El Departament de Salut de Manises millora el seguiment dels pacients anticoagulados des dels centres de salut

Post també disponible en: Castellano

El Projecte ‘Enllaç’ incorpora a una infermera gestora que serveix de connexió entre l’especialista d’Hematologia de l’Hospital i els pacients que acudeixen al centre de salut.

Ja beneficia a pacients en tractament que tenen elevat risc tromboembòlic. Des que està en marxa, el Projecte Enllaç ha realitzat més de 300 consultes presencials en els centres de salut durant l’any 2023.

L’objectiu és descentralitzar l’assistència sanitària per a aquesta mena de pacients, millorant la seua accessibilitat.

El Departament de Salut de Manises continua apostant pel reforç de l’Atenció Primària i, per això, ha posat en marxa en 2023 el Projecte Enllaç per a atendre des dels centres de salut als pacients anticoagulados. El projecte ja beneficia a pacients en tractament amb fibril·lació auricular no valvular. 

Concretament, el Projecte Enllaç forma part d’un projecte nacional en el qual també participen altres 13 centres espanyols, i consisteix en la incorporació d’un professional gestor d’infermeria que serveix com a ‘enllaç’ entre el servei d’Hematologia de l’Hospital de Manises i els pacients que acudeixen al centre de salut, de manera que l’atenció es realitza prop del domicili i evita trasllats innecessaris a l’hospital.

La infermera gestora encarregada del projecte és Beatriz Buigues, juntament amb l’especialista en hematologia, la Dra. Gómez Toboso. Durant l’any  2023 s’han complit les expectativos marcades i superat les 300 visites presencials. En aquesta línia, l’especialista, Gómez Toboso, explica que “es tracta d’una atenció especialitzada que abans es prestava en hospitals i que ara hem aconseguit acostar a les persones que ho necessiten en els seus centres d’Atenció Primària, molt més prop d’on viuen i també amb major comoditat”.

“El Projecte Enllaç persegueix un doble objectiu: d’una banda, avançar en un nou model d’atenció sanitària que permeta descentralitzar encara més el seguiment de la teràpia anticoagulants; i per un altre, facilitar l’accessibilitat als professionals sanitaris pels pacients més vulnerables”, ha explicat la doctora Gómez Toboso. 

És a dir, aquest projecte implica la “descentralització de l’atenció i desplaçament a l’Atenció primària, molt més pròxima a la població” i que, al seu torn, permet dedicar les agendes hospitalàries als casos que requereixen aquesta atenció especialitzada, recalca. 

Igualment, la labor de la infermera gestora no se circumscriu a les tasques assistencials, sinó que també comporta una important labor de formació i d’aconsellament. D’aquesta manera, guia al pacient durant l’inici del tractament oral i, al mateix temps, facilita un major grau de coneixement tant de la malaltia com de la medicació. Aquest seguiment, tant presencial com telefònica, es realitza amb el facultatiu d’hematologia encarregat de l’atenció del pacient

Eficiència del sistema sanitari

La doctora Isabel Picón, cap de servei d’hematologia de l’hospital de Manises, ha incidit en què el Projecte Enllaç reporta un benefici assistencial tant als professionals com als pacients, i facilita la integració entre diversos nivells assistencials en línia als objectius estratègics del departament de Salut de Manises. 

Una qüestió, igualment rellevant, és que el projecte ha facilitat la possibilitat de cures compartides; a més de motivar una qualitat percebuda immillorable tant per a professionals com per a pacients. 

Aquest projecte es desenvolupa amb la col·laboració de la companyia Bristol Myers Squibb.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*