La pedra causa 40 milions de pèrdues en més de 15.000 hectàrees de cultius

Post també disponible en: Castellano

AVA-ASAJA sol·licita a les administracions mesurades fiscals per a alleujar les pèrdues en raïm, cítrics, caquis, alvocats, ametles, olivar, arròs i carxofes

La tempesta de pedra que ahir va descarregar en diverses comarques de València i Castelló va causar devastadores destrosses en els cultius, alguns dels quals estaven a les portes de la seua recol·lecció. Segons una primera estimació d’urgència avançada per l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), el temporal va provocar 40 milions de pèrdues després de castigar, amb afeccions de fins al 100% de la collita, més de 15.000 hectàrees de vinyes, cítrics, caquis, alvocats, ametlers, olivar, arròs i hortalisses com a carxofes.

Una catifa de pedres d’uns quatre centímetres de gruix va colpejar 8.000 hectàrees de vinyes, principalment, a la comarca d’Utiel-Requena, ocasionant unes pèrdues superiors als 12 milions d’euros. Al llarg d’una franja d’uns 40 quilòmetres, entre la pedania de Requena del Rebollar i Villatoya (a la frontera amb Castella-la Manxa), centenars de viticultors van perdre fins a la totalitat de la seua producció de raïm en plena època de verema. A més, la pedra va arribar a causar danys severs en els ceps, la qual cosa podria donar lloc a problemes en la poda i en la producció de la següent temporada. AVA-ASAJA preveu que la collita en aquesta comarca –la principal zona productora de raïm en la Comunitat Valenciana– patirà un minvament superior al 60% respecte a la mitjana dels últims anys a causa de, entre altres adversitats climàtiques, les successives tempestes de pedra.

El temporal també va colpejar amb força al Camp de Túria, sobretot en els termes de Benaguasil i la Pobla de Vallbona, així com a Llíria, Benissanó, Vilamarxant, Bétera, Olocau i Nàquera. En aquesta zona la superfície agrària danyada va ascendir a 6.000 hectàrees, sent els cultius predominants els cítrics, caquis i hortalisses. Les pèrdues estimades superen els 25 milions, tant per les pèrdues directes de collites davant l’inici de la recol·lecció de cítrics i caquis, com per la defoliació i els danys en fusta que suposaran minvaments en la pròxima campanya. En parcel·les de carxofes, que es trobaven en període de brotada, només ha quedat l’estaca.

AVA-ASAJA també constata altres comarques de València i Castelló amb algunes àrees afectades, en menor mesura, per aquest últim temporal de calamarsa, com ara el Camp de Morvedre, la Plana Baixa (que la setmana passada ja va patir una DANA amb conseqüències negatives) i la Ribera. Aquestes zones abasten una superfície d’un miler d’hectàrees afectades, especialment de cítrics, caquis i alvocats. En el cas de l’arròs, la pedra ha tingut una incidència escassa, encara que la persistència de les últimes pluges ja està ocasionant pèrdues de producció a les varietats més primerenques.

L’organització agrària recorda que el risc de pedra està cobert per l’assegurança agrària i destaca la importància de tindre assegurades les collites. Recorda a tots els associats que tinguen contractada la pòlissa que declaren els seus sinistres a fi que Agroseguro perite i indemnitze com més prompte millor els danys.

D’altra banda, AVA-ASAJA sol·licita a les diferents administracions la posada en marxa de mesures fiscals dirigides a alleujar les greus pèrdues econòmiques dels agricultors que han patit sinistres en les seues explotacions a causa d’aquest nou temporal.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*