Entrevista. Eugenio Fortaña: «Estic orgullós del comportament del veïnat de Turís»

Post també disponible en: Castellano

L’alcalde de Turís, Eugenio Fortaña, ha valorat l’afecció de la pandèmia a la localitat on ha destacat el seu «orgull com alcalde per la societat turisana. M’agradaria transmetre molt d’ànim per als dies que queden de quarantena, que els portem amb serenitat, i apel·lar a la responsabilitat de totes les persones durant la desescalada».

— En quin grau podem dir que ha afectat la pandèmia a la població de Turís: baix, mitjà o alt?

— La Covid-19 ha afectat en grau baix a Turís. Els responsables sanitaris amb els quals estem en contacte permanent ens transmeteixen que la situació sanitària del nostre poble és molt tranquil·la. Aprofite per a donar l’enhorabona a tota la gent, que està comportant-se molt responsablement i la conseqüència d’aixó és que a dia de hui en Turís no tenim constància de ningun cas de defunció a causa del coronavirus. I si sorgeix algun contagi s’ha de mantindre la calma i complir escrupulosament tots els protocols de seguretat i salut que ens venen indicant les autoritats sanitàries des de l’inici de la pandemia.

— Ha rebut suficient informació de les autoritats sanitàries per a afrontar a nivell local la pandèmia?

— La informació ha estat directa, sempre dins de la protecció de dades que s’ha de respectar. S’han creat canals directes de comunicació entre l’administració autonòmica i l’ajuntament i també amb l’hospital de Manises, on hem entregat mascaretes solidàries per al seu personal.
En l’àmbit local la comunicació amb el centre de salut és constant i a més de col·laborar amb l’entrega de mascaretes i la cessió de terminals telefòniques de l’ajuntament per a no col·lapsar les seues línies.

— Després de més d’un mes de confinament, ¿com creu que es troba la població de Turís i com creu que ha portat esta situació?

— L’actitud del veïnat de Turís està sent exemplar i crec que, en gran part, és per això que la situació sanitària està molt tranquil·la i controlada.
És per a estar veritablement orgullós, tant per la resposta al confinament com per la gran quantitat de sol·licituds que ens ha desbordat per a col·laborar d’alguna manera. No tinc paraules per a reconéixer la tasca dels nostres agricultors i costureres voluntàries, que s’han convertit en autèntiques brigades de la solidaritat per als seus paisans; als comerços de primera necessitat, a les nostres cooperatives, i la cadena de sectors que implica que ells puguen funcionar proveint-nos amb normalitat; als professionals sanitaris, Policia Local, exèrcit i Protecció Civil, que constitueixen la primera barrera de contenció contra el virus exposant la seua pròpia salut; i a totes les persones que treballen des de l’administració pública o des del sector privat per a aconseguir mantindre les constants vitals del nostre país. I en este punt voldria recordar també a totes les persones que es veuen obligades a mantindre tancat el seu negoci o que han perdut la seua ocupació, amb la incertesa de si en acabar l’estat d’alarma podran recuperar-lo i tirar avant. Estem dissenyant el programa per articular recursos que permeten ajudar-los.

— ¿Com es van afrontar els primers moments de l’estat d’alarma des de l’Ajuntament de Turís?

— Els primers moments foren d’incertesa, però sempre seguint les indicacions tant de l’Administració autonòmica com de l’estatal. En eixa línia el primer que vam fer fou emetre un decret d’alcaldia per previndre i preservar la salut del veïnat de Turís.

— ¿Ens pot resumir algunes de les mesures impulsades a nivell local per l’Ajuntament de Turís per a combatre la pandèmia?

