La Mancomunitat de la Canal de Navarrés promou el turisme a Xella amb la marca “La Canal territori turístic”

Paraje de El Salto de Chella.
Paraje de El Salto de Chella.

Post també disponible en: Castellano

Xella és un municipi pertanyent a la Mancomunitat de la Canal de Navarrés. Aquest petit municipi alberga 2649 habitants que resideixen en la seua gran majoria al poble de Xella.

Aquest municipi té una llarga història a la seva esquena, i es pot veure reflectida en els múltiples jaciments arqueològics que es troben a Chella. De fet, a la zona del “Barranc del Llop”, s’han recollit ceràmiques que indiquen una ocupació humana des del mesolític fins a l’era dels metalls, també s’han trobat atuells antigues, cases i granges romanes, i restes de la intensa història que ha viscut aquest municipi de la Canal de Navarrés.

Xella, el poble entre les muntanyes

El municipi de Xella té una superfície muntanyosa, excepte la part central on se situa el poble. Això fa que les vistes panoràmiques de Xella siguin espectaculars des de qualsevol punt de la població.

Aquest municipi té una gastronomia molt tradicional, basada principalment en l’arròs. Els plats més típics que podem trobar a Chella són l’arròs a l’forn i l’arròs caldós, encara que també són molt típiques les coques de Sant Blai i els pastissos de moniato, els quals són gairebé obligats provar si visites aquest poble. El menjar és molt important per a aquests vilatans, de fet encara queda un forn àrab que es dedica a coure els productes que els habitants porten, ja sigui pa, carabasses, moniatos …

Terra de cascades i salts d’aigua

La principal atracció de Xella no són els seus jaciments, si no els paratges naturals i l’ambient que envolta aquest municipi. Xella compta amb una de les cascades més sorprenents de la Comunitat Valenciana, “El Salt de Xella”. Es tracta d’una cascada de 25 metres d’altura que està localitzada a la llera del riu Sallent. A més, des d’aquest punt es poden apreciar les Coves de l’Turc, un conjunt d’entre 15 i 20 covetes excavades, el que fa que l’entrada a aquestes coves sigui molt complicada.

A més, hi ha un mirador dins de la població de Xella des del qual hi ha unes vistes espectaculars a el Salt de Xella, per la qual cosa és un bon lloc per relaxar-se i gaudir de el paisatge natural que ens ofereix aquest municipi.

Relaxació i tranquil·litat en plena natura

Però aquest no és l’únic lloc de la natura que podem gaudir dins de Xella, també es troba el “Paratge de la font de l’Abrullador”, una mina d’aigua que s’endinsa 180 metres a l’interior de la muntanya. Amb el pas el temps, l’àrea es va anar deteriorant, però en els últims anys s’ha remodelat i s’ha convertit en un lloc turístic de gran valor en el qual es pot passar un dia en família gràcies a les barbacoes, bancs, fonts i lavabos que s’han construït al costat d’aquest paratge. I a més és el punt final d’una ruta que dura al voltant d’1 h i 20 minuts que travessa els punts naturals més sorprenents de Chella.

Com a últim paratge natural a destacar, Xella té un lloc perfecte per visitar en una excursió, ja sigui amb amics, amb família, o amb nens petits. Es tracta de la Platja Salvatge, una gran zona de bany adaptada per a tots els visitants. En aquest lloc hi ha fonts i bancs que fan que sigui una zona en la qual descansar i gaudir de la natura que envolta aquest paisatge natural.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*