Entrevista. María Amparo Pardo: «Des de l’Ajuntament de Godelleta continuem insistint en demanar prudència perquè no podem confiar-nos»

María Amparo Pardo.
María Amparo Pardo.

Post també disponible en: Castellano

María Amparo Pardo és la regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Godelleta, amb qui tucomarca.com ha analitzat la situació del municipi tot esperant l’arrencada de les primeres fases de la desescalada.

— PREGUNTA: Com a regidora de Sanitat de l’Ajuntament de Godelleta, ¿en quina situació es troba la població per afrontar el procés desescalada en les pròximes setmanes?

— RESPOSTA: Jo veig la gent il·lusionada a poder sortir al carrer després de tants dies de confinament. Els nens necessiten sortir, però el que sí que demanem des de l’Ajuntament i des de la regidoria de Sanitat és prudència. La gent està animada per sortir, vol sortir i de fet surt. També és cert que som un poble que no ha tingut molts casos, amb un nivell baix de contagis, així que la gent es confia i està sortint al carrer. Nosaltres des de l’Ajuntament continuem insistint en demanar prudència sobretot perquè no podem confiar-nos. El virus encara està per aquí pul·lulant i cal anar amb molt de compte.

— Fa unes setmanes li vam preguntar a l’alcaldessa pel nivell de l’afecció de la pandèmia a Godelleta i en aquest moment ens va dir que havia estat mig-baix. Segueix en aquesta situació la localitat?

— Sí, sí, s’ha mantingut en aquesta situació. També nosaltres des de l’Ajuntament hem intentat esbrinar dades de la incidència, però des de Sanitat no han volgut informés per protecció de dades sobre els casos. Nosaltres ens vam assabentar si hi ha algun cas perquè la pròpia gent t’ho diu i més o menys el tenim localitzats. Aquí hem trobat a faltar una mica més d’informació.

— ¿Creu que es doni tan poca informació des de Sanitat sobre els casos és una cosa perjudicial o per contra beneficiós per combatre la pandèmia i els seus efectes?

— Jo crec que donar la informació amb comptagotes no és bo perquè a la fi és desinformació, genera incertesa i desconfiança. A la fin, el qual havia de sortir a serveis bàsics com la farmàcia o a fer la compra, ho ha hagut de fer igual, però sí que és veritat que aquesta manca d’informació s’ha trobat molt a faltar.

— ¿Creu que les dades de què es disposa reflecteixen la veritable realitat o hi ha una altra oculta que encara no ha aflorat?

— Crec que hi ha una realitat oculta que no aflora. Estem constantment llegint que hi ha molts més casos dels que ens diuen. Aquí ens assabentem dels casos perquè els afectats ens ho transmeten o la gent ho comenta. Però des de Sanitat no ens diuen res. Això no és bo, perquè a la fi és desinformació i jo crec que a la fi hi ha més casos dels que es diuen. Per això és súper important la precaució i des de la regidoria de Sanitat de Godelleta apel·lem a ella. Si es pot portar mascareta, per exemple, encara que un no estigui contagiat, com no sabem si som asimptomàtics o si estem contagiat i el podem transmetre, és preferible portar mascareta i guants; i fer un bon ús de les dues coses amb molta precaució.

— Godelleta és un poble de menys de 5.000 habitants i entra en el grup que compta amb una major flexibilitat i menys restriccions horàries, per exemple, encara malgrat seguir en la fase zero. ¿Com veu que està portant la població aquest avantatge?

— Sí, sí això ens dóna una mica d’avantatge i la població ho està portant bé, perquè no tens horaris tan estrictes. Jo confio en la gent i la responsabilitat ha de partir de tots, encara que tinguem més flexibilitat en els horaris no es pot sortir més d’una hora, cal anar amb compte amb els nens, els pares han de ser responsables dels seus fills … però encara cal seguir tenint precaució perquè el virus segueix aquí.

— ¿Creu que s’han explicat bé les diferents fases de la desescalada, que ha estat entès per la ciutadania?

— Crec que molta explicació no n’hi ha. La gent es va agafant sobre la marxa. Nosaltres intentem tota la informació que se’ns transmet penjar-la en xarxes socials, fer-la arribar a la gent però tot i així la informació no és molt fluïda. És bastant sobre la marxa i molt poc a poc.

— ¿Creu, com molta gent, de deixar sortir a la població al carrer sense fer test és començar la casa per la teulada?

— Crec que el primer que s’havia d’haver fet és demanar test ràpids per a tot Espanya. Això s’hauria d’haver fet el primer. I saber que una persona pot sortir al carrer perquè pot sortir. Estem sortint tots si verificar que ets portador asimptomàtic i estàs contagiant a tot el món. A més, tampoc ens deixen fer test, perquè com a Ajuntament hem demanat fer test a tota la plantilla, a la brigada, als policies, a les netejadores, etcètera perquè tots ells estan treballant tot el temps i ens ho han denegat.

