El Liceu de Xest es converteix en una passarel·la de moda en l’estrena del documental “Walter: un món de creativitat”

Post també disponible en: Castellano

Dissabte passat, 21 de gener, es va estrenar el documental Walter: un món de creativitat, cinta que forma part del projecte Cròniques singulars, impulsat per la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Xest per a reconéixer la trajectòria professional de persones singulars de la localitat, en aquest cas, de l’estilista Walter Máñez.

L’esdeveniment va comptar amb la participació de professionals del món del teatre, la música i la moda, companys i companyes de Walter que es van sumar a l’homenatge preparat per la regidoria de Cultura per a l’estilista chestano. A més, va assistir la Secretària Autonòmica d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Consum, Empar Martínez Bonafé, i artistes com l’actriu i model Paola Dominguín, el fotògraf Manuel Artero, l’actriu Cristina Perales i els dissenyadors Francis Montesinos i Susa Plaza.

Els músics Álvaro Deplé i Edware Busts van ser els encarregats d’obrir l’acte, amb una aparició pel corredor central mentre interpretaven el primer dels temes del seu repertori. Tot seguit van eixir a escena Sandra Guasp i Jorge Canyesla, sota la direcció Antonio Valls, de la companyia de teatre Totart, que van oferir una breu actuació inspirada en la perruqueria, com a picada d’ullet a l’homenatjat. 

Després de les actuacions en directe va arribar la projecció d’un documental produït i finançat per la regidoria de Cultura i realitzat per Trencafilms, en el qual diferents veus, incloent-hi la del protagonista, narraven el recorregut de la vida professional de Walter. “Vull expressar el nostre més sincer agraïment a totes les persones que han fet possible la realització d’aquest esdeveniment, als artistes que han intervingut, als dissenyadors Susa Plaza i Francis Motesinos, a les perruqueres Lupe Roig, Yaiza Castillo, Irune Laca, World of Estilist i Paloma Barba Academic; a les maquilladoras Tevian Acadèmia, Santi Giménez i Rosa María Fellonar; a l’escola d’Arts Escèniques Totart; als organitzadors de la desfilada, Alicia Torres i David García, a Mª Carmen Domingo i Rafael Pérez, cuiners del Pelegrí; a Trencafilms; al fotògraf Manuel Artero, a l’equip de Sonoc i als DJ”, declarava la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente, en concloure la projecció. 

Llorente va dedicar unes paraules d’agraïment a Walter que van començar amb la lectura d’un poema de Rosalía de Castro, que va servir per a subratllar l’esperit somiador de l’homenatjat. “Tu, Walter, eres sens dubte un somiador, un xiquet gran amb capacitat de travessar el món. La teua família va deixar en tu una petjada indeleble d’arrelament a la terra, de solidaritat i de llibertat. Herència que rescates en canviar el teu nom i el del teu pare en el registre civil a Walter, en record del xiquet austríac que el teu avi, Vicente Máñez, va acollir en la Primera Guerra Mundial. Del teu pare, agricultor, aprens el valor del treball; de la teua mare, la capacitat de comprendre diferents maneres de ser i estar en el món. Hereu d’una tradició progressista, socialista, avantguardista i oberta al món, poses tota la teua creativitat al servei d’una professió que exerceixes amb mestratge. Valent i sense por, sense importar el què diran, et converteixes en un professional com la copa d’un pi. T’impliques fins a la medul·la amb paciència fins a arribar a l’excel·lència; vius intensament i et relaciones amb artistes de totes les disciplines; això sí, mantenint l’equilibri, al que t’ajuda la pràctica del Aikido”, manifestava la regidora. “22 peticions en la passarel·la Cibeles amb Francis Montesinos, desfilades a València amb Álex Vidal i diverses edicions en la passarel·la Carmen; participant en publicitat per a El Corte Inglés o Galetes Cuétara, treballant amb grups musicals i de teatre… Això és tan sols una xicoteta mostra de la quantitat de treballs que ha realitzat Walter, i tot això sense desatendre a la seua perruqueria. Walter, si no has complit tots els teus somnis, has d’estar molt a prop”.

Una vegada acabat el discurs, la regidora i l’alcalde de Xest, José Morell, van fer lliurament d’un detall commemoratiu a Walter. “Després de tot el que s’ha dit estic sense paraules. Només puc recordar a les persones que falten, agrair a la meua família i a totes les persones que sou ací, a l’Ajuntament de Xest i concretament a Mª Ángeles aquest reconeixement”, declarava. “Gràcies a tots els que heu col·laborat aquesta nit i també a totes les persones que m’acompanyeu sempre, les persones que veniu a la meua perruqueria a València i amb els qui estic en el dia a dia. Voldria vincular el meu nom a l’esperanto, per la història que porta darrere el fet de cridar-me així, ja que el meu besoncle va portar l’esperanto a Xest. Per això hui vull agrair al grup d’esperantistes de Xest la labor que fan. Portar el nom de Walter m’ha fet tindre una visió diferent, ja que està vinculat a persones obertes de ment que en el seu moment van lluitar per la llibertat, com ho va fer el meu pare”. Així, Walter va acabar la seua intervenció amb unes paraules en esperanto. 

Per a finalitzar es va realitzar una desfilada de moda a càrrec de Francis Montesinos i Susa Plaza, on també es van poder veure dissenys del mateix Walter, tot això amb la música dels DJ Luis Clemente i Cano Guillem. El fermall d’or va ser l’obertura d’una exposició de treballs realitzats per Walter en l’hall del teatre Liceu.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*