Manises aplica una cirurgia innovadora per operar tumors renals amb isquèmia zero

En el centro, el médico especialista en Urología, Gonzalo García Fadrique.
En el centro, el médico especialista en Urología, Gonzalo García Fadrique.

Post també disponible en: Castellano

En el centro, el médico especialista en Urología, Gonzalo García Fadrique.
Al centre, el metge especialista en Urologia, Gonzalo García Fadrique.

Amb aquesta intervenció s’extirpa el tumor sense deixar sense reg sanguini al ronyó. Es realitza amb cirurgia laparoscòpica mínimament invasiva i ja s’ha utilitzat amb èxit en 22 pacients

La tècnica ha estat desenvolupada pel doctor García Fadrique i ha rebut el Primer Premi del Congrés d’Urologia de la Comunitat Valenciana

El Departament de Salut de Manises ha desenvolupat una tècnica innovadora per l’extirpació de tumors renals. En concret, el metge especialista en Urologia, Gonzalo García Fadrique ha perfeccionat una tècnica quirúrgica mínimament invasiva per als tumors renals consistent en l’extirpació mitjançant laparoscòpia d’aquest tumor sense realitzar isquèmia (és a dir, sense deixar al ronyó sense reg sanguini durant l’operació) per la qual cosa es redueix al màxim el patiment renal.

En 2018, a la Comunitat Valenciana es van detectar 859 nous càncers de ronyó, 17 casos detectats l’any per cada 100.000 habitants segons les dades de l’Associació Espanyola Contra el Càncer. Aquest tumor afecta principalment a homes, en el 72% dels casos detectats a la Comunitat Valenciana en l’últim any. Tradicionalment, en la nefrectomia o extirpació quirúrgica del tumor renal es realitza un tancament temporal de l’artèria renal per evitar el sagnat. Això produeix cert dany al ronyó, ja que durant uns minuts quedava sense aportació sanguínia. En realitzar la cirurgia per laparoscòpia i sense isquèmia el sofriment renal és mínim.

“És una tècnica de gran dificultat tècnica i recomanada per a centres d’excel·lència laparoscòpica. L’hem aplicat en pacients del Departament de Salut de Manises amb uns resultats excel·lents “, explica el doctor García Fadrique, que afegeix que” a l’Hospital estem apostant per tècniques innovadores buscant sempre l’excel·lència en l’atenció del pacient “. En concret, aquesta operació s’ha realitzat en 22 pacients del centre hospitalari compresos entre els 46 i 82 anys. “L’operació, que té una durada de 90 minuts, es realitza a través de 4 incisions de menys de 1cm. No s’ha presentat cap complicació i en utilitzar tècniques mínimament invasives, permet al pacient estar a les 48 hores a casa seva “.

Reconeixement dels especialistes en Urologia

Aquesta tècnica i els seus resultats han estat presentats al Congrés d’Urologia de la Comunitat Valenciana 2019, obtenint el Primer Premi. En aquest Congrés es van presentar 87 treballs, 10 d’ells amb participació de l’Hospital de Manises que ha obtingut dos premis. El treball “Nefrectomia parcial laparoscòpica amb isquèmia zero” presentat pel doctor García Fadrique va obtenir el primer premi, mentre que el projecte “Experiència de Apalutamida en el tractament de pacient amb càncer de pròstata resistent a la castració no metastàsic”, amb participació també de la doctora Alba Poza va ser reconegut en cinquè lloc. En aquest Congrés, el cap de servei d’Urologia de l’Hospital de Manises, el Dr. Carlos Reig, especialista en cirurgia reconstructiva urològica, ha presentat tres treballs pioners sobre el tractament quirúrgic de la patologia uretral complexa.

“En el Departament de Salut de Manises estem apostant per tractaments innovadors que millorin la qualitat assistencial del pacient, millorant els resultats i reduint les complicacions”, explica el doctor García Fadrique. En aquesta línia, el centre hospitalari de Manises és un referent en l’ús de la cirurgia laparoscòpica, una alternativa mínimament invasiva a la cirurgia oberta tradicional que es realitza a través de petites incisions a la paret abdominal en què s’insereix una càmera de vídeo i els instruments quirúrgics el que permet al cirurgià accionar els instruments des de l’exterior.

“Les cirurgies laparoscòpiques que realitzem (per a la pròstata, el ronyó i la bufeta), tenen avantatges significatius per al pacient com la disminució del dolor en el postoperatori, una estada hospitalària reduïda i una recuperació més ràpida”, explica l’en especialista en Urologia del Departament de Salut de Manises.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*