— Godelleta té al seu terme municipal moltes urbanitzacions que compten amb habitatges considerats com a segones residències, com afecta això a la població de el casc urbà?

— Bé, en els comerços s’està notant que hi ha molta més població a les urbanitzacions. S’està veient a molta gent que mai ha estat per aquí i ara compra habitualment. Però bé, hem de portar-ho millor que puguem, no es pot evitar i hem de conviure tots junts i acceptar-ho. Buscant el positiu de l’assumpte, és que els comerços es poden beneficiar d’això, si és gent no contagiada, és clar, si ho estan pot ser problemàtic. Però com que no tenim test ràpids i no podem saber-ho …

— L’agricultura és un dels sectors principals de Godelleta i com ha estat considerat essencial no ha parat aquestes setmanes de confinament. Creu que aquesta circumstància pot ajudar a que la imminent i profunda crisi econòmica que se’ns acosta no sigui tan profunda aquí?

— La veritat és que l’agricultura en aquests moments està tenint fins i tot més feina que en una situació normal, perquè a l’tancar fronteres potser la nostra taronja ha tingut més sortida que l’any passat i jo veig que els agricultors estan treballant a el cent per cent , la cooperativa està treballant fins i tot més que altres anys.

— L’Ajuntament ha posat en pràctica diverses mesures durant aquests mesos de confinament. ¿veritat?

— Sí, s’ha treballat un munt perquè tota la gent que s’ha quedat sense feina o que no pot sortir de casa hagi pogut ser ajudat. Hem fet arribar menjar tothom i hem ajudat que la gent gran no sortís de casa. La brigada i la policia ha fet una tasca molt important i seguim en això. Aprofito per agrair a tots els que han estat al peu de canó tot aquest temps de el confinament, doni netejadores a brigada, Policia Local i assumptes socials. La nostra treballadora social ha estat a peu de l’canó a el dos-cents per cent. Moltíssimes gràcies a tots pel gran treball realitzat.

— ¿L’Ajuntament s’ha plantejat aplicar també mesures com el control de temperatura o altres similars en edificis públics a partir d’ara?

— Sí, estem estudiant els protocols. De fet, ara tenim a tota la gent d’administració de l’Ajuntament teletreballant; a l’ajuntament només hi ha serveis bàsics amb dues persones per agafar el telèfon i per fer el mínim. Perquè tots tornin hem de plantejar un protocol de seguretat que passarà per complir distàncies de seguretat, reorganització de personal, parabanes de metacrilat, controlador de temperatura … els protocols ens els marquen les empreses de seguretat i haurem d’utilitzar tot el que estigui a les nostres mans per posar-nos en marxa quan ens ho manin.

— M’imagino que la realització dels festejos taurins o patronals per a aquest estiu seguirà estant molt en l’aire, oi?

— Pel que fa als festejos taurins o als dels clavaris, la veritat és que jo no els veig. No m’imagino les celebracions marcant la distància de seguretat. El que també és cert és que cap poble es vol pronunciar encara i des del govern central tampoc. Pel que no volem avançar esdeveniments i després haver de fer marxa enrere. Esperarem a veure què es té pensat fer en els pobles del voltant i què ens diuen des administracions superiors i ja veurem.

— I a nivell d’educació, en un poble tan menut com Godelleta és factible deixar a la meitat dels escolars a casa?

— La veritat és que encara no tenim ni idea de com es va a plantejar aquest tema. S’està estudiant la possibilitat que els nens vagin a classe en dies alterns per reduir el nombre d’alumnes, però tot està en l’aire. Sobre la marxa anirem veient què ens determinen des conselleria d’Educació. Esperem que no hagin rebrots que ens obliguin a tornar a casa i a prendre mesures severes quan tot estigui organitzat.

— ¿Creu que hi pot haver algun rebrot?

— No ho sé, els xinesos van avisant que sí que ho va haver. No sé si tindran raó o la tindrà el investigador que diu que al juny desapareixerà el virus i no tornarà fins d’aquí a deu anys.

— I per acabar, quin missatge li agradaria enviar a la ciutadania després de l’esforç de l’confinament i pensant també en les setmanes que encara ens queden per davant?

— Un missatge d’ànim i d’esperança, però sobretot de precaució. Que tinguin precaució, que no es confiïn. Des Sanitat els convido que si s’aixeca la mà sortim i fem una mica més de vida normal però sense confiar-nos, perquè fins que no hi hagi vacuna, per la nostra gent gran i pels nostres nens, cal tenir precaució. Hi ha molta gent encara molt vulnerable i cal protegir-encara de la situació. Des de l’Ajuntament estem treballant molt per tenir cura i ajudar a la gent, perquè no surtin de casa la gent gran.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*