L’Ajuntament d’Utiel retornarà als col·legis l’estalvi energètic que generin gràcies al Projecte 50/50 implementat per AeioLuz

Los colegios podrán invertir el importe del ahorro generado en las necesidades que cada centro considere.
Los colegios podrán invertir el importe del ahorro generado en las necesidades que cada centro considere.

Post també disponible en: Castellano

Los colegios podrán invertir el importe del ahorro generado en las necesidades que cada centro considere.
Els col·legis podran invertir l’import de l’estalvi generat en les necessitats que cada centre consideri.

L’Ajuntament d’Utiel ha començat a implementar el Projecte 50/50 a través del qual quatre col·legis del municipi rebran l’import de l’estalvi energètic que aconsegueixin per destinar-lo a les necessitats que cada centre consideri.

La cooperativa valenciana AeioLuz i Ecooo estan posant en funcionament aquest programa d’estalvi i eficiència energètica mitjançant la metodologia EcoooLocal. Aquesta metodologia implica treballar amb tots els usuaris i usuàries de les instal·lacions educatives, des de l’alumnat fins a la direcció passant pel personal de serveis, per ensenyar-los a fer un ús responsable en matèria energètica i d’aigua d’aquests espais públics de forma participativa.

En aquest sentit, José Cerdán, responsable del projecte a AeioLuz, explica que “després del diagnòstic energètic municipal realitzat, els col·legis suposen un total de més de 44.000 euros anuals, que representa el 6% del cost energètic municipal. Amb aquests projectes 50/50 podem, de forma participativa i en els mateixos punts de consum, controlar i reduir aquesta xifra. El treball directe amb els usuaris i usuàries dels centres educatius és la millor forma perquè siguin conscients del poder que tenen i del valor de cadascuna de les seves accions. ”

El nom del projecte es deu al compromís que l’Ajuntament adquireix amb els equips energètics dels col·legis mitjançant el qual, el 50% del que aconsegueixin estalviar s’utilitza per a millores d’eficiència en el centre, i l’altre 50% és el propi equip el que decideix a què es destinen aquests fons.

L’Ajuntament d’Utiel ha posat en marxa a aquest projecte a les escoles Enrique Rambal, Els Corrals-Les Coves, Canonge Muñoz i Santa Anna, en els que al gener ja es van realitzar les primeres sessions de presentació del Projecte 50/50.

Com explica Pablo Torres, regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Utiel, “amb aquest projecte estem conscienciat i educant en l’estalvi energètic i la lluita contra el canvi climàtic i així ho transmetran a casa seva i l’aplicaran quan siguin persones adultes. Això al costat de la metodologia de participació, ens acosta a l’objectiu de la transformació social, més justa participativa i sostenible “.

Els projectes 50/50 són una eina per motivar el canvi d’hàbits i modificar la percepció de l’energia com una qüestió llunyana i en què hi ha poc marge d’actuació. La filosofia dels projectes 50/50 és establir un benefici directe per al col·lectiu de persones que fan ús d’una instal·lació i que en moltes ocasions no perceben els costos associats al consum d’energia ni són beneficiaris directes dels possibles estalvis.

Aquest projecte s’emmarca en el Pla de Transició Energètica Municipal que l’Ajuntament d’Utiel va començar el 2018, amb el diagnòstic energètic municipal, una eina que ha permès crear un equip de treball de personal d’Ajuntament per gestionar temes d’eficiència energètica. D’aquesta manera, es crea una eina per gestionar en temps real els consums de llum, aigua, gas, gasoil i combustibles utilitzats per l’Ajuntament i qualsevol consum municipal.

En concret, el diagnòstic realitzat per AeioLuz revela que el cost total energètic municipal d’Utiel ascendeix a 737.199,31 euros; el cost total de tots els centres educatius és de 104.347,32 euros, fet que suposa un 14% del total del cost municipal; i el cost dels quatre escoles que participen en el Projecte 50/50 és de 44.123,32 euros, fet que suposa un 6% del total.

Així doncs, l’Ajuntament d’Utiel aposta per un pla global d’eficiència energètica, que també inclou la sensibilització ciutadana a través d’accions de conscienciació i divulgació com una jornada de demostració de cuines solars que AeioLuz va dur a terme al municipi el Dia de la mobilitat.

Totes aquestes accions s’inclouen en el Pla d’Acció pel Clima i l’Energia Sostenibles, en el marc del Pacte de les alcaldies, i del qual Utiel ha de presentar la documentació pertinent a l’octubre de 2019.

Una de les accions que AeioLuz porta a terme en els ajuntaments és l’Oficina Verda d’eficiència energètica que Utiel també contempla realitzar, i que ajuda a la ciutadania a, mitjançant una comprensió de les seves factures energètiques, aconseguir un important estalvi econòmic.

Sobre AeioLuz

AeioLuz és una cooperativa valenciana especialista en la bona gestió de l’energia. Treballa amb famílies, empreses, organitzacions i amb més de 20 ajuntaments de la Comunitat Valenciana, millorant dia a dia la situació de moltes persones, especialment les que es troben en situació de pobresa energètica.

La seva motivació és maximitzar l’impacte positiu en el nostre entorn i servir com a catalitzador cap a un nou model energètic més just i sostenible. Un gran desafiament social i mediambiental que afecta tota la societat.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*