L’Ajuntament de Xest reparteix 60 compostadores per a ús domèstic

El Ayuntamiento reparte 60 compostadoras para uso doméstico.
El Ayuntamiento reparte 60 compostadoras para uso doméstico.

Post també disponible en: Castellano

L’Ajuntament de Xest va repartir 60 compostadores per a ús domèstic a les persones que les havien sol·licitat durant el mes de setembre. Aquesta iniciativa s’emmarca dins de el projecte de compostatge domèstic per als municipis ofert pel Consorci València Interior (CVI) i respon a l’objectiu de “crear una economia circular en estat pur, obtenint, a l’compostar, abonament de qualitat per a ús en les terres” .
“Ens vam assabentar que el Consorci repartia 2.500 compostadores per a tota la comarca, així que vam informar als veïns i veïnes per temptejar quantes persones estarien interessades a disposar d’un. La resposta va ser molt bona i el Consorci va posar a la nostra disposició la realització d’uns tallers sobre compostatge, als quals van assistir prop de 70 persones, i finalment hem arribat a repartir 60 compostadores “, explicava el regidor de Medi Ambient, David Pujals. “Aquesta iniciativa és un pas important i esperem que en uns mesos puguem fer més tallers sobre reciclatge i compostatge i lliurar més compostadores”.
Les compostadores tenen unes dimensions de 76x76x90 cm i es van lliurar acompanyades d’un codi QR que remet a un web amb informació sobre el seu ús; encara que el requisit per a rebre-les era formar-se en els tallers realitzats durant el mes d’octubre, en els quals els i les participants van aprendre com obtenir el millor aprofitament d’aquest recurs i es van comprometre a fer un ús responsable d’ell mateix. “Em sembla una iniciativa estupenda”, afirmava Antonio Domínguez, un dels usuaris. “Sòl seguir de prop les notícies de el Consorci i no em constava l’existència d’aquesta promoció, així que em sembla molt bé que l’Ajuntament de Xest hagi fet ressò. És cert que qui realment li pot treure partit és qui tinga una planta baixa amb pati o una casa amb jardí o terreny; però també hi ha compostadores comunitàries per als que no disposin d’una residència amb aquestes característiques, de manera que crec que el compostatge accessible a tothom “.
En aquesta línia, el regidor de Serveis, José Vicente Guijarro, actual vicepresident de el Consorci va manifestar que des de l’entitat es pretén, “de cara a l’any que, dotar la població d’un nombre de contenidors marrons per dipositar únicament residu orgànic, és a dir , restes de menjar “.
“Crec que el repartiment d’aquestes 60 compostadores a Xest és un començament extraordinari. A més, tenim unes 30 o 40 més per repartir en una segona fase, ja que hi ha molts ciutadans i ciutadanes amb interès a fer un compost de qualitat per aprofitar-ho en els seus jardins o en la seva pròpia horta “, afirmava Guijarro. “Això és una cosa necessària, ja que la UE demanda que a partir del 2020 aconseguim reciclar un 35% d’orgànic, el que comporta un esforç per part de la ciutadania i també un compromís per part de la política a nivell municipal. D’altra banda, també des del Consorci treballarem per millorar el servei de reciclatge. Hem de conscienciar-nos i preocupar-nos per reduir, reciclar i reutilitzar; ja que els riscos derivats de l’canvi climàtic són alarmants: es preveu que el 2050 augmentin les temperatures, canviïn els períodes estacionals o es donin pluges torrencials difícils de controlar, entre molts altres factors de risc. És responsabilitat de tots i totes actuar davant d’aquesta situació i bolcar-nos en tenir cura del Medi Ambient “.

Mi banner
Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*