La Guàrdia Civil investiga a 7 persones per apropiar-se de més de 20.000 euros mitjançant estafes bancàries

Post també disponible en: Castellano

La Guàrdia Civil de Llíria ha desenvolupat l’operació “CELLPHOS”, procedint a la investigació de 7 persones per delictes d’estafa bancària, falsificació de document públic, usurpació d’estat civil, blanqueig de capitals i grup criminal, per un import distret de 20.140, 00 €.

De les investigacions realitzades pel EDITECO de la Guàrdia Civil de Llíria s’esclareix el modus operandi d’aquest grup.

Aquest grup cap ús del “modus operandi” “SIM swaping” esbrinant el número de telèfon i posteriorment duplicant les targetes SIM ‘s de les seves víctimes, per poder adquirir el control total de la línia mòbil, a fi de rebre els SMS amb les claus de confirmació de les transferències i operacions fraudulentes que ordenaven des de la banca en línia dels perjudicats. Prèviament es esbrinaven les claus d’accés als comptes bancaris afectades mitjançant tècniques de phising -suplantación mitjançant correu electrònic d’identitats dels bancs sol·licitant dades d’accés-, o infectant els dispositius informàtics amb malware -software que recull dades sensibles dels dispositius-. Utilitzant documentació estrangera des de les línies contractades que s’utilitzaven per hackejar comptes bancaris, per així dificultar la investigació.

El grup aconseguia distreure grans quantitats de diners distribuint entre comptes nacionals i comptes nord-americans, que posteriorment blanquejaven extraient en efectiu en caixers automàtics per “mules econòmiques” que formaven el graó inferior de el grup, amb intenció de fer perdre el rastre d’ell mateix als investigadors . Detectant que amb l’efectiu estafat es realitzaven compres de mitjans materials per al funcionament de l’organització, com la compra de terminals mòbils i de vehicles als EUA. Confiscant 3 terminals mòbils utilitzats i adquirits per al desenvolupament de l’activitat delictiva.

Es detecta una estructura piramidal en el funcionament de el grup, comptant d’un esglaó superior encarregat de la direcció de el grup i cervell de l’estafa, encarregant-se dels duplicats de les SIM i accessos dels comptes, un esglaó intermedi encarregant-se de recollir les compres acompanyant habitualment a l’esglaó superior en les seves activitats, i un esglaó inferior que eren els que faciliten les seves dades personals per a l’obertura dels comptes corrents, en les quals es realitzaven extraccions en caixers de l’efectiu estafat a canvi d’un benefici prèviament acordat “mules econòmiques” .

En el transcurs de les investigacions s’observa un àmbit internacional en l’activitat de el grup, dirigint l’efectiu a comptes nord-americans, i el caràcter transfronterer de l’esglaó superior amb constants viatges des de països sud-americans a Espanya.

Mitjançant la investigació es comprova el moment de la seva extracció, de les compres realitzades, i el rastreig de l’efectiu estafat, s’aconsegueix la localització, identificació, i investigació dels components de el grup criminal. Identificant els responsables dels accessos a la banca en línia mitjançant les connexions IP, confirmant la vinculació dels mateixos amb el cervell de l’estafa. Sent necessàries les gestions amb enllaços policials a Sud-amèrica per a la identificació de part de l’organització.

La Guàrdia Civil continua amb les gestions d’investigació, en la qual no es descarten nous resultats. Les diligències han estat lliurades al jutjat de 1r Instància i Instrucció nº 3 de Requena.

Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*