Especialistes de Manises llancen una sèrie de consells per ajudar els pares i mares en la tornada a l’escola

​Especialistas de Manises lanzan una serie de consejos para ayudar a los padres y madres en la vuelta al cole.
​Especialistas de Manises lanzan una serie de consejos para ayudar a los padres y madres en la vuelta al cole.

Post també disponible en: Castellano

​Especialistas de Manises lanzan una serie de consejos para ayudar a los padres y madres en la vuelta al cole.
​Especialistes de Manises llancen una sèrie de consells per ajudar els pares i mares en la tornada a l’escola.

L’anticipació positiva cap al xiquet, l’estructuració d’horaris o no introduir canvis en la vida del menor en aquestes dates són alguns dels consells per facilitar l’adaptació a l’escola

Una incorrecta adaptació a l’escola infantil influeix en la socialització i aprenentatge dels xiquets

Des del centre assenyalen que l’adaptació no es produeix només en els menors sinó també en els progenitors que han de transmetre confiança i tranquil·litat als seus fills durant aquest període

L’entrada del xiquet a l’Escola Infantil suposa per a ell un important canvi: implica la sortida del món familiar, un entorn conegut en el qual se li proporciona seguretat i protecció i on el nen ocupa un paper principal. No obstant això, aquesta transició cap a un espai desconegut, a ritmes i rutines noves i a nous companys i adults ha de ser abordada pels pares d’una manera tranquil·la i confiada, ja que d’això depèn l’èxit d’aquest procés. Així ho han advertit neuropsicòlogues i logopedes Hospital de Manises que assenyalen que “la forma en com es resol aquest període té transcendència en el futur procés de socialització i aprenentatge del nen, pel que és de vital importància prestar-li una atenció acurada”.

Els pares han de saber enfrontar-se a les “ruptures” que suposa la incorporació del seu fill al centre educatiu i per això, des de l’Hospital de Manises s’ha elaborat un seguit d’indicacions dirigides a pares i mares de menors d’1 a 3 anys a el que se’ls donen consells i recomanacions per assimilar tant els avantatges com els inconvenients d’aquest procés. “La separació de l’àmbit familiar permet al menor adquirir i consolidar la seua autonomia personal i grau de socialització, pilars bàsics per a l’estructuració de la seva personalitat i això és un gran avantatge, encara que hagi pares i mares als quals els costi separar dels seus fills” , ha apuntat María Motos, neuropsicòloga a la Unitat de Neurorehabilitació Infantil.

Una adaptació també per als pares

Les principals manifestacions dels petits contraris a acudir a l’escola infantil es presenten en forma de plor, desesperació o resignació. En aquest cas són nens que participen en les activitats de l’aula però no s’integren pel que a casa a més es comporten de manera agressiva. També en ocasions s’alteren els ritmes de la son o el petit deixa de menjar. “Els pares han de saber amb antelació que aquestes reaccions són normals i que amb el temps passaran, per la qual cosa han d’estar preparats per a aquest procés de transició que també els afectarà a ells”. Temors, expectatives, ansietat i inseguretat són comuns en els progenitors i han d’evitar transmetre-als seus fills. Confiar en el centre educatiu i en el personal és clau per afrontar aquest període amb garanties.

Per exemple, és important l’anticipació positiva, de manera que els especialistes recomanen que els nens coneguin el centre escolar abans del primer dia d’escola, o que se’ls expliqui els nous amics que van a fer o que els pares lliurin i recullin als seus fills amb actitud positiva. També apunten que és s’estructurin els horaris els dies anteriors a la seva entrada per adaptar-los al escolar.

En línies generals aconsellen no actuar amb inseguretat, dubte o culpabilitat; no introduir canvis en la vida del menor, com canviar-li d’habitació, començar a dormir sol o llevar-li el bolquer en aquest temps, no allargar els comiats i, en la mesura del possible, que sigui el pare o la mare qui reculli l’infant a l’escola. Els especialistes del Departament de Salut de Manises també aconsellen als pares que evitin que els educadors hagin de “llevar” als xiquets o compensar-los amb regals.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*