Els preus de l’ametla baixen fins a un 35% en camp però pugen un 4,3% al consumidor 

Post també disponible en: Castellano

AVA-Asaja demana al Govern que faça complir la Llei de la Cadena Alimentària i fixe els costos de producció, mesures de suport i millores en l’assegurança del cultiu 

Els preus de l’ametla durant l’últim any han patit un enfonsament de fins a un 35% a peu de camp, però en canvi han pujat un 4,3% als consumidors, segons denúncia l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) a partir de dades de la Llotja de Reus i l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Per això, els productors esclaten “davant una campanya absolutament ruïnosa que amenaça amb deixar fruits sense recollir i provocar l’abandó de centenars d’explotacions: No volem treballar per a perdre diners i que siguen uns altres els que guanyen a la nostra costa”. 
En plena fase de recol·lecció, l’organització agrària adverteix que les cotitzacions en origen s’estan afonant molt per davall dels costos de producció: l’ametla Comuna s’embene a 2,6 euros per quilo en llavor, enfront dels 3,5 €/kg de fa un any (un 25% menys) i, fins i tot, l’ametla ecològica descendeix a 4,8 €/kg pels 7,25 €/kg de fa un any (un 35% menys), la qual cosa situa el seu preu en el més baix de l’última dècada. Aquesta tendència negativa contrasta amb les últimes dades oficials de l’INE, que estableix un increment interanual del 4,3% en fruita seca. 
Els agricultors també alerten que la disminució dels preus en origen es produeix malgrat el minvament generalitzat del 50% de la producció, respecte a la mitjana dels últims exercicis, tant a Espanya com en la Comunitat Valenciana a causa de les adversitats climàtiques. El sector culpa d’aquest desequilibri entre l’oferta i la demanda a les massives importacions d’ametles procedents de Califòrnia, les quals entren a baix preu per la seua pitjor qualitat. 
Sobre aquest tema, AVA-Asaja demana al Govern que faça complir la Llei de la Cadena Alimentària, fixant els costos de producció de l’ametla en cada baula, aportant transparència a la formació dels preus i frenant els abusos comercials. Així mateix, l’associació presidida per Cristóbal Aguado urgeix a les administracions a destinar més ajudes directes que permeten alleujar les pèrdues patides pels agricultors, redefinir les ajudes acoblades de la PAC, flexibilitzar els ecoregímenes i adoptar millores en l’assegurança de l’ametla per a adequar-se a les necessitats reals del cultiu. 
El responsable de la sectorial de fruita seca de AVA-Asaja, Armando Boullosa, qui produeix ametles en la Foia de Bunyol, qualifica la campanya de “catastròfica perquè, després que l’any passat no tinguérem a penes collita, enguany tornem a tindre poca collita, els costos de producció segueixen disparats, les importacions inunden els mercats i els preus cauen en picat. Damunt, els consumidors estan pagant en el supermercat les ametles més cares, de pitjor qualitat i amb major petjada de carboni (arriben des de 9.000 quilòmetres) mentre els agricultors d’ací s’arruïnen”. 
Les comarques de l’interior són les més afectades pel minvament de collita. El responsable d’Utiel-Requena de AVA-Asaja, Luis Julián, que cultiva ametles ecològiques a Caudete de las Fuentes, lamenta que “en aquesta comarca hi haurà un descens de la producció superior al 70% respecte a un any normal i calibres xicotets, ja que, a més de la sequera, hem patit altes temperatures i tempestes de pedra. Estem desmoralitzats, enguany no traurem ni pel raïm, ni per l’olivar, ni per l’ametla. Si les administracions no prenen mesures ambicioses, l’abandó s’accelerarà”. 
A Castelló es preveu menys minvament de producció. El responsable de la Plana Alta de AVA-Asaja, Manuel Breva, afirma que “acabe de recol·lectar una collita bastant normal, sense excessius minvaments, i ho he fet abans que començaren aquestes pluges per a evitar que pogueren caure a terra”. 
És el cas del delegat d’el Villar, Manuel Mínguez, a qui l’última tempesta ha tirat moltes de les seues ametles: “Amb els preus ruïnosos que ens ofereixen als productors i amb el car que està el combustible (necessari per a la maquinària de recol·lecció) crec que no valdrà la pena recollir-les perquè no traurem ni el jornal. Cal fer alguna cosa o això s’acaba”.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*