La Diputació aprova 146 obres de millora en espais i serveis públics dels pobles de la Costera i la Canal 

Post també disponible en: Castellano

Els 19 municipis de la Costera i la mancomunitat Costera-Canal executaran 107 projectes subvencionats pel Pla d’Inversions 2022-23; mentre que els huit consistoris i la mancomunitat de la Canal duran a terme altres 39 actuacions, amb una inversió global de prop de 13 milions d’euros

Entre les sol·licituds validades destaquen les actuacions de millora d’infraestructures, seguides de les relatives a eficiència energètica i xarxes d’aigua potable i clavegueram

El vicepresident Carlos Fernández Bielsa destaca que este programa és “un pla de valors que premia el desenvolupament sostenible, sobre la base de la igualtat, l’objectivitat i l’autonomia local”

La Diputació de València ha donat llum verda a 146 projectes de millora d’espais i serveis públics presentats pels ajuntaments i mancomunitats de les comarques de la Costera i la Canal de Navarrés, amb una aportació global de 12.880.000 euros. Estes actuacions, que licitaran i executaran els propis consistoris al llarg dels pròxims mesos, seran subvencionades íntegrament per la Diputació en el marc del Pla d’Inversions 2022-23, que ha aprovat un total de 1.473 sol·licituds a la província amb un pressupost global de 144 milions d’euros.

El ple de setembre de la institució provincial va validar per unanimitat la proposta presentada pel diputat de Cooperació Municipal, Carlos Fernández Bielsa, la qual inclou 107 projectes dels 19 consistoris de la Costera i la mancomunitat de La Costera-Canal, amb una inversió de nou milions d’euros a la comarca; i 39 sol·licituds dels huit consistoris de la Canal de Navarrés i la seua mancomunitat, amb una aportació de 3.880.000 euros.

Les xifres definixen per si soles este “programa de valors que permet als municipis prioritzar les seues necessitats, que premia les estratègies de desenvolupament local i la sostenibilitat i aposta per l’eliminació de la burocràcia i l’ajuda incondicional als pobles xicotets, que són els que més ho necessiten”. En el cas dels municipis de la Costera i la Canal la totalitat dels projectes aprovats seran directament licitats i executats per les corporacions locals, una de les grans novetats del pla en el seu “intent d’agilitzar les tramitacions i executar-les amb major rapidesa”, com explica el propi Bielsa.

El vicepresident i responsable de Cooperació recorda que els alcaldes i alcaldesses, en consens amb els equips municipals i les veïnes i veïns de cada poble, són els que han decidit a quines obres o actuacions destinen els diners. “Això no canvia, però hem fet un pas més amb la finalitat de permetre als tècnics dels ajuntaments donar el vistiplau als projectes, la qual cosa servirà per a millorar els temps del procés de licitació de cada obra i la seua posterior execució”.

Infraestructures i urbanisme

Una altra de les característiques d’este pla inversor de la Diputació és que pràcticament la mitat de les sol·licituds presentades pels ajuntaments coincidixen amb un o diversos dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) bonificats en el pla, cas de l’eficiència energètica, les xarxes de sanejament, la millora de l’accessibilitat o noves zones verdes en espais urbans. Molts d’estos projectes combinen actuacions en diferents àmbits, com pot ser la repavimentació de carrers, la renovació de les canalitzacions d’aigua potable i la instal·lació d’enllumenat eficient en la zona.

En el cas de la Costera, el ple provincial ha aprovat 25 obres de millora d’infraestructures, espais públics i serveis; també hi han 17 referents a eficiència energètica i altres 17 per a clavegueram i aigua potable; les d’urbanisme i accessibilitat són 15 i hi ha 13 per a instal·lacions esportives. Altres partides sol·licitades són zones verdes i parc infantils (10), camins (4) i smart cities (2).

Quant als municipis i la mancomunitat de la Canal de Navarrés, són majoritàries les intervencions per a millorar infraestructures, espais públics i serveis (11 actuacions) i les d’energia renovable i eficiència energètica (11); mentre que hi ha sis de renovació d’aigua potable i clavegueram, cinc d’urbanisme i accessibilitat, altres cinc d’instal·lacions esportives i quatre de camins.

En este sentit, Fernández Bielsa posa en valor la responsabilitat d’alcaldes i alcaldesses en presentar projectes que “responen a les inquietuds i demandes veïnals, però també a les necessitats de cada municipi amb actuacions que a vegades no són tan vistoses però que han d’executar-se”.

Diversificació d’inversions

Alguns municipis de les dos comarques han apostat per diversificar l’assignació obtinguda en diferents accions. A la Costera, un exemple és Llanera de Ranes, que executarà nou obres, de les quals més de la meitat són per a renovació d’aigua potable i clavegueram. Este model també el seguixen altres consistoris de la comarca com Cerdà i Rotglà i Corberà, que executaran huit cadascuna, distribuint les intervencions en diferents àmbits d’actuació, com la millora d’infraestructures, espais públics i serveis; urbanisme i accessibilitat; o xarxes i sanejament, entre altres.

També Millares, si creuem a la Canal de Navarrés, ha previst la posada en marxa de nou obres, de les quals un terç impulsaran l’energia renovable i eficiència energètica; mentre que en esta comarca, també Anna ha presentat fins a huit projectes diferents, majoritàriament de xarxes de sanejament, millora d’infraestructures i instal·lacions esportives.

Obres de major pressupost

Alguns consistoris han preferit unificar l’ajuda obtinguda del pla inversor de la Diputació en poques obres però de major envergadura. És el cas de Bicorp, a la Canal de Navarrés, que concentrarà l’assignació del Pla d’Inversions en instal·lar comptadors d’aigua potable en tot el municipi (450.000 euros). Este model l’han seguit també altres consistoris de la Canal, com Énguera, que crearà una zona d’aparcament en el solar de Piqueras, amb una assignació de 466.000 euros; o Bolbaite, que convertirà en zona de vianants l’avinguda del Catorce amb un pressupost de 266.000 euros.

Quant a la Costera, una de l’actuacions amb major pressupost la trobem a l’Alcúdia de Crespins, on l’adequació i accessibilitat de diferents vies suposarà una inversió de 307.000 euros; i Barxeta, que destinarà 300.000 euros per a la segona fase de construcció del centre cívic polivalent. Altres intervencions destacades a la comarca es produiran a Moixent, que adquirirà un edifici per a destinar-lo a usos municipals, per un valor de 268.000 euros; o Llocnou d’en Fenollet, que cobrirà la pista multiusos del poliesportiu amb un pressupost de 250.000 euros.

Mancomunitats 

En el pla d’Inversions de la Diputació de València també tenen cabuda les mancomunitats, com a entitats locals en les quals s’integren diferents municipis. Així, la Mancomunitat de la Costera–Canal aposta obertament per les inversions en millora d’infraestructures, espais públics i serveis, entre les quals es troba l’adquisició d’un camió amb plataforma elevadora per al transport de mobiliari dedicat a actes públics (112.000 euros).

Quant a la Mancomunitat de la Canal, com a projecte destacat dedicarà més de 67.000 euros a l’adquisició de sòl per a la construcció d’una nau industrial que s’utilitzarà en la gestió de residus.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*