L’Hospital de Manises fomenta a través de les noves tecnologies hàbits saludables en pacients amb malaltia renal crònica

Post també disponible en: Castellano

La primera fase en la qual es troba la investigació busca identificar, a través de més de 90 formularis a pacients, familiars i professionals, les principals dificultats per a integrar els hàbits saludables com l’esport i la bona nutrició

L’equip està liderat pels investigadors de la Universitat CEU UCH en col·laboració amb l’Hospital de Manises, la UPV i la UV, així com d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia

El projecte compta amb el suport d’entitats del Regne Unit, Xile i el Brasil, així com de l’associació ALCER Castalia i del Complex Hospitalari de Terrasa

L’Hospital de Manises, en col·laboració amb la Universitat CEU UCH, la Universitat Politècnica de València (UPV) i la Universitat de València (UV) i d’universitats i centres d’investigació de Suècia, Bèlgica i Grècia treballen des de fa uns mesos en el projecte GoodRENal, una investigació que busca el foment d’hàbits de vida saludables en persones amb malaltia renal crònica a través de les noves tecnologies durant les sessions d’hemodiàlisis. La primera fase en la qual es troba el projecte busca identificar les dificultats amb les quals es troben tant pacients com familiars i professionals d’integrar els hàbits saludables com l’exercici físic, la dieta adequada o l’actitud positiva enfront de la malaltia.

Per a donar amb la clau de les principals temors, dubtes o dificultats davant les quals es troben aquests pacients i els seus familiars, els experts investigadors han realitzat més de 90 qüestionaris a aquests col·lectius amb la finalitat d’obtindre la informació per a dissenyar exercicis i dietes concordes a les seues necessitats. “Ens plantegem millorar la qualitat de vida i el pronòstic en la malaltia renal crònica. Per a això també necessitem conéixer les opinions i necessitats dels nostres pacients i els seus cuidadors. Responent a aquests xicotets formularis ens ajuden a conéixer-los millor i resoldre junts les dificultats”, explica la Dra. Alicia García, professional de Nefrologia de l’Hospital de Manises.

A més de pacients i familiars, aquest projecte també posa el focus en els professionals dedicats a cura d’aquestes persones. “Amb les qüestions destinades a aquests professionals, busquem donar suport i ajuda perquè aquests cuidadors sàpien buscar estratègies d’intervenció amb l’objectiu de millorar l’estat físic i emocional dels pacients en hemodiàlisis”, explica l’experta.

Sobre GoodRENal

Aquest projecte, que estudia maneres de millorar la vida de pacients amb malaltia renal crònica en tractament amb hemodiàlisi, compta amb un finançament de més de 300.000 euros procedents de fons europeus del programa Erasmus+, així com del Pla d’I+D+i espanyol el que demostra el compromís que existeix per part de la Unió Europea i del nostre país a cuidar a aquests pacients i la importància d’aquesta mena d’investigacions per a l’avanç de la qualitat de vida de persones amb afeccions cròniques.

Entre aquests hàbits saludables, destaquen principalment fer exercici, menjar sa i tindre actituds relaxades i positives. No obstant això, com indica la Dra. García, “els pacients en tractament amb hemodiàlisi tenen limitacions afegides que fan més difícil el seu compliment ja que la seua dieta té restriccions i tres dies a la setmana han de realitzar les sessions de diàlisis”.

“Amb aquest projecte busquem fer-los més fàcil portar una vida sana, adaptada a la seua malaltia i que, d’aquesta manera, la seua qualitat de vida siga millor”, conclou.

Equip internacional

La doctora Eva Segura Ortí, al capdavant del projecte GoodRENal, és membre de la European Association of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease (EURORECKD), del grup multidisciplinari per a la promoció de l’exercici físic de la Societat Espanyola de Nefrologia (GEMEFERSEN) i del Global Renal Exercise Group (GREX). Per part de la CEU UCH, col·laboren en aquest projecte altres dos professors del Grau en Fisioteràpia: Noemí Valtueña i Francisco José Martínez Olmos. Completen la part espanyola de l’equip els nefròlegs de l’Hospital de Manises Alicia García Testal i Rafael García Maset; la professora de Psicologia de la Universitat de València Patricia Mesa, a més d’Alexandra Elena Marín; i els investigadors en realitat virtual de la Universitat Politècnica de València José Antonio Lozano Quilis, José Antonio Gil Gómez i Hermenegildo Gil Gómez, a més de Andreas Lauer.

Al costat dels investigadors espanyols, integren l’equip, l’especialista en nutrició renal Carla Avesani, Juan Jesús Carrero, Bengt Lindholm i Peter Stenvinkel, de l’Institut Karolinska de Suècia; les nefròlogues Naomi Clyne, de l’Hospital de Lund, a Suècia, i Amaryllis Van Craenenbroeck, de la Universitat de Lovaina, a Bèlgica; i la cardiòloga Evangelia Kouidi, directora del Laboratori de Medicina Esportiva de la Universitat Aristòtil de Tessalònica.

Entitats col·laboradores

A més dels fons europeus del programa Erasmus+, el projecte també ha obtingut finançament del Pla Nacional d’I+D+i del Ministeri del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya: en total, més de 370.000 euros per al seu desenvolupament. El projecte GoodRENal compta a més amb el suport de l’Associació per a la lluita contra les malalties del renyó ALCER Castalia; el nefròleg Vicent Esteve i la infermera renal Anna Junqué, del Complex Sanitari de Terrasa; i investigadors internacionals del camp de la rehabilitació renal de la Universitat de Leicester, al Regne Unit; la Universitat Austral de Xile i la Universitat Federal de Juiz de Fora, al Brasil.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*