El Pla Estratègic de Riba-roja detecta un augment de població de fins al 11’29% a les urbanitzacions i un increment de l’ús dels carrils bici i per als vianants

Post també disponible en: Castellano

El ple municipal aprova l’actualització del Pla Estratègic local 

El Pla Estratègic de Riba-roja de Túria ha detectat un increment del nombre d’habitants en les diverses àrees residencials des de l’inici de la pandèmia al març del passat any i, al mateix temps, un increment notable en l’ús dels diversos carrils-bici que connecta el nucli urbà i les diverses urbanitzacions existents a través d’un cinturó de circumval·lació exterior.

Es tracta d’algunes de les conclusions d’aquest pla impulsat per l’Ajuntament de Riba-roja de Túria i redactat per la Universitat de València i que ara ha sigut actualitzat per les conseqüències que ha tingut la pandèmia sobre la vida social, cultural i econòmica del municipi. Aquesta actualització ha sigut aprovada amb els vots de l’equip de govern del PSPV, a més de Compromís, Ciutadans, Esquerra Unida i Podem Riba-roja Pot i l’abstenció de Partit Popular i de Vox. 

Els tècnics han subratllat una incidència de la crisi sanitària en el poblament de Riba-roja de Túria en comparar els habitants entre el mes de març de 2020 i gener d’enguany, amb un increment del 1’03% en total, entre totes dues dates. El nucli urbà reuneix fins al 61% del total d’habitants i la resta en urbanitzacions que han vist augmentar la població en algunes zones. 

D’aquesta manera, en els nuclis poblacionals dels Pous, Masia del Oliveral, Santa Mónica i Clot de Navarrete s’han produït increments de fins al 11’29%, 10’94%, 5’86% i 5’50%, respectivament. Es tracta, segons l’estudi, d’augments dels desplaçaments poblacionals provinents d’àrees urbanes a les segones residències, donada la seua proximitat a València i a l’àrea metropolitana, unit a una millora en els serveis públics municipals. 
Aquests nous habitants es traslladen a viure a Riba-roja de Túria “en cerca d’espais a l’aire lliure, una major proximitat a les àrees rurals i naturals i una millora de la qualitat de vida en aquest municipi”. Aquests desplaçaments són una conseqüència del confinament i de les restriccions impulsades pel Govern d’Espanya per a evitar una propagació del coronavirus. 

Paral·lelament, el mateix estudi de l’Ajuntament de Riba-roja i de la Universitat de València ha detectat un increment notable en l’ús dels mitjans de transport més ecològic com la bicicleta i, per tant, dels carrils-bici, a més d’un major nombre de vianants en aquestes àrees. La pandèmia ha suposat la introducció de nous hàbits més saludables com passejar, realitzar activitats esportives, rutes de senderisme, ús de bicicletes o a activitats a l’aire lliure. 

A més, s’ha detectat una major conscienciació ciutadana, especialment entre els residents a les urbanitzacions, cap als espais oberts i els entorns urbans, semiurbans i rurals. Es valora, en major mesura, l’estat del viari i el mobiliari urbà, els parcs i els jardins, les instal·lacions esportives o els aparells de gimnàstica instal·lats a l’aire lliure. 

Per a potenciar l’ús dels mitjans de transport alternatius, l’Ajuntament de Riba-roja de Túria completarà l’anell cicle-per als vianants amb dues actuacions que suposaran un benefici i una millora en la mobilitat sostenible i un reforçament de les connexions radials amb València i altres localitats veïnes com Vilamarxant o Benaguasil, mitjançant una via verda a través dels antics raïls del tren. 

El segon projecte connectarà el Barranc dels Moros amb el parc natural, inclosos l’auditori i els conservatoris de Música i Dansa, a més de les urbanitzacions de la zona nord i centre i una connexió amb Vilamarxant i l’Eliana amb els carrils cicle-per als vianants. El Barranc dels Monges es connectarà també amb el parc natural. 

L’alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha expressat la importància “de continuar traçant i dissenyant el municipi del futur a través d’aquest pla estratègic amb la participació dels nostres veïns perquè es puguen viure en plena harmonia en conjuminar un creixement sostenible que no permeta gaudir de les excel·lències que ens ofereix el patrimoni que tenim, especialment, el parc fluvial del riu Túria i l’immens valor ecològic de les nostres muntanyes”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*