La Diputació presenta el full de ruta per a convertir la comarca de Requena-Utiel en Territori Rural Intel·ligent

Post també disponible en: Castellano

El document estratègic per a La Plana d’Utiel-Requena aborda assumptes com la connectivitat, la formació a distància, el foment del comerç o la participació ciutadana.

El diputat de Desenvolupament Rural, Ramiro Rivera, va presidir l’acte de presentació a l’ajuntament de Chera davant alcaldes, alcaldesses, tècnics municipals i representants de les mancomunitats de la comarca.

La delegació de Desenvolupament Rural i Polítiques contra la Despoblació de la Diputació de València, que dirigix el diputat Ramiro Rivera, va presentar a l’ajuntament de Chera el Pla Integral Estratègic de Territori Rural Intel·ligent (TRI) a la comarca de La Plana d’Utiel-Requena, en un acte que va comptar amb l’assistència d’alcaldes, alcaldesses i regidors de la comarca, així com de representants de les mancomunitats Tierra del Vino i El Tejo.

El projecte de territori rural intel·ligent s’erigix en un full de ruta per a implementar amb majors garanties d’èxit polítiques públiques dirigides a revitalitzar el teixit productiu, modernitzar els serveis que s’oferixen a la ciutadania i, en definitiva, fer més competitiu el món rural; condició necessària perquè viure en el medi rural siga atractiu per al desenvolupament dels projectes personals dels seus actuals habitants i de potencials nous veïns.

L’estudi, presentat per la consultora especialitzada ZWIT Project, aborda les possibilitats per al foment del desenvolupament econòmic de la comarca per part dels seus ajuntaments que suposen la connectivitat digital, la formació a distància, el foment del comerç i distribució de proximitat, la participació ciutadana, així com la innovació, emprenedoria i transferència de coneixement.

En les accions proposades s’han tingut presents els eixos transversals essencials de l’actuació pública, com la igualtat de gènere i inclusió social, la descarbonització de l’economia, la cohesió territorial i la coordinació amb altres iniciatives com el projecte Smart City provincial Connecta València així com les respectives estratègies de desenvolupament local de cada territori.

El projecte redactat ha comptat amb la participació de les agències de desenvolupament local d’ajuntaments i mancomunitats, així com del Grup d’Acció Local (GAL) Rurable. En ell es determinen i valoren econòmicament diverses actuacions específiques necessàries per a assegurar la transició digital i ecològica i afrontar el risc de despoblació, identificant les principals convocatòries d’ajudes dels fons Next Generation més adaptades a les necessitats i prioritats locals.

El diputat Ramiro Rivera ha destacat que “amb este projecte pilot, la delegació de desenvolupament rural està decidida a impulsar models com els territoris rurals intel·ligents en l’àmbit de les seues zones preferents d’actuació, sent la comarca d’Utiel-Requena un entorn especialment interessant pel fet de comptar ja amb sistemes de governança participativa entre els municipis que el componen”.

Davant l’oportunitat que suposa per a la comarca comptar amb el document estratègic encarregat per la Diputació de València, els equips tècnics del departament de Desenvolupament Rural de la Diputació de València i la Mancomunitat Terra del Vi s’han emplaçat a mantindre reunions en les pròximes setmanes per a explorar possibles iniciatives conjuntes.

Suport al desenvolupament rural

La presentació d’este pla se suma a altres accions de suport al desenvolupament rural de la província impulsades pel departament de desenvolupament rural de la Diputació, les quals han injectat en 2022 més de 300.000 euros a la comarca.

Entre estes iniciatives cal destacar el Fons de Cooperació contra la Despoblació de la Generalitat i la Diputació, pel qual les dues administracions han destinat entre 2019 i 2022 més de 1,5 milions d’euros a la comarca millorant el finançament dels ajuntaments de Sinarcas, Camporrobles, Caudete de las Fuentes, Chera, Venta del Moro i Villargordo del Cabriel, totalitzant 12 milions d’euros a la província.

A més, l’àrea de Desenvolupament Rural de la corporació provincial ha impulsat ajudes al funcionament de les escoles rurals de la comarca, de les quals en el present curs 2022-23 s’han beneficiat els ajuntaments de Caudete de las Fuentes i Venta del Moro per al manteniment dels seus serveis de menjador escolar i activitats extraescolars.

D’altra banda, en el marc de la convocatòria de subvencions a projectes de dinamització socioeconòmica rural impulsats per entitats sense ànim de lucre, amb 10 projectes en marxa a la província, s’han secundat amb 37.000 euros projectes de la comarca d’Utiel-Requena com els impulsats per l’Associació de Mares i Pares (AMPA) de l’IES Miguel Viana d’Utiel, o la Asociación Comarcal de Atención Temprana Utiel Requena (ACATUR).

A estes accions cal sumar les iniciatives de suport a l’emprenedoria rural que impulsa la delegació de desenvolupament rural i polítiques contra la despoblació, com els programes Emprendeaventura Rural i el servei de Mentoring Rural, impartits per CEEI València i oberts a persones emprenedores i empreses de recent creació de municipis rurals de la província, així com la col·laboració amb els Grups d’Acció Local (a la Plana d’Utiel-Requena, el GAL Rurable) en la seua labor diària de dinamització del món rural a través de projectes de modernització i promoció econòmica com l’Observatori de la Dona en la Nova Ruralitat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*