El ple de Riba-roja defensa l’origen valencià de les bandes de música i la seua impregnació en la societat local

Post també disponible en: Castellano

Ratificada per unanimitat una proposta institucional 

El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat per unanimitat una Declaració Institucional de suport a les bandes de música i el seu important paper i la labor que realitzen en el context de la Comunitat Valenciana. La proposta ratificada insisteix, a més, en la funció que duen a terme les bandes en la difusió i el llegat social i cultural en el marc de les societats locals. 

El text en el ple de Riba-roja de Túria ha sigut aprovat amb els vots del govern del PSPV, a més, de la resta de formacions amb representació municipal com el Partit Popular, Compromís, Ciutadans, Esquerra Unida, Vox i Podem *Riba-roja Pot. La proposta assenyala el caràcter integrador de les bandes en la resta d’Espanya i en l’àmbit internacional. 

La proposta, amb el suport de tots els grups citats, reclama al Ministeri de Cultura i Esport una rectificació immediata sobre la frase que contenia el decret publicat en el Boletín Oficial del Estado (BOE) el passat 30 de març en la qual l’origen d’aquest moviment no s’ajustava a la realitat històrica. La petició socialista naix de la proposta que la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana ha realitzat sobre aquest tema. 

“Riba-roja de Túria reconeix la tasca que realitzen les societats musicals de la Comunitat Valenciana i s’uneix al reconeixement que tant des del govern estatal com autonòmic han manifestat cap a les societats musicals, en la labor social, cultural i econòmica que aporten a Espanya, a la Comunitat Valenciana com a la resta de municipis que la integren”, s’afirmen en el text. 

El ple de Riba-roja de Túria destaquen que les societats musicals “conformen un extraordinari fenomen associatiu present en el territori de la Comunitat Valenciana, en generar al seu al voltant espais de relació intergeneracional, des dels seus orígens fins al dia de hui la música de bandes troba la seua màxima expressió, diversitat i grau de desenvolupament en la Comunitat i la seua influència en la resta d’Espanya i arriben, fins i tot, al nivell internacional”. 

L’ajuntament recorda que les societats musicals valencianes “suposen un recurs per al desenvolupament local, tant del turisme com de les indústries culturals i altres elements materials imprescindibles per al seu progrés, a més, els recursos que generen reverteixen directament en el territori de la Comunitat Valenciana, més de 1.110 bandes de música, més de 600 centres educatius, més de 40.000 músics, altres 60.000 alumnes i 200.000 socis i milers de voluntaris que componen una de les xarxes més extenses del país”. 

A més, el text afig que la Generalitat Valenciana va aprovar al maig de 2018 la declaració com a Bé d’Interés Cultural Immaterial (*BIC) de les bandes, un reconeixement històric que contribueix a la protecció i impuls de les societats musicals i que ve a reafirmar el seu paper com un dels principals agents culturals de la Comunitat Valenciana i garanteix una sèrie de mesures de protecció i salvaguarda. 

Per tot això, la moció conclou amb un reconeixement a la seua labor social i cultural en tots els àmbits geogràfics i sol·licita una rectificació del Ministeri de Cultura i Esport sobre l’origen de les societats musicals, ajustat a la realitat actual i que, sens dubte, cal trobar en la Comunitat Valenciana. 

L’Ajuntament de *Riba-roja se suma, a més, a la carta que la presidenta de la Federació de Societat Musicals la presidenta de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, Daniela González Almansa, ha enviat al Ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez *Uribes, per a la rectificació de la publicació en el Boletín Oficial del Estado del passat 6 de maig, en relació a l’origen de les societats musicals de la Comunitat Valenciana.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*