
Post també disponible en:
Castellano
La facultat de Medicina de la Universitat de València ha incorporat al seu departament de farmacologia a la Doctora en Neurociències bunyolense Sandra Fernández Rodríguez amb l’objectiu de treballar en la investigació de tractaments per a pacients amb VIH.
La facultat de Medicina de la Universitat de València ha incorporat al seu departament de farmacologia a la Doctora en Neurociències buñolense de 29 anys Sandra Fernández Rodríguez amb l’objectiu de treballar en la investigació de tractaments per a pacients amb VIH o Síndrome d’Immunodeficiència Adquirida (Sida). “Sempre he tingut molta afinitat amb les ciències i la biologia, després d’acabar el batxillerat i plantejar-me el meu futur professional, em vaig graduar en Biotecnologia per la Universitat Politècnica de València ja que en aqueixos moments Biotecnologia era una carrera emergent, poc vista; em va generar més curiositat que la Biologia o la Bioquímica tradicionals que ja era més nova, i per això vaig decidir decantar-me per aquesta carrera”, tal com Sandra Fernández ha explicat a tucomarca.com.
“Com és sabut, el terme doctor no sols s’aplica als metges, és també aplicable a qualsevol persona que fa un doctorat, bé siga en Filosofia, en Història o en qualsevol disciplina com en el meu cas, en Neurociències. Jo he fet la meua investigació sobre l’addicció a l’alcohol, més concretament sobre alteracions neurobiològiques que poden predisposar a la recaiguda en un pacient que porta un temps en abstinència, en desintoxicació. Sempre hi ha un risc de recaiguda i no tothom torna a recaure. He estat estudiant quins mecanismes moleculars poden afavorir la vulnerabilitat a la recaiguda i hem provat un tractament. En concret, durant els estudis administrem el fàrmac N-acetilcisteïna, utilitzat actualment com mucolítico, per a previndre amb èxit la recaiguda en models d’alcoholisme crònic”, com ha detallat la doctora en Neurociències.
Durant els seus estudis de Biotecnologia, Sandra Fernández va formar part de l’equip de Biologia del Desenvolupament i Models de Malalties Neuromusculars del Centre d’Investigació Príncep Felip, la qual cosa va despertar el seu interés per la Neurociència. Tant és així que durant el curs següent va obtindre el seu títol de Màster en Neurociències per la Universitat de València.
Aqueix mateix any va rebre la primera Beca Llançadora de la Fundació per Amor a l’Art que li va permetre treballar durant un any amb el grup de Malalties Rares Neurodegeneratives del Centre d’Investigació Príncep Felip, on es va unir a l’equip d’investigació de la malaltia rara NBIA (malaltia neurodegenerativa per acumulació cerebral de ferro) i en 2018 la beca de la Generalitat Valenciana per a realitzar la seua tesi doctoral en Neurociències amb el grup de Neurofarmacología de l’addicció (NEUROPHARAD) de la Universitat de València.
Sandra Fernández s’ha format a més a l’estranger per al seu doctorat: “vaig haver d’anar-me quatre mesos a França a treballar, ja que un requisit per a l’esment final del doctorat era fer una estada a l’estranger. Vaig estar en la Université Jules Verne en Picardie (Amiens) amb el Groupe de Recherche sud l’Alcool et els Pharmacodépendances, un laboratori de prestigi internacional en el seu camp d’estudi. El treball de laboratori amb aquest grup va ser fonamental ja que amb ells vaig aprendre noves tècniques per a les quals en el meu laboratori no teníem equipament. Vam fer un estudi els resultats del qual es publicaran prompte en una revista científica”, en paraules de Sandra Fernández.
De fet, la rellevància del seu treball s’ha vist reflectida en les seues publicacions en revistes internacionals d’investigació i en la seua participació en nombrosos congressos nacionals i internacionals on fins i tot ha rebut el premi a la millor comunicació científica. També va rebre el premi Young Investigator Award per part de la European Society for Biomedical Research on Alcoholism en 2021.
A més de la seua faceta investigadora ja consolidada, durant la seua etapa predoctoral Sandra Fernández ha pogut fer classes a la Universitat de València, dirigir Treballs de Final de Grau i mentorizar a diferents alumnes i alumnes de pràctiques en el laboratori; i ha sigut després de llegir la seua Tesi Doctoral, amb la qual ha obtingut un Excel·lent Cum laude, quan la Facultat de Medicina ha volgut comptar amb ella de manera continuada per a exercir el seu treball en el departament de farmacologia, en el qual canvia totalment de registre per a dedicar els seus coneixements a tractaments per a pacients amb VIH.
D’altra banda, també ha participat en jornades de divulgació científica a nivell local, amb la seua participació en les jornades Bunyol en el coneixement i a nivell provincial amb la seua participació en Dons i neurociència, una jornada per a visibilitzar el paper de la dona científica i inspirar a les xiquetes en el seu camí com a futures científiques.
Be the first to comment