arribant, i amb ell les malalties infeccioses. Per això, el Departament de Salut de Manises va iniciar el mes d’octubre passat la campanya de vacunació contra la grip i la COVID-19, que encara continua en marxa. “Com tots els hiverns, animem als ciutadans a immunitzar-se contra la grip i contra la COVID-19, que és una malaltia que continua existint, encara que la incidència siga més baixa.”, ha indicat el doctor Roberto Gorgues, coordinador d’Atenció Primària de Manises. 

Així, Gorgues ha incidit en què la manera més efectiva d’evitar els símptomes, les visites a l’hospital, el contagi i les possibles seqüeles d’aquestes malalties és la vacunació. “La campanya va començar a l’octubre, però la pitjor part del fred encara està per arribar. Els ciutadans encara són a temps de protegir-se”, ha assenyalat. “La vacunació és la millor garantia per a cuidar de la nostra salut i la dels quals estan al nostre voltant”, ha rematat. 

D’aquesta manera, el coordinador d’Atenció Primària ha recordat que la vacunació és una responsabilitat de tots. “Tots estem exposats a contraure la grip i la covid i patir els símptomes, ningú està fora de perill. Per això, és millor evitar-ho a temps”, ha iniciat. “A més, si ens vacunem, evitem convertir-nos en una eina de propagació de la malaltia cap als grups de risc que tenim al voltant”, ha assenyalat Gorgues. D’aquesta manera, ha instat a “no convertir-se en un focus d’infecció” i vacunar-se. “Protegir els que més vols”, ha finalitzat. 

Per a acostar la vacunació a tots els ciutadans, el Departament de Salut de Manises té habilitats tots els seus centres mèdics des del mes d’octubre, en els municipis de Manises, Bunyol, Alboraig, Macastre, Yàtova, Xest, Xiva, Quart de Poblet, Godelleta, Torís, Loriguilla, Riba-roja, Aldaia i Mislata. 

Així, els ciutadans interessats a demanar una cita prèvia poden fer-ho de manera presencial en el taulell del seu centre mèdic més pròxim, telefonant al centre de salut del seu interés o a través de l’App de GVA. 

‘No deixes que la grip o el Covid et tombe’

Per part seua, Carmen Girabent, directora d’Infermeria de l’Hospital de Manises ha recordat quins són els principals símptomes de la grip, que en molts casos també es poden relacionar amb els de la COVID-19: tos, congestió nasal, febre alta, dolor muscular i d’articulacions, mal de cap… “Quan un passa la grip, ho sap perfectament”, indica. “La grip no dura ni un dia ni dos, i té un impacte molt important en la vida quotidiana, perquè a vegades ens té en el llit durant diversos dies. Per això és molt millor previndre abans d’hora”. 

A més, Girabent ha recordat que la grip no té un tractament específic una vegada s’ha contret. “Només pots esperar que el teu organisme lluite contra ella i se’t passe”, ha ressaltat en aquest sentit. “Es pot prendre paracetamol o antigripals, que ajuden a pal·liar els símptomes. Però la grip cal passar-la”. Per això, insisteix en la importància de la vacunació per a evitar-la, en tots els grups d’edat. 

‘Protegeix els que més vols’

El doctor Roberto Gorgues ha explicat quins són els grups amb més risc de presentar complicacions en cas de contraure la grip o la COVID-19, i ha recomanat la vacunació tant per a ells com les persones que estan al seu voltant. “Els majors de 65 anys són un dels grups de risc més estesos, i també les persones amb malalties cròniques cardiovasculars, neurològiques o respiratòries”.

Altres grups en els quals és recomanable la vacunació pròpia i de l’entorn són les persones amb diabetis mellitus, malaltia renal crònica, anèmies, trastorns hemorràgics, malalties hepàtiques, malaltia inflamatòria crònica o càncer, així com les persones celíaques, immunodeprimides o que hagen rebut un trasplantament. “Això és especialment rellevant si els pacients han de fer visites periòdiques a centres mèdics, o si han estat hospitalitzats l’any previ”, exposa el doctor Gorgues. 
També és recomanable la vacunació de les persones amb disfuncions cognitives, i de les dones embarasses en qualsevol període de gestació. I, finalment, recorda que els bebés majors de 6 mesos ja proven rebre la primera dosi de la grip, i que la vacunació de la COVID-19 pot començar a partir dels 5 anys.

A més, el doctor incideix en què és especialment important la vacunació per a les persones que proporcionen cures a pacients d’alt risc i majors, i les persones que conviuen en la llar amb persones d’alt risc. Pel que respecta a grups professionals, la vacunació està recomanada per a les persones que treballen en centres de salut, en institucions geriàtriques o amb malalts crònics, estudiants en pràctiques en centres sanitaris o els Cossos i Forces de Seguretat de l’Estat, en els quals s’inclouen Bombers i Protecció Civil.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*