“El gran joc dels escacs” reparteix els premis de l’edició 2021-2022

Post també disponible en: Castellano

Divendres passat, 10 de juny, va tindre lloc la clausura i lliurament de premis del gran joc dels escacs, dut a terme pels alumnes de 5é i 6é de primària dels col·legis Vicente Blasco Ibáñez i Francisco Giner dels Rius de Xest. Aquest projecte, impulsat pel jugador d’escacs José Miguel Martino en el curs 2015/2016, ha comptat en totes les seues edicions amb la col·laboració de la regidoria d’Educació i continua sent un èxit entre l’alumnat dels últims cursos de Primària.

L’acte de lliurament de premis es va celebrar en la sala d’actes de la Fundació cajacheste i es va obrir amb una presentació per part dos alumnes del CEIP Vicente Blasco Ibáñez. Després d’ells, Alfonso González, mestre que ha coordinat el projecte al costat de Martino, li va dedicar unes paraules d’agraïment per la labor que realitza, la seua paciència i la seua dedicació; així com als i les docents implicats i als seus propis alumnes i alumnes. Seguidament, dos alumnes del CEIP Francisco Giner dels Rius van llegir unes paraules d’agraïment i un poema dedicat al joc dels escacs, escrit per ells mateixos. 

Per part seua, la regidora de Cultura i Educació, Mª Ángeles Llorente, va recalcar la importància que té aquest projecte en la programació. “És un honor per a tots els alumnes i alumnes aprendre ‘el noble joc’, sobrenomenat així pels valors exemplars que transmet: els escacs incrementa l’atenció, la concentració, la memòria, la imaginació, la creativitat i la competència logicomatemàtica. De fet, en alguns països aprendre-ho és una assignatura obligatòria. També hi ha estudis que indiquen que practicar-ho retarda l’aparició de malalties com l’Alzheimer o la demència senil”, destacava la regidora. 

L’acte també va comptar amb la intervenció de Martino, qui va manifestar el seu orgull en veure com la seua idea de posar en marxa una activitat que vinculara escacs i educació ja porta set anys seguits formant part dels projectes educatius dels col·legis. “Fins i tot va sucumbir a la pandèmia”, assegurava Martino. Tal com es va poder veure en el vídeo projectat al final de l’acte, l’alumnat va estar jugant amb màscares i amb pantalles. A més, l’impulsor del projecte va destacar la importància de l’avanç de la tecnologia, que ha permés trobar respostes més ràpidament. “L’ús generalitzat d’internet, els programes d’escacs i els telèfons mòbils són de gran ajuda; abans les consultes havien de fer-se en enciclopèdies especialitzades”, apuntava.

En els seus inicis aquesta idea estava enfocada a jugadors experimentats, enfrontant-los a reptes majors, com a partides amb temps ràpid o ja començades. El projecte del gran joc dels escacs va ressorgir, com el seu ideòleg explicava, gràcies a l’interés dels mestres Juanmi Moyà i Mercedes Moreno, del CEIP Vicente Blasco Ibáñez, amb el suport de Mª Ángeles Llorente, regidora de Cultura i Educació, i es va canviar el seu enfocament per a adaptar-se a alumnat de 5é i 6é de Primària i 1r i 2n d’FP. “En un temps rècord vaig haver de modificar les normes i les bases per a adaptar-les al sistema educatiu actual. El vaig fer amb vertadera il·lusió, em sent orgullós d’haver pogut contribuir al fet que els escacs siga una eina educativa en els col·legis”, afegia Martino. “Agraïsc a Alfonso González, Mercedes Moreno, Chelo Sánchez i Eva Martínez la seua implicació, i felicite a tots els alumnes que han participat, que són els qui realment li donen vida al projecte i fan honor al bon exemple que transmet els escacs”.

Llorente també es va sumar a les felicitacions i als agraïments dirigits als i les docents que duen a terme el projecte i va posar en valor el treball de Martino. “De la mà del mestre José Miguel Martino, creador del projecte i fervent treballador, els i les docents han fet tot el possible perquè aquest projecte funcione com l’està fent”, concloïa.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*