
Post també disponible en:
Castellano

El Festival de Street Art Graffitea Cheste ha obert el programa d’actes de la seua sisena edició en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), on s’ha presentat als mitjans i s’han dut a terme dues activitats relacionades amb l’obra del muralista valencià Josep Renau: una visita guiada a l’exposició Els Exilis de Renau, amb el co-comissari Josep Salvador; i la taula redona Renau muralista: procés de treball i estudi de l’espectador.
“Cada any el festival ha buscat sinergies amb diferents espais culturals valencians com el centre del Carmen, el centre cultural de la Beneficència i, en aquesta sisena edició, estrenyem llaços amb l’IVAM, posant el nostre granet d’arena en la difusió de la vida i obra del muralista valencià Josep Renau”, apuntava la regidora de Cultura, Mª Ángeles Llorente. “En totes les edicions intentem fer un festival polifacètic, en el qual hi ha cabuda per a diferents activitats entorn de l’art urbà. Demà es pintarà un mural homenatge a Renau al carrer Cañete i els actes continuaran ja a Cheste amb un cinefórum en el qual es projectarà el documental Josep Renau, l’art en perill i amb la pintura d’un mural homenatge a l’artista en l’Institut”.
Les intervencions murals es faran del 27 al 31 d’octubre a Cheste i el cartell compta amb 8 artistes que pintaran en façanes privades cedides per veïns i veïnes, espais municipals i centres educatius amb total llibertat, amb l’única premissa que les obres tinguen relació amb els carrers en les quals estan situades. Enguany es contempla també una nova edició de Feminist Art i, com a novetat, s’organitzaran una sèrie de murs conscients per a incitar a la reflexió i a la reivindicació dels drets humans. Tal com ha detallat la regidora, Cheste ja suma prop de 90 murals amb la participació de 70 artistes, i tots ells formen un itinerari d’art urbà significatiu en la població. El dissabte i el diumenge, 30 i 31 d’octubre, es realitzaran visites guiades a l’obres d’aquesta edició.
En la presentació als mitjans també ha participat el responsable del col·lectiu Àlien Barrakudas, Toni Espinar, que repeteix coordinant el festival Graffitea al costat de la regidoria de Cultura. “6 anys després seguim ací, al peu del canó, tirant cap avant aquest festival que té un important compromís social. Demà farem una jornada a la qual convidem a sumar-se a tots els artistes que vulga pintar el mural d’homenatge a Renau, amb el qual volem intentar recollir aqueix llegat tan important que ens ha deixat, sobretot en aquests temps, i no quedar-nos amb els anecdòtic, sinó amb l’actitud i l’esperit de la seua obra. Hem d’aprofitar aquests moments de relativa llibertat per a consolidar-la i defensar-la: les nostres armes són els pinzells i els esprais”, apuntava Espinar.
Taula redona
En la taula redona han participat els artistes i investigadors Javier Parra, Darío Cobacho i Álvaro Porras, obrint un debat sobre la trajectòria de Josep Renau. Entre els ponents i les persones assistents s’ha dialogat sobre l’objectiu que es va marcar Renau de traure l’art al carrer a buscar a les persones i s’han posat en relleu qualitats del la seua obra com la seua capacitat per a generar experiències diferents en l’espectador o la seua labor reivindicativa en un moment històric marcat per la por a un desastre social causat per un progrés accelerat.
Be the first to comment