LafargeHolcim apadrina el Volcà de Agrás i dos espais de les Hoces de l’Cabriel per afavorir la seua conservació i divulgació

Post també disponible en: Castellano

En el marc de la seva aposta per la difusió i conservació de el patrimoni geològic dels entorns miners en què opera, LafargeHolcim ha decidit apadrinar -mitjançant el programa de voluntariat “Apadrina una roca” de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya (IGME) – 2 “Llocs d’Interès Geològic (LIG)” ubicats a la Comunitat Valenciana com són el Volcà de Agrás, a Cofrentes, i les Hoces de l’Cabriel.

La companyia se suma així a aquesta iniciativa amb la finalitat d’afavorir la conservació i divulgació de tots dos espais. En concret, el Volcà de Agrás és propietat de LafargeHolcim i constitueix un dels afloraments volcànics recents a la Comunitat Valenciana, mentre que, en les Hoces de l’Cabriel, està finalitzant la restauració de dues pedreres: Santa Bàrbara, a la qual s’ha creat un aiguamoll i El Voltor, en què s’ha instal·lat un punt d’alimentació complementària per a grans àguiles.

Al costat d’aquests dos LIG, destaquen altres espais a tot el territori nacional com la Platja dels Morts (Almeria), el Volcà de el Turó Gros (Ciutat Real), la Llacuna de Medina (Cadis) o el Massís de Garraf (Barcelona), escollits per LafargeHolcim bé per la vinculació a la seva activitat o per tractar-se de concessions d’explotació, propietats o per la proximitat a les seves instal·lacions.

Amb aquesta col·laboració, la companyia contribueix a la vigilància dels Llocs d’Interès Geològic de rellevància nacional i internacional de país que, pel seu valor científic, didàctic, divulgatiu o turístic, cal protegir i conservar. A més, es compromet a realitzar un informe anual en què es reflecteixi qualsevol anomalia o amenaça a la conservació dels espais apadrinats, i a incorporar en els projectes d’explotació i rehabilitació elements didàctics que donin suport a la divulgació de l’interès geològic del seu entorn.

Pilar Gegúndez, directora de Medi Ambient i Sostenibilitat dels Recursos de LafargeHolcim Espanya, assenyala que “els principals recursos naturals dels quals depenem per al desenvolupament de la nostra activitat són matèries primeres minerals procedents de pedreres i, en el nostre cas, moltes d’elles estan relacionades amb LIG, de manera que ofereixen interessants oportunitats per posar en valor el patrimoni geològic i contribuir al seu coneixement i conservació. I afegeix que “sota aquest criteri, la pròpia Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), a través d’una moció, ha demanat als estats membres que conservin els entorns miners amb un valor rellevant pel seu patrimoni natural, ja sigui geològic o biològic “.

Joana Vegas i Ana Cabrera, coordinadores del programa de l’Institut Geològic i Miner d’Espanya, afirmen que “gràcies a la implicació per part de particulars, col·lectius i empreses, com LafargeHolcim,” Apadrina una roca “compta ja amb el suport de 1.765 persones que s’han realitzat 2.451 apadrinaments i ara, aquesta companyia amb el seu compromís és pionera amb la conservació i divulgació dels Llocs d’Interès Geològic a Espanya. Aquestes xifres de voluntaris continuen creixent dia a dia gràcies a la conscienciació de que tots podem involucrar-nos activament i col·laborar amb la protecció d’aquests espais “.

12 joies de el patrimoni geològic a conèixer en diferents regions del territori

A Andalusia, la companyia apadrina 3 LIG entre els quals es troben els sediments pliocens de la platja dels Morts (Almeria), pròxima a la seva fàbrica de Carboneras; la Laguna de Medina (Cadis), aiguamoll que ha estat possible ampliar gràcies a la morfologia resultant de l’activitat minera a la pedrera Alba-Jerez de la qual s’abasteix la fàbrica de Jerez de la Frontera i la Falla de la Figuera (Purche- Granada), ubicada a la pedrera Sant Nicolau, un espai recentment restaurat per la companyia.

Castella-la Manxa amb sis LIG, és la comunitat amb major nombre d’espais apadrinats, entre els quals destaquen: el Volcà de el Turó Gros, pedrera i reclam geoturístic de la comarca del Camp de Calatrava que acull el Volcà-Museu; el jaciment paleontològic de l’Miocè superior a Cendejas de la Torre (Guadalajara), pròxim a una pedrera i instal·lacions d’una antiga fàbrica de ciment; la secció de l’Pliocè a Pont Bruna i les relacions amb els volcans Cabezo Segura i La Torrecilla, a prop de la pedrera de Dolors (Ciudad Real) i el jaciment paleontològic en un farciment càrstic de l’Miocè terminal a Algora (Guadalajara). En Villaluenga de la Sagra (Toledo), destaquen el jaciment paleontològic de l’Miocè i el turó testimoni miocè de la Muntanya de Magán, propietat de LafargeHolcim i propers a la seva fàbrica de Villaluenga.

Finalment, a Catalunya, la companyia apadrina el Massís de Garraf (Barcelona), un conjunt de muntanyes baixes, amb altures màximes al voltant dels 600 metres, on se situa el seu planter Les Coves, en un espai molt proper a la seva fàbrica de Montcada i Reixac.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*