La penya taurina «El Torico» de Xiva inaugura les seues renovats torils en què s’han invertit 30.000 euros

Al finalizar la jornada se han inaugurado los renovados toriles de la Peña del Torico de Chiva en los que se han invertido 30.000 euros.
Al finalizar la jornada se han inaugurado los renovados toriles de la Peña del Torico de Chiva en los que se han invertido 30.000 euros.

Post també disponible en: Castellano

Al finalizar la jornada se han inaugurado los renovados toriles de la Peña del Torico de Chiva en los que se han invertido 30.000 euros.
En finalitzar la jornada s’han inaugurat els renovats torils de la Penya del Torico de Xiva en què s’han invertit 30.000 euros.

L’Associació Penya del Torico de Xiva ha organitzat a la Societat de Socors ‘La Mútua’ de Xiva les Jornades Taurines Vila de Chiva 2019. «Com cada any, aquestes Jornades gaudeixen són de gran interès per als habitants d’aquesta localitat i més en aquesta ocasió, on s’han presentat moltes novetats i s’han inaugurat els renovats torils de la Penya del Torico de Xiva. L’acte ha comptat amb una àmplia representació dels regidors de l’Ajuntament », tal com han informat fonts de la penya.

«Un dels actes més emotius va ser la presentació del document més antic trobat fins ara que parla de la festa del Torico. Juan Carrión, cronista oficial de la Vila, ha estat l’encarregat de mostrar i explicar aquest document, pertanyent a l’Arxiu Municipal, en el qual apareixen notes des de 1648 a 1662 e on es poden trobar les primeres referències escrites dels principals celebracions de la població i de les festes de Sant Roc ».

A més, durant les Jornades s’ha presentat el cartell de les festes del Torico de 2019, que ha realitzat el dissenyador valencià Eugenio Simó. «Tant bou com badana, han estat les fonts d’inspiració per a la composició gràfica del cartell. La idea del bou, peça fonamental de la celebració, està present en el fons negre. Per la seva banda, la badana està representada en la borla que adorna, juntament amb miralls i llanes, la badana col·locada a manera de corona en el cap del bou, amb la doble finalitat de protegir a l’animal i subjectar la corda ».

Eugenio Simó ha fonamentat el desenvolupament tècnic del cartell «en l’aparença i colors característics de borla i badana, descomponent les seves figures fins aconseguir, mitjançant formes geomètriques, triangles, quadrats, cercles i colors plans, sintetitzar la imatge, mantenint, d’altra banda, el seu reconeixement i essència, en el desenvolupament mateix del treball podem observar com s’ha anat modelant una imatge esquemàtica de la pròpia badana ».

També s’ha aprofitat aquesta jornada per lliurar els premis a les ramaderies Repta de Casta Navarra de Grocin (Navarra) i BERGARAKO Zezenak de Vergara (Guipúscoa), vencedores de la XIV Concurs Nacional de Ramaderies de Toro de Corda Vila de Chiva, celebrat a l’agost de 2018.

Un altre de les novetats exposades durant la jornada ha estat la presentació de la renovada imatge gràfica de l’Associació, així com la seva nova web, la seva presència en xarxes socials i al canal de Youtube i la campanya de comunicació de la Penya del Torico de Xiva .

En acabar l’acte, els assistents s’han traslladat a la seu de la Penya del Torico de Xiva, per inaugurar els renovats torils de la Penya del Torico de Xiva. «Epicentre de la festa, els torils són un lloc molt especial per als chivanos. És on comença i acaba la carrera del torico ia més van ser construïts per col·laboració popular. El local també és utilitzat durant tot l’any com a centre d’exposicions », han subratllat des de la penya.

«A la fi de 2018 es va decidir emprendre una important inversió per renovar-los. Les obres, finançades per l’Ajuntament de Chiva amb una partida de 30.000 euros, han durat sis mesos i han permès adequar unes instal·lacions que necessitaven una intervenció per millorar la funció tan important que presten. Els torils han ampliat de cinc a set corrals, comunicats entre si per millorar la càrrega i descàrrega dels toros. A més, s’ha instal·lat un sistema de refrigeració per aire i un porto per col·locar la badana el toro, evitant que perdi el seu fons físic i augmentant la seguretat per a les persones. Els renovats torils són un exemple de com tenim cura de la protecció del toro a Chiva fins a l’últim detall. I també demostren que amb la col·laboració entre la Penya i l’Ajuntament es poden fer moltes coses per conservar tot el que dóna riquesa i valor a la festa », ha afirmat Javier Tarín, president de l’Associació Penya Taurina del Torico de Xiva.

Les Jornades Taurines Vila de Chiva 2019 no s’han oblidat dels més joves. Al matí, els petits han pogut gaudir de castells inflables i jocs per a nens al Passeig Argentina.

Per la seva banda, l’alcalde en funcions de Chiva, Emilio Morales, també ha posat en valor aquesta col·laboració i ha anunciat que s’han iniciat els tràmits per aconseguir la declaració de Festa d’Interès Turístic Nacional per al Torico de la Cuerda.

 

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*