El Departament de Salut de Manises ha format a més de 800 sanitaris en protocols contra la violència de gènere 

Post també disponible en: Castellano

Manises celebra la II Jornada contra la Violència de Gènere amb un col·loqui que ha comptat amb la participació de la fiscal especialitzada en violència de gènere, Susana Gisbert

Gisbert ha destacat la importància de conscienciar al personal sanitari contra la violència de gènere, i ha explicat que moltes vegades “són la primera línia d’atenció que pot determinar si una dona acaba denunciant o no”

L’Àrea de Salut va ser pionera l’any 2016 en crear la Comissió Contra la Violència de Gènere, que ha dedicat més de 3.000 hores a la formació i sensibilització del personal sanitari

El Departament de Salut de Manises ha celebrat la seua II Jornada contra la Violència de Gènere amb motiu del 25-N, i ha posat el focus sobre la importància de la formació i sensibilització del personal sanitari a l’hora de detectar i intervindre en els possibles casos. A més, durant la jornada s’ha fet un balanç molt positiu de la Comissió contra la Violència de Gènere que el Departament va crear l’any 2016, i que des de llavors ha dedicat més de 3.000 hores a la formació de 877 sanitàries i sanitaris.

L’acte, titulat ‘Obri els ulls!’, s’ha celebrat en l’hall de l’Hospital de Manises i ha comptat amb la participació de la fiscal especialitzada en violència de gènere, Susana Gisbert; el gerent del Departament de Salut de Manises, Ricardo Trujillo; i la Comissionada de la conselleria de Sanitat en el Departament de Salut, Beatriz Gómez, entre altres personalitats i ha sigut conduït per la periodista Maribel Vilaplana. Així, Gisbert ha posat en valor el treball de la Comissió de Violència de Gènere del departament, i ha insistit que el personal assistencial té una gran responsabilitat en l’atenció a les dones víctimes de violència de gènere. “Moltes vegades, el personal sanitari és la primera línia amb la qual es troben, i el tracte que reben en eixe moment pot determinar si acaben denunciant o no”, ha valorat.

“És molt important que les possibles víctimes de violència de gènere sàpien que eres ací per a escoltar-les en el moment que decidisquen parlar. Si se senten protegides i acolliments, hi ha moltes més possibilitats que després s’animen a denunciar, o almenys a comptar alguna cosa que en un principi no pensaven comptar”, ha exposat la fiscal. “A més, també és important que el personal sanitari tinga una bona formació per a detectar els senyals, identificar possibles casos, oferir suport i activar els protocols en cas que siga necessari”, ha finalitzat en aquest sentit.

A més, Susana Gisbert ha incidit en la importància d’iniciatives com la creació de la Comissió contra la Violència de Gènere del Departament de Manises. “L’Hospital de Manises va ser pioner en la creació d’una comissió per a augmentar el grau de conscienciació del personal sanitari, i és evident que aquestes accions són necessàries, perquè després de crear aquesta, s’han posat en marxa en altres hospitals”, ha valorat. 

Per part seua, el gerent del Departament de Salut de Manises, Ricardo Trujillo, ha secundat la necessitat que el personal sanitari sàpia fer un “cribratge” dels possibles casos de violència de gènere una vegada arriben als centres hospitalaris, i ha explicat que la Comissió contra la Violència de Gènere “s’ha convertit en una de les línies estratègiques d’actuació del departament”. 

Així, Trujillo ha considerat que la violència de gènere “és un problema de salut pública”, i ha expressat que la prevenció de la violència de gènere “està en l’ADN del Departament de Salut de Manises”. “Som conscients que, davant la violència de gènere, és necessària l’actuació en xarxa de tot l’equip i altres entitats que breguen amb aquest problema diàriament”, ha expressat. D’aquesta manera, ha recordat que el departament ha posat en marxa durant els últims anys diverses activitats de prevenció i conscienciació, com el circuit ràpid d’atenció, tallers de conscienciació i visibilització, telèfons d’assessorament psicològic, jornades en centres de salut, xarrades, concursos o activitats. 

Comissió de Violència de Gènere

La responsable de la Comissió contra la Violència de Gènere del Departament de Salut de Manises, Virgínia Pérez, ha explicat que la unitat, pionera en la Comunitat Valenciana, està composta per un equip multidisciplinari de 18 persones: infermeres i infermers, matrones, metgesses i metges de primària i especialistes, treballadores socials, personal del servei d’admissió, etcètera. “L’objectiu és que tots els sectors de l’atenció sanitària tinguen veu i es puguen veure representats, perquè tots hem d’actuar des del nostre àmbit d’intervenció en el dia a dia”, ha indicat.

Referent a això, Pérez ha detallat que el Departament de Salut de Manises va adaptar l’any 2016 el protocol de la Conselleria, per a detectar precoçment els casos de violència de gènere. “Per exemple, segons el protocol de Sanitat, el personal sanitari ha de preguntar a totes les dones majors de 14 anys si han patit alguna situació de violència física, psicològica o agressió sexual. Si detectem que ha pogut donar-se alguna d’aquestes circumstàncies, passem un qüestionari en el qual es pregunten coses bàsiques com qui ha sigut, durant quant temps i si han assistit a algun centre hospitalari. Després, realitzem un informe de risc i un pla d’intervenció”, ha explicat. 

Aquesta labor s’incorpora i es complementa amb el treball de conscienciació que fa la Comissió. “La labor principal de la Comissió és la formació i la sensibilització del personal sanitari, per a poder activar els protocols de manera correcta. No obstant això, també fem moltes més coses, com atendre els dubtes dels professionals davant un cas o situació concreta”, ha indicat. A més, la Comissió també ha crescut en els últims anys, i ha implantat nexes d’unió amb altres institucions que es dediquen a l’atenció de les dones víctimes de violència de gènere, com el Centre Dona 24 hores, les Punts Violeta, Cases de la Dona… 

“La labor de la Comissió en aquests últims anys ha sigut molt important, i s’ha treballat molt a millorar la prevenció i actuació davant casos de violència de gènere”, ha valorat finalment Pérez.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*