La planta de tractament de Caudete de las Fuentes aposta per la innovació per a afavorir la recuperació de residus

Post també disponible en: Castellano

La instal·lació del Consorci València Interior compta amb una infraestructura capdavantera que permet una separació efectiva dels materials, així com la depuració els lixiviats

Recuperar el major volum possible de materials aprofitables i, al mateix temps, contribuir al desenvolupament socioeconòmic de la zona i fomentar la preservació de l’entorn natural són els objectius del treball desenvolupat en la planta de tractament de residus de Caudete de las Fuentes. La instal·lació, gestionada pel Consorci València Interior (CVI), ha aconseguit en els seus 9 anys de vida convertir-se en referent pels seus bons resultats quant al reciclatge dels residus urbans que s’encarrega de tractar.

En aquest sentit, bona part de l’èxit respecte a la gestió d’aquests residus té a veure amb una aposta permanent per la innovació i un treball continu de modernització de processos i maquinària. De fet, a la fi de l’any passat, el CVI va invertir una xifra superior als 400.000 € per a introduir millores en el procés d’afinament, que permeten un garbellat més exhaustiu dels residus orgànics.

Tractament de 140.000 tones de residus

El Consorci València Interior està constituït per 61 municipis de la comarques de l’interior de València: Camp de Túria, la Foia de Bunyol- Xiva, la Plana Utiel Requena, el Racó d’Ademús i la Regió muntanyenca, més els municipis de Millars i Corts de Pallàs, la Diputació de València i la Generalitat Valenciana. El seu propòsit és la gestió comuna dels residus municipals i, actualment, dona servei a més de 250.000 habitants, que generen al voltant de 140.000 tones de residus urbans cada any. Això implica que l’entitat –a través de la planta de Caudete de las Fuentes i, també, la planta de tractament de residus de Llíria– ha de fer front als residus que es generen en més del 50% del territori de la província de València.

A instal·lacions com la situada a Caudete de las Fuentes arriba tot allò que es deposita en el contenidor gris. Aproximadament, el 30% del que es recull són restes de menjar, però el fet que no es produïsca una separació correcta en origen provoca que, juntament amb ells,  arriben envasos de plàstic i cartó, metalls, vidre, roba i calçat, entre altres.

Per això, els esforços del Consorci València Interior estan posats a perfeccionar el procediment de garbellat i separació, fonamental en el tractament dels residus, ja que permet recuperar els materials reutilitzables i evitar el seu depòsit en abocador.

Respecte a això, entre les últimes novetats que ha incorporat la planta es troba l’adquisició d’un segon separador òptic de vidre, que permet recuperar, d’una banda, fragments d’aquest material (aptes per a fer nous envasos) i, per un altre, fragments de pisa, grava i inertes. 

Depuració dels lixiviats

Així mateix, la planta és una de les poques de la Comunitat Valenciana que compta amb una depuradora de lixiviats, és a dir, de les aigües contaminades que resulten de la gestió de la instal·lació d’eliminació dels materials que no s’han sabut recuperar. La descomposició de la matèria orgànica que acompanya al rebuig i el percolat d’aigua de pluja a través de la massa de residu genera aquests fluids, que, mal gestionats, poden tindre un impacte mediambiental molt greu. No obstant això, mitjançant l’aplicació d’un tractament d’ultrafiltració  i osmosi inversa, la planta de Caudete aconsegueix reconvertir aquests tòxics en aigua totalment neta per al seu autoproveïment.

Vista 360é de les instal·lacions de Caudete de las Fuentes: https://panoraven.com/es/slider/vsdhzvrzey

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*