— Ja el dia 12 de març, abans de declarar-se l’estat d’alarma i atenent a les recomanacions del govern, emetérem un decret d’alcaldia clausurant tots els edificis públics i zones comunes o publiques amb gran afluència de gent, com els parcs municipals, i suspenent les activitats i serveis que es prestaven en estos.
En la primera reunió de la comissió de seguretat decidírem la prestació de serveis bàsics per a persones vulnerables amb assistència domiciliària, a més de potenciar el departament de dependència, que en estos dies està resultant importantíssim. La Policia Local també realitza tasques de suport duguen medicaments a les persones que ho sol·liciten i que per estar en situació de risc no poden eixir de casa.
Igualment iniciàrem les tasques de desinfecció a càrrec de la brigada municipal de zones d’ús comunitari o pròximes a locals on es presten serveis de primera necessitat.
En l’àmbit administratiu es va optar pel teletreball i l’ús de la seu electrònica per a realitzar les gestions, oferint uns serveis mínims d’informació en les oficines del consistori, que ha estat obert amb la presència d’un agutzil per a informar sobre gestions bàsiques i atendre el telèfon.
Tant els tràmits administratius en procés com el pagament de tributs van quedar automàticament ajornats, i en pocs dies anunciarem els nous terminis. En el cas del pagament de taxes dels serveis públics municipals com guarderia infantil, escola de futbol, gimnàs o mercat ambulant, van quedar suspeses fins que es reprenga el servei o l’activitat.
També hem mantingut encontres amb la comandància de la Guàrdia Civil de Chiva, membres del batalló de la caserna d’alta disponibilitat de Bétera i responsables del centre de salut de Turís per a coordinar, junt amb la Policia Local i Protecció Civil, tasques de seguretat -tant sobre les persones com sobre la propietat privada- vigilància i prevenció de la ciutadania que es realitzen pel nucli urbà i per les urbanitzacions. En esta línia mantenim especialment l’alerta davant els possibles casos de violència de gènere.
Posteriorment les tasques de desinfecció s’han incrementat gràcies a la impagable actuació de més de quaranta llauradors del poble, als quals se’ls proporciona l’equipament adequat. En diversos torns, dos dies a la setmana desinfecten voluntàriament els carrers amb els seus atomitzadors convertint-se en autèntics herois per a la població. La brigada municipal d’obres fa el mateix en les zones comunes i de principal trànsit de totes les urbanitzacions de Turís.
Un altre col·lectiu que es mereix el nostre major reconeixement és el de més de seixanta dones del poble que s’han oferit a elaborar mascaretes amb el material que proporcionem des de l’ajuntament i que és fruit de donacions. És tanta la resposta que hem tingut, que a penes ens arriba material suficient per a cadascuna d’elles. En la mesura en què es van confeccionant les mascaretes es van repartint entre els comerços de primera necessitat, centre de salut, policia local i protecció civil.
A partir d’ací, hem implementat totes estes actuacions per l’excepcionalitat de la situació que estem vivint oferint un servei d’atenció psicològica, prestant terminals telefòniques al centre de salut perquè no es col·lapse la centraleta o entregant pantalles protectores al centre de salut i policia local perquè puguen treballar amb major protecció.
Tant en xarxes socials com a través dels bàndols s’ha anat informant puntualment la població de les diferents mesures, i en la pàgina web municipal s’ha establit un apartat que centralitza tota la informació oficial sobre este tema amb els enllaços directes als ministeris, Generalitat i Organització Mundial de la Salut.
Per als xiquets i xiquetes, autèntics campions de la casa, intentem fer més suportable la situació creant recursos per a acolorir el resultat dels quals pengem periòdicament en la portada del Facebook municipal. També felicitem l’aniversari a qui ens el proposa a través de les xarxes i, quan acaba la setmana, els felicitem per megafonia i els dediquem uns minuts musicals.
A més l’ajuntament s’adherí, a través de la megafonia municipal, a les exitoses iniciatives de la Societat Musical Turisense i l’Escola de Música Valentín Puig per a interpretar música des dels balcons recordant les nostres falles i interpretant l’Himne a l’Alegria respectivament.

— En un poble l’economia del qual és majoritàriament agrícola com ho és a Turís, ¿creu que això li ha fet portar millor aquests dies de confinament i de tancament d’establiments comercials o no?

— En línies generals pense que ens ha afectat com a qualsevol poble rural similar al nostre. Cal ressaltar que el sector agrícola és un dels de primera necessitat que durant l’estat d’alarma ha continuat treballant per a alimentar-nos. Esperem que este esforç es reconega econòmicament per a ajudar-lo, i més tenint en compte que altres sectors dels quals depén, com l’hostaleria, també estan tancats i no coneixem com serà la seua reobertura.
Igual ocorre amb els comerços, els que ofereixen serveis de primera necessitat estan operatius però s’ha deixat sentir el tancament de tots els altres juntament amb els serveis públics, amb la qual cosa també necessitaran un recolçament per impulsar el reinici de l’activitat.

— ¿Com creu que afectarà les crisi econòmica que se’ns aveïna després del confinament a un poble eminentment agrícola com Turís?

— Turís no resultarà indiferent a la crisi. És veritat que el sector agrícola ha continuat la seua activitat com be essencial, però el teixit comercial es veurà seriosament afectat i caldrà potenciar-lo d’alguna manera.
La pròpia administració local realitzarà els convenients ajustos pressupostaris per a mantindre tots els serveis bàsics i els valuosos recursos municipals de què disposem com la piscina-gimnàs municipal, guarderia infantil, conservatori de música, casa de la cultura on es troba la llar del jubilat o el centre d’associacions, entre altres.
Potenciarem la recuperació econòmica per a comerços, restauració, empreses i persones afectades en el seu treball per a no deixar a ningú arrere. Per a això estem desenvolupant un pla que ens permeta pal·liar els efectes de la crisi i assumir serveis que segurament requerirà la nova situació que ens deixe el pas de la pandèmia.

— El veïnat es pot preguntant en este moment per la celebració d’esdeveniments  com la fira agrícola, les falles o les pròpies festes d’agost… 

— Evidentment la fira agrícola i de comerç està suspesa i, respecte a la resta, ja estem veient la cancel·lació d’esdeveniments importants en altres pobles i ciutats. Sincerament no crec que Turís siga alié a estes decisions i hem d’estar preparats. L’excepcionalitat de la situació està obligant a prendre decisions excepcionals pel bé de la salut de totes les persones, perquè quan es normalitze, puguem preparar i afrontar un nou temps amb totes les garanties.

— I per a finalitzar, ¿quin missatge li agradaria traslladar a la ciutadania després d’un mes de confinament, pensant en les setmanes que encara queden per davant i en la desecalada?

— Reiterar el meu orgull com alcalde per la societat turisana. M’agradaria transmetre molt d’ànim per als dies que queden de quarantena, que els portem amb serenitat, i apel·lar a la responsabilitat de totes les persones durant la desescalada. Serà el moment també d’afrontar nous reptes, d’aplicar polítiques destinades a mantindre els nostres serveis públics i regenerar el teixit econòmic i social que ens deixarà l’aturada econòmica. Sense oblidar als milers de víctimes que s’ha cobrat esta pandèmia a les quals caldrà rendir-los un merescut homenatge així com transmetre tot el suport als seus familiars.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*