Manises col·labora amb la CEU UCH en el projecte europeu GoodRENal per fomentar hàbits saludables durant l’hemodiàlisi

Post també disponible en: Castellano

L’Hospital de Manises col·labora amb la Universitat CEU Cardenal Herrera (CEU UCH) de València en el projecte europeu GoodRENal per al foment d’hàbits de vida saludables en persones amb malaltia renal crònica. En aquest projecte participen també investigadors de Suècia, Grècia i Bèlgica. Liderat per la professora de el Departament de Fisioteràpia de la Universitat, Eva Segura Ortí, el projecte ha obtingut més de 300.000 euros de finançament, procedents de el programa europeu Erasmus +, així com de el Pla de R + D + I espanyol. Especialistes de la CEU UCH, l’Hospital de Manises, la UV i la UPV; l’Institut Karolinska i l’Hospital Universitari de Skane, a Suècia; la Universitat Catòlica de Lovaina, a Bèlgica; i la Universitat Aristòtil de Tessalònica, a Grècia, han de promoure la millora de la qualitat de vida de les persones amb malaltia renal crònica a través d’un enfocament integral, que contempli l’activitat física, la nutrició i el benestar psicològic.

Per a això, treballaran en el disseny d’una plataforma virtual per al seu ús durant les sessions d’hemodiàlisi que fomenti l’adhesió a aquests hàbits saludables en els pacients, mentre reben el tractament. Plataforma virtual i guies pràctiques El disseny i desenvolupament de la plataforma virtual GoodRENal incorporarà els resultats obtinguts en assaigs clínics previs, realitzats per investigadors de la CEU UCH, en col·laboració amb la UPV -per al desenvolupament de videojocs- i amb l’Hospital de Manises.

La doctora de el Departament de Nefrologia d’aquest Hospital, Alicia García Testal, destaca: “En els estudis precedents hem comprovat que aquest tipus de jocs virtuals milloren l’adhesió a l’exercici físic durant les sessions d’hemodiàlisi, amb un impacte positiu en la força, la capacitat funcional i el nivell d’activitat física, millorant la qualitat de vida en aquest tipus de pacients, que passen moltes hores en les sessions de tractament a l’hospital. Pensem que aquesta tecnologia pot ser beneficiosa també per a l’educació nutricional i la millora de l’benestar psicològic dels nostres pacients “.

El projecte GoodRENal també contempla el disseny d’una plataforma d’e-learning amb guies sobre hàbits d’activitat física, nutrició i aspectes psicològics, dirigida a tots els agents que influeixen en l’estil de vida dels pacients en hemodiàlisi, des de les pròpies persones amb malalties renals cròniques, fins als professionals de la salut que els tracten, els seus familiars i els seus cuidadors. També contempla l’organització de diversos esdeveniments científics i activitats formatives fins a l’any 2023. “Aquest enfocament multidisciplinari per a la millora d’aquests pacients és nou a nivell internacional i el nostre objectiu és que sigui accessible per a pacients i professionals de la salut en qualsevol lloc de món”, destaca la professora Eva Segura.

“A més -afegeix-, usar la tecnologia en aquest context de pandèmia de COVID-19 és beneficiós, perquè no hi ha contacte físic amb el material per fer exercici, ja que s’empren dispositius de tracking, ordinadors i pantalles que en cap moment entren en contacte amb el pacient. Això permet compartir els equips d’exercici, o de formació en hàbits de vida saludables d’el projecte, sense risc de contagi per contacte amb ells “. equip internacional La doctora Eva Segura Ortí, a el front de el projecte GoodRENal, és membre de l’European Association of Rehabilitation in Chronic Kidney Disease (EURORECKD), de el grup multidisciplinari per a la promoció de l’exercici físic de la Societat Espanyola de Nefrologia (GEMEFERSEN) i de l’Global Renal Exercise Group (GREX).

Per part de la CEU UCH, col·laboren en aquest projecte altres dos professors de l’Grau en Fisioteràpia: Noemí Valtueña i Francisco José Martínez Olmos. Completen la part espanyola de l’equip dels nefròlegs de l’Hospital de Manises Alicia García Testal i Rafael García Maset; la professora de Psicologia de la Universitat de València Patricia Taula; i els investigadors en realitat virtual de la Universitat Politècnica de València José Antonio Lozano Quilis, José Antonio Gil Gómez i Hermenegildo Gil Gómez. Al costat dels investigadors espanyols, integren l’equip, l’especialista en nutrició renal Carla Avesani, Juan Jesús Carrero, Bengt Lindholm i Peter Stenvinkel, de l’Institut Karolinska de Suècia; les nefrólogas Naomi Clyne, de l’Hospital de Lund, a Suècia, i Amaryllis Van Craenenbroeck, de la Universitat de Lovaina, a Bèlgica; i la cardiòloga Evangelia Kouidi, directora de l’Laboratori de Medicina Esportiva de la Universitat Aristòtil de Tessalònica. Entitats col·laboradores A més dels fons europeus de el programa Erasmus +, el projecte també ha obtingut finançament de el Pla Nacional d’I + D + I de l’Ministeri de Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya: en total, més de 370.000 euros per al seu desenvolupament. El projecte GoodRENal compta a més amb el suport de l’Associació per a la lluita contra les malalties del rinyon.

Entitats col·laboradores

A més dels fons europeus de el programa Erasmus +, el projecte també ha obtingut finançament de el Pla Nacional d’I + D + I de l’Ministeri de Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya: en total, més de 370.000 euros per al seu desenvolupament. El projecte GoodRENal compta a més amb el suport de l’Associació per a la lluita contra les malalties de ronyó ALCER Castalia; el nefròleg Vicent Esteve i la infermera renal Anna Junqué, de l’Complex Sanitari de Terrassa; i investigadors internacionals de el camp de la rehabilitació renal de la Universitat de Leicester, al Regne Unit; la Universitat Austral de Xile i la Universitat Federal de Juiz de Fora, al Brasil.

Hospital de Manises

El Departament de Salut de Manises dóna cobertura i assistència sanitària pública, tant ambulatòria com domiciliària a més de 193.000 persones de 14 localitats a través d’l’Hospital de Manises, 10 centres de salut, 9 consultoris locals, 2 centres d’especialitats i l’Hospital de Crònics ubicat a Mislata. Des del seu naixement el 2009, el Departament de Salut ha consolidat un equip professional centrat en l’assistència sanitària segura i de qualitat, amb uns excel·lents indicadors en accessibilitat i temps d’espera. Ara, amb la crisi derivada de la Covid-19, el Departament de Salut de Manises continua la seva activitat atenent les instruccions de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, mantenint-se en els habituals nivells d’accessibilitat, qualitat i excel·lència assistencial que li són propis des dels seus inicis, incorporant la tecnologia a el servei d’atenció sanitària per estar a prop de les persones.

Mi banner

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*