Especialistes de Manises aconsellen la tècnica de embolització dels miomes, una cirurgia eficaç i mínimament invasiva per extirpar aquest tumor

El Hospital de Manises es el único hospital público de la Comunitat Valenciana que utiliza esta técnica.
El Hospital de Manises es el único hospital público de la Comunitat Valenciana que utiliza esta técnica.

Post també disponible en: Castellano

L’Hospital de Manises és pioner a la Comunitat Valenciana en l’eliminació de miomes mitjançant la tècnica de la “embolització”, un mètode que obstrueix el reg sanguini de l’mioma aconseguint que aquest disminueixi. Els avantatges són clares per a la pacient: una recuperació postoperatòria més ràpida i la preservació de l’úter, a l’ésser una tècnica menys invasiva que les cirurgies habituals com la histerectomia o la miomectomia.
 
El doctor Enric Esteve Hernández d’el servei de Radiologia Vascular i Intervencionista explica que “la embolització es realitza mitjançant una incisió a l’engonal de 3 mm que permet introduir un fi catèter que avança guiat per Raigs X cap a l’artèria uterina que manté actiu el mioma. Un cop arriba a el lloc adequat, s’injecten petites micropartícules que són portades fins als miomes pel flux sanguini, on obstrueixen els vasos. D’aquesta manera tallen la seva aportació sanguínia, aconseguint així que els miomes disminueixin de mida i desapareguin els símptomes. Per a aquest tipus de cirurgies s’utilitza l’anestèsia epidural “.
 
Els especialistes de l’Hospital de Manises han adquirit una gran experiència amb aquesta tècnica amb un grau de satisfacció molt alt entre les pacients que s’han sotmès a aquest tractament. “La majoria de les dones són candidates a embolització. Un cop són diagnosticades se’ls realitzen una ressonància magnètica per saber la mida i la localització i així valorar les possibilitats de embolització i l’anatomia de les artèries que irriguen a l’úter “, subratlla el doctor Esteban Hernández.
 
Avantatges enfront d’altres tècniques
 
Els avantatges de la embolització davant d’altres tècniques són la ràpida recuperació i la conservació de l’úter. En altres tècniques com la histerectomia, s’elimina el mioma mitjançant l’extirpació de l’úter, i en la miomectomia, es preserva l’úter encara que si hi ha diversos miomes és difícil que es extirpin tots i pot ser que tornin a créixer al llarg dels anys.
 
Enfront de la cirurgia convencional, el principal avantatge de l’embolització és la ràpida recuperació, la pacient tan sols està hospitalitzada 48 hores després de les quals és donada d’alta amb analgèsics i antiinflamatoris durant una setmana. Moltes dones poden reprendre la seva activitat diària poc després de l’embolització i la majoria pot tornar a la seva activitat habitual entre 7 i 10 dies després de l’procediment. A més, la tècnica permet conservar l’úter de la pacient i tractar tots els miomes que hi ha de forma simultània.
 
“Amb aquesta tècnica, aproximadament el 90% de les pacients les hemorràgies excessives milloren o fins i tot cessen i elimina el dolor en un 85% de les dones intervingudes. A més, aquesta tècnica és recomanable per tractar miomes múltiples i de grans dimensions “, indica la doctora Neus Roig de l’àrea de Ginecologia de l’Hospital de Manises.
 
Tumors benignes
 
Els miomes uterins són tumors benignes (no cancerígens) que creixen a la paret de l’úter. Són els més freqüents de l’aparell genital femení que apareixen en més de el 40% de les dones en edat fèrtil. En molts casos, aquests tumors no presenten símptomes, i aquests depenen de la localització, la mida i la direcció de creixement de l’tumor. Els símptomes més importants són els trastorns de l’sagnat menstrual, dolor pèlvic, d’esquena o cames, sensació de pressió a l’estómac, micció freqüent o restrenyiment amb manifestacions de comprensió.
 
La majoria dels casos es detecten durant la visita rutinària ginecològica (palpació abdominal, tacte pèlvic, ecografia). En cas de confirmació de miomes, es realitza una ressonància magnètica per saber el nombre, la ubicació o la mida.
Quan provoquen símptomes, la teràpia amb fàrmacs és, sovint, el primer pas en el tractament. És possible que això inclogui un tractament anticonceptiu o una altra teràpia hormonal. Si la teràpia amb fàrmacs no dóna resultat, es planteja ja una intervenció per extreure el mioma.
 
L’Hospital de Manises és el primer centre hospitalari públic de la Comunitat Valenciana en utilitzar aquesta tècnica que s’inclou en el servei de Ginecologia i Obstetrícia al costat d’altres mètodes quirúrgics com la cirurgia laparoscòpica o la cirurgia per histeroscòpia.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*