Emergències alerta per pluges persistents en àmplies zones de la península durant els propers dies

Protección Civil y Emergencias alertan por lluvias intensas.
Protección Civil y Emergencias alertan por lluvias intensas.

Post també disponible en: Castellano

La Direcció General de Protecció Civil i Emergències de el Ministeri de l’Interior, d’acord amb les prediccions de l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), alerta per pluges persistents en àmplies zones de la Península durant els propers dies. Les precipitacions podran ser abundants i en forma de tempestes, sobretot en àrees de centre, est i sud peninsulars. Segons la previsió actual, seran especialment forts a la Comunitat Valenciana amb pronòstic de precipitació acumulada de 100 l / m2 en 12 hores.

Un altre fenomen significatiu serà l’aparició de la neu a cotes relativament baixes de les zones muntanyoses de la zona centre (900-1100 metres), sobretot a l’est de el Sistema Central i al nord de el Sistema Ibèric, on és probable que caigui de forma abundant.

També es preveuen vents costaners en els litorals de Galícia i d’Astúries, Balears i litoral mediterrani peninsular.

Recomanacions

Davant pluges intenses

Si va conduint, disminueixi la velocitat, extremeu les precaucions i no s’aturi en zones on pugui discórrer gran quantitat d’aigua. Si ha de viatjar, procureu circular preferentment per carreteres principals i autopistes. En cas de tempestes sobtades i pluges intenses, s’ha de tenir en compte el lloc on s’aparquen els vehicles. El ràpid ascens de el nivell de les aigües pot danyar els vehicles aparcats sobre zones inundables i, a més, arrossegar-los, provocant danys a béns aliens i fins i tot obstaculitzar el flux natural del corrent. Si comença a ploure de manera torrencial, pensi que hi ha risc d’inundació. No travessi amb el seu vehicle ni a peu, els trams inundats, perquè desconeix el que pot haver sota de l’aigua i localitzeu els punts més alts de la zona. No intenti salvar el seu automòbil enmig d’una inundació. Si es troba al camp, cal allunyar-se dels rius, torrents i zones baixes de vessants i turons, evitant travessar guals inundats. Igualment, ha de dirigir-se als punts més alts de la zona. El difícil pronòstic dels fenòmens tempestuosos aconsella mantenir-se informat en tot moment de la possible evolució dels canvis meteorològics.

Davant el risc de tempestes

El perill de les tempestes per a les persones es produeix, fonamentalment, en camp obert. No obstant això, en els nuclis urbans també hi ha perill de caiguda de llamps, pel que és convenient col·locar-se prop dels edificis per protegir-se. En els habitatges s’aconsella evitar els corrents d’aire. Si va conduint, un vehicle tancat pot ser un bon refugi. Si la tempesta el sorprèn al camp, eviti córrer i romandre en llocs elevats, com els alts dels turons, carenes o divisòries. No es refugiï sota els arbres i allunyeu-vos de filats i objectes metàl·lics.

Davant vents costaners

Si es troba en zones marítimes, procuri allunyar-se de la platja i d’altres llocs baixos que puguin ser afectats per les elevades marees i onatges que solen generar-se davant la intensitat de vents forts. Es recomana evitar estacionar els vehicles en zones que es puguin veure afectades per l’onatge. En aquestes situacions, el mar adquireix condicions extraordinàries i pot arrossegar si es troba en les proximitats de la mar. No posi en risc la seva vida davant les imatges espectaculars de l’fort onatge.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*