La Universitat de Tardor d’Aiora analitza els reptes i amenaces de l’apicultura en el segle XXI

Post també disponible en: Castellano

La Universitat de Tardor d’Aiora -localitat famosa per la seua tradició abellaire i la celebració de la fira de la Primera Cort de la Mel- analitza aquest dijous els reptes i amenaces de l’apicultura. Prossegueix així el programa d’Universitats Estacionals de la UV, gratuït i obert a tota la societat, que té com a objectiu debatre sobre els aspectes lligats a la singularitat de cada territori.

La Universitat de Tardor d’Aiora celebra la vesprada d’aquest dijous, 4 de novembre, la seua segona edició sota el títol ‘Reptes i amenaces de l’apicultura en el segle XXI’, després d’haver abordat l’any passat l’evolució de la pràctica apícola des de la Prehistòria fins a l’actualitat.

La jornada dóna continuïtat al cicle de tardor del programa d’Universitats Estacionals, una iniciativa de la Universitat de València (UV), organitzada pel Vicerectorat de Projecció Territorial i Societat amb els ajuntaments i en col·laboració amb la Diputació de València i Caixa Popular. L’objectiu d’aquesta acció acadèmica, que ja és present en totes les comarques de la província, és sotmetre a anàlisi un tema monogràfic lligat a la singularitat de cada àmbit geogràfic, tenint en compte la seua particular idiosincràsia, història i cultura.

En 2021, aquestes jornades, gratuïtes i obertes a la societat, han recuperat el vincle amb l’estació de l’any que els dóna nom, després de 2020, un any excepcional per les restriccions degudes a la pandèmia. I mantenen, a més, la distribució per àrees temàtiques -que reflecteixen la transversalitat de coneixement de la UV i la pluralitat de temes estudiats pels seus especialistes- i el caràcter semipresencial, que es va impulsar l’any passat amb la incorporació de l’enllaç en línia, que permet el seguiment de les sessions per streaming, facilitant l’assistència a totes les persones interessades. La UV facilitarà les inscripcions a través de la web (http://projeccio.uv.es) i proporcionarà el corresponent certificat d’assistència, tant si és presencial com a en línia.

Universitat de Tardor d’Ayora (UNAY)

La Universitat de Tardor d’Ayora celebrarà la seua segona edició aquest dijous a l’Auditori Mencía de Mendoza. La jornada, que s’inscriu en l’àrea temàtica ‘Patrimoni Històric i Cultural’, reunirà especialistes en la matèria que analitzaran els principals reptes i amenaces de l’apicultura en l’actualitat i la manera de afrontrarlos, abordant qüestions com la plaga de Varroa, l’ocupació generalitzada de determinats productes químics i l’impacte socioeconòmic d’aquesta activitat sobre el territori.

L’acte inaugural tindrà lloc a les 16:00 h, amb la intervenció d’Ana María Cámara Cámara, primera tinenta d’alcalde d’Ayora; Jorge Hermosilla Pla, vicerector de Projecció Territorial i Societat de la UV; David Quixal Santos, coordinador de la Universitat de Tardor d’Ayora; Empar Folgado, diputada delegada d’Inclusió Social i Educació de la Diputació de València; i un representant de Caixa Popular.

Tres conferències permetran aprofundir en el tema d’aquesta edició de la UNAY. Joel González Cabrera, de l’Institut Universitari de Biotecnologia i Biomedicina de la UV, parlarà sobre ‘Resistència als acaricides en Varroa destructor. Reptes i possibles solucions’; Yolanda Picó García, del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina Legal de la UV, sobre ‘Residus de plaguicides en els productes del rusc’; i María Isabel Murcia Campos, de ANAE (Societat Cooperativa Apícola d’Espanya), sobre ‘Els perills de les abelles a Espanya’.

Una taula redona, en la qual participaran els ponents i moderada per David Quixal, obrirà un debat públic sobre el tema de la jornada.

20 Universitats Estacionals, 4 estacions i 3 àrees temàtiques

La programació d’Universitats Estacionals integra dues Universitats d’Hivern (Cofrentes i Requena); sis Universitats de Primavera (Alzira, Cullera, Xátiva, Sagunt, la Canal de Navarrés i Alt Túria); i quatre Universitats d’Estiu (Rincón d’Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i Sagunt), que ja han celebrat enguany les seues corresponents sessions.

Les Universitats Estacionals de Tardor tancaran la programació de 2021. Després de les jornada d’Alaquàs, Buñol, l’Eliana, Oliva, Llíria i Ayora, se celebraran la Universitat Estacional d’Enguera, els dies 11 i 12 de novembre, sobre ‘Professions de futur i vida saludable en un món global i sostenible’; i la Universitat Estacional d’Ontinyent, a partir del 23 de novembre, sota el títol ‘Temps de transformacions’.

Les Universitats Estacionals debaten aquest any 2021 sobre múltiples aspectes vinculats a cada territori entorn de tres àrees temàtiques: ‘Patrimoni Històric i Cultural’ (Cullera, Xàtiva, Sagunt, Alaquàs, Buñol i Ayora); ‘Educació i Benestar Social’ (Cofrentes, Sagunt, Llíria, Oliva, Enguera i Ontinyent); i ‘Biodiversitat, Desenvolupament i Innovació Territorial’ (Requena, Alzira, la Canal de Navarrés, Alt Túria, Rincón d’Ademuz, Aras de los Olmos, Gandia i L’Eliana).

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*