Les pluges beneficien de moment als fruiters i causen preocupació en l’arròs i en la vinya, segons AVA-Asaja

El producto denominado Tessior fue presentado en Utiel a un numeroso grupo de viticultores de la provincia de Valencia.

Post també disponible en: Castellano

L’episodi de gota freda que està assotant la Comunitat Valenciana aquests dies ha causat, de moment, més beneficis que inconvenients al sector agrari. Segons constata l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-ASAJA), les copioses pluges que vénen descarregant des de dissabte passat en la gran majoria de comarques han suposat un alleujament per als fruiters, especialment els cítrics i el caqui, perquè contribuiran a millorar els calibres en la present campanya, netejar l’arbrat i reduir la presència de plagues i malalties. Així mateix, la persistència de les precipitacions permet als propietaris d’explotacions de regadiu aconseguir estalvis en costos energètics en deixar d’efectuar regs en un moment de la temporada on els arbres demanen molta aigua per desenvolupar els fruits.

Igualment, AVA-ASAJA destaca els avantatges que comporta aquest temporal per a altres cultius com les ametlles, que afronten en les pròximes setmanes la pràctica totalitat de la collita, o l’olivar, la recollida serà posterior i on les pluges aportaran més grandària a les olives .

Les preocupacions dels agricultors, però, es concentren en l’arròs i raïm. D’una banda, els arrossaires miren el cel amb inquietud perquè si continués plovent durant molts dies el nivell de l’aigua podria arribar a la part superior de les espigues i provocar la germinació anticipada de l’arròs, de manera que aquesta collita es faria malbé. De moment la gota freda ja està provocant importants retards en la sega de la marjal de Pego-Oliva, on la varietat Bomba ja s’estava recollint perquè es troba en el moment òptim de maduresa.

Els viticultors valencians, d’altra banda, també s’observen les pluges com una amenaça per a la imminent verema. En l’actual fase vegetativa del cultiu, les condicions climàtiques que requereix el raïm per guanyar sucre i aconseguir el grau alcohòlic desitjat no són precisament les pluges i la humitat, sinó més aviat el sol. A més, el sector vitivinícola tem que aquest temps pugui endarrerir les tasques de la verema, les quals ja arribaven amb uns 15 dies de retard respecte a la temporada passada.

Els danys en els cultius i les infraestructures agràries són bastant aïllats i localitzats en el que portem de gota freda. AVA-ASAJA subratlla en aquest sentit els efectes que va tenir una ciclogènesi ahir diumenge en una mica més de 40 hectàrees de cítrics, caquis i hortalisses del terme municipal de Xàtiva. El vent huracanat va provocar danys considerables per ramejat en els fruits, pèrdues de collita en camps de bledes i all, així com parcel·les inundades d’aigua.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*