El secretari autonòmic de Turisme inaugura els cellers subterranis de Porta del Sol i el refugi antiaeri de la Guerra Civil d’Utiel

Post també disponible en: Castellano

Hui s’obrien al públic els nous recursos turístics amb la celebració de jornada de portes obertes.

Francesc Colomer ressalta que “el nostre millor passaport és rescatar el nostre passat per a arribar al futur, generant producte turístic oferint la nostra millor versió”

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha presidit a Utiel l’acte d’obertura dels nous recursos subterranis d’Utiel, els cellers subterranis de la Porta del Sol i el refugi antiaeri de la Guerra Civil.

A la inauguració també han assistit el director general d’Administració Local, Antoni Such, així com el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes i director general d’Agricultura, Antonio Quintana.

Francesc Colomer ha destacat la importància de recuperar el patrimoni i posar-lo en valor com a nous recursos turístics, com ha dut a terme Utiel amb els cellers subterranis o el refugi antiaeri, i ha assenyalat que “Utiel ara està més ben posicionat i té més potencialitat i capacitat de ser present en la voluntat de les persones”.

A més, Colomer ha recalcat que “el nostre millor passaport és rescatar el nostre passat per a arribar al futur, generant producte turístic oferint la nostra millor versió”.

En l’acte també intervenia el director general d’Administració Local, Antoni Such que ha destacat l’esforç realitzat durant anys perquè finalment siguen una realitat aquests projectes de recuperació del patrimoni i que Utiel ha sabut aprofitar amb aquestes dues actuacions de gran importància. 

El secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, ha assenyalat que els cellers subterranis “són recursos arrelats amb la terra. Utiel és una dels bressols del vi a la Comunitat Valenciana juntament amb tota la comarca i no podem oblidar que, al costat d’aquest passat dels productors del vi, tenim un present amb el vi com a signe distintiu “

Per part seua, l’alcalde d’Utiel, Fernando Benlliure ha reconegut “el treball de tots aquells que han participat en la recuperació d’aquests espais, i ha explicat que “en els últims anys s’ha posat en marxa una intensa labor de recuperació del patrimoni municipal, la qual cosa posa de manifest que no es tracta d’un pla improvisat sinó d’una aposta seriosa i decidida per a la posada en valor de tot allò que ens identifica com a poble”.

A més, Fernando Benlliure ha recalcat que des de l’ajuntament d’Utiel estan treballant per a “incrementar i impulsar tot aquest potencial turístic”.

La regidora de cultura, Paula Roda ha assenyalat que, amb aquestes inauguracions, a més de recuperar el ric patrimoni històric i cultural del subsòl utielano, el tresor amagat del municipi, es visibilitza els recursos ampliant així la xarxa d’espais turístics que mostrar al visitant. 

Cal assenyalar que els cellers subterranis de la Porta del Sol i el refugi antiaeri de la Guerra Civil celebren des de hui jornades de portes obertes per a mostrar els nous atractius turístics del municipi que han suposat una àrdua tasca de rehabilitació realitzada pel consistori utielano. 

Cellers Subterranis de la Porta del Sol 

En la cèntrica Plaza Puerta del Sol, s’han rehabilitat dos Cellers Subterranis del segle XIX, exponents de la gran riquesa patrimonial amagada en el subsòl del nucli històric d’Utiel.

Una d’elles està situada al carrer Sant Sebastià en la qual trobem una enorme almàssera i 10 tinajas utielanas de mitjan segle XIX en un excel·lent estat de conservació.

El segon celler es troba en el centre de la mateixa plaça, enfront del carrer Cavera, en la qual destaca el conjunt format per la trulleta i el canal de repartiment que circumda tot el perímetre del celler i les 12 tinajas on reposava el vi.

Refugi de la Guerra Civil

L’Ajuntament d’Utiel també ha tret a la llum parteix de la història del nostre passat recent, amb la recuperació del refugi antiaeri de la Guerra Civil situat al carrer Beat Gálvez, just darrere de l’Església Parroquial.

El consistori ha intervingut en al voltant d’un terç del traçat d’aquesta infraestructura de defensa passiva per a la població que va suposar un gran desafiament per a l’enginyeria civil i militar de l’època.

Després de descendir a 9 metres de profunditat, un laberint guiat amb panells explicatius mostra alguns dels difícils moments viscuts a Utiel durant el període de la Guerra Civil. També s’ha recuperat en aquesta instal·lació la sirena antiaèria que advertia a la població de possibles bombardejos.

La important actuació en aquesta xarxa de túnels i passadissos a més va portar amb si una altra troballa: Un celler amagat, pertanyent a la família dels Medina, que s’ha aconseguit recuperar amb la posada en valor d’una desena de tinajas de mitjan segle XIX. 

Projectes finançats amb fons europeus FEDER 

Aquestes intervencions de recuperació juntament amb l’adequació del pati d’accés al celler situat en les dependències de l’Ajuntament, estan incloses en l’actuació denominada “Patrimoni etnològic del subsòl del nucli històric tradicional d’Utiel” del Programa Operatiu FEDER de la Comunitat Valenciana 2014-2020 que gestiona la Direcció General d’Administració Local.,

En total aquestes accions de foment i desenvolupament del patrimoni històric i cultural en el municipi han suposat una inversió de 226.413,19 € finançats al 50% amb fons europeus i el 50% restant amb fons municipals.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*