La Diputació de València augmenta en 13 milions d’euros més el seu pressupost per al proper 2019

La diputada de Hacienda, Rebeca Torró, ha presentado las cuentas públicas.
La diputada de Hacienda, Rebeca Torró, ha presentado las cuentas públicas.

Post també disponible en: Castellano

Els comptes de l’ens provincial per al nou exercici ascendeixen a 486.300.000 d’euros

La Diputació de València té previst aprovar en l’últim ple de l’any el pressupost de l’entitat per 2019, que arribarà als 486.300.000 d’euros, 13 més que el passat curs.

La diputada d’Hisenda, Rebeca Torró, ha avançat aquesta setmana les principals línies d’uns comptes que augmenten en un 2,7% i insisteixen «en l’autonomia dels alcaldes i alcaldesses i el reforç de les transferències directes als municipis valencians», segons fonts de la Diputació.

En aquest sentit, els municipis rebran 126.700.000 d’euros en finançament directe de la Diputació, enfront dels 117,2 de l’any passat, a través de programes com el Pla de Serveis i Obres Municipals (SOM), dotat amb 36 milions d’euros, el Fons de Cooperació Municipal, que destinarà als ajuntaments 22,4 milions d’euros, o els serveis socials generals per a municipis de menys de 10.000 habitants, que el 2019 disposaran d’una partida de 13,5 milions d’euros, el triple que a l’inici de la legislatura.

A aquestes ajudes directes que els consistoris podran destinar a inversió o despesa corrent caldrà sumar, al llarg de l’any que ve, el superàvit del present exercici, que com és habitual des de finals de 2015, primer any de la legislatura, es destinarà a noves inversions sostenibles en els municipis a través del IFS, un pla que en aquests quatre anys supera àmpliament els 100 milions d’euros.

Quant a l’increment dels comptes per al proper any, s’incrementa en 5 milions la partida per a l’Hospital General i s’introdueix una línia de 1,3 milions d’euros per al programa contra el despoblament dels municipis d’interior de la província, com a partides destacades. La resta del pressupost manté l’essència dels comptes de la legislatura que finalitza al maig, amb la simplificació de plans i tràmits, l’autonomia i la millora del finançament dels municipis i l’equilibri econòmic amb una reducció progressiva del deute com a eixos de la gestió provincial.

La meitat de deute

«La prioritat que l’actual equip de govern de la Diputació ha donat a la inversió en els municipis front a l’amortització de deute bancari no ha impedit que l’endeutament de la corporació hagi anat baixant en els últims anys», segons Rebeca Torró.

«En 2019 aquest deute quedarà en els 130 milions d’euros, menys de la meitat dels 266 milions que havia de la institució en 2014. Aquests 130 milions, tres menys que en l’anterior exercici, suposen un deute del 30,44%, molt lluny del 110% permès per la legislació vigent », en paraules de la diputada. Sense ajudes arbitràries Un altre dels punts destacables del pressupost de la Diputació és la desaparició definitiva dels ajuts arbitràries, que el 2014 ascendien a 34.400.000 d’euros i que el 2019 només van a mantenir 800.000 euros que es destinaran únicament a associacions i organismes sense ànim de lucre, com ara Creu Roja, la Universitat de València, la Unió de Llauradors, el Fons Valencià per la Solidaritat o la Coordinadora Valenciana d’ONG, entre d’altres.

L’evolució d’aquesta partida ha estat especialment significativa al llarg de la legislatura, introduint criteris objectius en els diferents plans provincials i reduint a la mínima expressió les ajudes de Presidència, que el 2017 van ser de 4 milions d’euros, 2 milions en 2018 i 800.000 euros el 2019, només per a aquestes organitzacions no lucratives. Primer es van eliminar els convenis singulars i en el present any les ajudes directes a municipis, fins a quedar només les concedides a ens sense ànim de lucre.

En opinió de la diputada d’Hisenda, Rebeca Torró, «una altra Diputació és possible i s’ha posat de manifest en la present legislatura, una corporació al servei de les ciutadanes i ciutadans que combina l’increment de les transferències directes als Ajuntaments i l’autonomia d’aquests per decidir les inversions amb la contenció del deute ».

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*