La jota La Andurriana d’Alboraig reviu gràcies a un projecte de participació ciutadana

Post també disponible en: Castellano

Per al desenvolupament d’aquest projecte s’ha comptat amb la col·laboració del prestigiós grup de danses Els Folies de Carcaixent.

La jota La Andurriana d’Alboraig, una peça tradicional de la localitat, portava anys perduda en arxius, i havia deixat d’interpretar-se. L’Ajuntament d’Alborache, a través de la Regidoria de Cultura, ha desenvolupat un projecte de participació ciutadana per a recuperar les partitures i reviure La Andurriana. 
Amb la col·laboració del grup de danses Els Folies de Carcaixent, encarregats de donar vida de nou a la música, els passos de ball i la indumentària de l’època, el treball realitzat ha tingut com a resultat diversos vídeos amb la jota La Andurriana com a protagonista: un d’ells explica com era la indumentària de finals de segle XIX a la comarca, tant dels burgesos com de les persones que treballaven el camp o en les incipients indústries; un altre dels vídeos detalla els passos de ball de la jota, a partir dels estudis d’altres peces similars de la comarca estudiades pel director dels Folies, Xavi Rausell; l’últim dels vídeos recull la peça al complet, amb la música i el ball de la Andurriana.
El Regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alboraig, Vicente Darder, destaca “el treball conjunt de cerca i reinterpretació de les partitures, i de l’esforç per recuperar una jota local que forma part del patrimoni immaterial, amb un projecte col·laboratiu que ha comptat amb la participació de la ciutadania. Com en el cas del receptari d’Alborache, estem usant metodologies modernes de participació ciutadana per a posar en valor les tradicions del nostre poble”.
Per a Darder, La Andurriana corria perill de desaparéixer en uns anys, quan ja no quedara ningú que l’havia escoltada en les festes i celebracions locals. Gràcies a aquest treball, aquesta part de la cultura d’Alborache pot continuar viva molts anys més.
Aquest projecte ha comptat amb el finançament de l’Àrea de Participació de la Diputació de València.
Els vídeos estan disponibles en el canal de Youtube de l’Ajuntament d’Alboraig i en la pàgina web www.alborache.es.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*