La plataforma Sol De la Vall reivindica l’energia fotovoltaica com a alternativa econòmica a el tancament de la nuclear de Cofrents en 2032

Post també disponible en: Castellano

Els municipis de les comarques de la Vall d’Aiora-Cofrents, la Canal de Navarrés i municipis com Dosaigües, Iàtova i Alboraig (aquests últims de la Foia de Bunyol-Xiva), zones molt castigades per la despoblació, han tingut l’oferta per implantar la tecnologia fotovoltaica com a alternativa econòmica a el tancament de la central nuclear de Cofrents en 2032.

Fernando Navarro, alcalde de Cortes de Pallars com a representant de la Plataforma “Sol de la Vall” creada per 12 municipis, ha informat que al mes de maig s’ha publicat l’esborrany de Llei de Canvi Climàtic i Transició Ecològica. Suposadament es presenta com una solució a la gestió energètica de la Comunitat Valenciana, tant en el dèficit en potència renovable instal·lada com en la presa de decisions pel que fa a la ubicació de plantes de generació renovable. Indican que el objetivo de la CV es implantar 6000 MW de fotovoltaica. 

Dins d’aquest esborrany, s’articula el “Pla Director d’Energies Renovables” que ha d’ordenar territorialment la ubicació de les energies renovables a la Comunitat Valenciana “identificant zones prioritàries per al desenvolupament Renovable (són les menys). Però també queda identificat on no es va a poder instal·lar res. Recull certes restriccions que els municipis no estem rebent de manera positiva, entre altres cal destacar que l’entorn de la Central Nuclear de Cofrents en el seu complet està PROTEGIT. I es preveu un nou Decret a la Comunitat Valenciana per agilitzar el tràmit dels expedients de projectes renovables principalment i tenim la sospita que ja es va a integrar part d’aquestes proteccions recollides en el Pla Director”, com han informat des de la plataforma.

¿Protegit per què?

“Amb vista a aquesta transició energètica” justa “ens deixa desemparats a més de 12 municipis que actualment vivim en part dels ingressos que es reben de la Central Nuclear i la poca gent que hi viu treballa per o a la nuclear. Si el tancament de Cofrents es produeix en 2030, com ens anem a mantenir els municipis de l’entorn? Això no s’ho plantegen, no es té en compte que l’impacte en ocupació entre directe i indirecte afecta 2000 persones encara que és més clar parlar de 2000 famílies , només una dada de el municipi més poblat de l’entorn de la Nuclear, Requena en el moment de tancament tindrà en el moment de tancament tindrà una afectació de 450 famílies que avui depenen de la feina de la CN de Cofrents “, afegeixen des de la plataforma.

“La nuclear té una potència instal·lada de aproximadament 1.000 MW i per poder suplir la generació s’hauria de poder implantar en els voltants, ja hi ha línies elèctriques, es podria aprofitar passadissos ambientals, però, s’està mirant la” catalogació de terra ZEPA “i ni tan sols les espècies que alberga, no donen l’oportunitat de estudiar-lo i compatibilitzar. l’estar afectat per ZEPA és un càstig.
Des de la Comunitat Valenciana estem empenyent al fet que aquestes inversions es desplacin a Castella la Manxa. Els municipis de l’entorn de Cofrents hem creat una aliança per lluitar contra el canvi climàtic i apostar per les energies renovables com a mitjà impulsor de l’economia rural i anti-despoblament. Per afermar aquesta aliança, al juny s’ha signat el primer acord entre els 7 ajuntaments pertanyents a la Reserva Valenciana de Caça de la Mola de Cortes, formant la Plataforma “Sol de la Vall” amb l’objectiu d’atreure inversions renovables i repartir beneficis entre tots els ajuntaments, però cal la implicació de la Generalitat “.

“Hi ha una gran companyia energètica interessada en implantar un projecte renovable en aquest entorn i no ens podem quedar sense res. La Generalitat des del seu programa AVANT s’implanta polítiques anti-despoblament que avui només consisteixen en l’aplicació d’uns fons econòmics per invertir en despoblació, la subvenció no és la solució, està bé de forma temporal però si per l’administració se’ns coarta perquè empreses que volen invertir en el nostre entorn rural i que siguin compatibles amb el mateix. Se’ns restringeix la possibilitat d’instal • lacions que no generen CO2 per complir amb la futura llei de canvi climàtic i transició ecològica i que facilitarien els ingressos dels municipis via impostos, la majoria d’aquests municipis ja disposen d’uns ingressos i pressupostos mínims”.

“La lluita contra la despoblació serà estèril, els nostres pobles cada vegada es veuran més afectats per l’efecte de l’envelliment dels seus habitants i el que és pitjor, quan no visqui gent en aquests municipis qui protegirà la muntanya?”.

Reclamen a l’Administració

“Que se’ns tingui en compte a l’hora de legislar sobre assumptes com és el cas ens afecten de manera, no es pot ser absolutista (Tot per al poble però sense el poble), no ens podem assabentar per grupets que hi ha en potència 01:00 decret que impossibilités de aprovar-se el futur de les comarques de l’interior de manera especial la Vall d’Aiora-Cofrents, la Canal de Navarrés i municipis com Dos Aigües, Yatova i Alborache (aquests últims de la Foia de Bunyol-Xiva)”.

“Venim reclamant des de fa mesos una taula on estiguem representats els Municipis de la plataforma Sol de la Vall i les diferents direccions generals que tinguin implicació en el problema que se’ns acosta (presidència, despoblació, medi ambient, territori, etcètera). Hauria de ser un emblema de l’repte demogràfic que es planteja a la Comunitat Valenciana “, han finalitzat des de la plataforma.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*